Ev kredisini erken ödeyene tazminat cezası!

Ev kredisini erken ödeyene 'tazminat' cezası!

Bankadan aldığı konut kredisini erken ödemek isteyen vatandaşı ne mi bekliyor?

Bankadan aldığı konut kredisini erken kapatmak isteyen vatandaş, ‘erken ödeme tazminatı’yla karşı karşıya kalacak. Örneğin 100 bin liralık bir kredi borcunda bu rakam 2 bin lirayı bulacak.
 
Bankadan kredi çekerek bir ev aldınız, kira öder gibi taksit taksit borcunuzu ödemeye başladınız. Ancak bir süre sonra elinize toplu para geçti ve kredi borcunu kapatmak için bankanın yolunu tuttunuz. Artık borç kapatmak bu kadar kolay değil, çünkü borcunuzu sözleşmedeki vade tarihinden önce kapatmak istediğiniz için bankaya ‘erken ödeme tazminatı’ ödemek zorundasınız. Bu rakam da, ödenen tutarın yüzde 2’sine denk geliyor. 
 
BANKA İÇİN ‘BAĞLI KREDİ’ SAYILMAYACAK 
Meclis Genel Kurulu gündemindeki Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’da, konut kredisi alan vatandaşları ilgilendirecek önemli düzenlemeler yer alıyor. Buna göre, tüketicinin belirlediği konut için kredi verilmesi halinde, bunlar bankalar için bağlı kredi sayılmayacak. Katılım bankaları da buna dahil edildi. Konutun taahhüt edilen sürede teslim edilmemesi halinde, finans kuruluşunun sorumluluğu, verdiği kredi miktarıyla sınırlı olurken, inşaat firmasının kusurunda zaman aşımı olmayacak.
 
SÖZLEŞMEDE BELİRTMEK ŞARTIYLA...
Bankadan aldığı konut kredisi borcunun tamamını erken ödeyen vatandaşlar, bankalara ‘erken ödeme tazminatı’ ödeyecek. Bankalar tüketiciye sabit faizli konut kredisi kullandırmışsa, ‘sözleşmede belirtmek şartıyla’ bir ya da birden fazla taksitin vadesinden önce ödenmesi durumunda tüketiciden ‘ödediği miktarın yüzde 2’sine kadar erken ödeme tazminatı’ isteyebilecek. Örneğin Türkiye şartlarında ortalama bir konut tüketicisinin bankadan 100 bin lira kredi çektiğini varsayarsak, borcu kapatırken 2 bin lira da bankaya ekstra ödeme yapacak.
 
FİNANSAL YAPIYI KORUMAK GEREKİYOR
BDDK bürokratları sözkonusu düzenlemeyi, “İleride konut kredilerinde yaşanacak bir dalgalanmada bankaların öz kaynaklarını ve finansal yapısını korumak açısından desteklenmesi gereken çok önemli bir madde” şeklinde yorumladılar. Öte yandan düzenlemeyle bankalar, kredi miktarına  göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarında indirim yapacaklar.
 
KONUT TESLİMİ 36 AYI GEÇEMEYECEK
Düzenlemedeki bir diğer önemli madde de konut satışlarıyla ilgili. Buna göre, konut satışlarında, konutun teslimi 30 aydan 36 aya çıkarıldı. Bu süre aşılamayacak. İnşaat şirketleri yapı ruhsatı almadan kesinlikle konut satışı yapamayacak. Ayrıca tüketicileri korumak için bina tamamlama sigortası getirildi. Firmanın sıkıntıya düşmesi halinde, projeyi sigorta şirketi tamamlayıp, tüketiciye teslim edecek. (AKŞAM)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler