Evi olanın vergi yükü artıyor!

Evi olanın vergi yükü artıyor!

Bu ilçelerde yaşayanlar daha çok zorlanacak

Yola cephesi bulunan mülke sahip vatandaşa 'Yol Harcamalarına Katılım Payı’ adıyla yeni vergi yükü getirecek olan madde, 12 Eylül 2013 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararla hayata geçti. İlçe belediye meclislerinin kararı ile “2464 sayılı kanunun 86’ncı maddesi uyarınca tarh edilmemiş harcamalara katılma payları belediye meclisi kararıyla alınmayabilir” maddesi iptal edilerek, daha önceden vatandaşa yansıtılmayan yol katkı payları artık geriye dönük olarak tahsil edilebilecek. 2007 yılından itibaren İstanbul Pendik’e 105 milyon TL’lik yol yatırımı yaptıklarını söyleyen Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, “Bilindiği üzere 6360 sayılı kanun Meclis tarafından kabul edilmişti. Ancak CHP kanunu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyarak 27 numaralı fıkrada yer alan 'Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce yolların inşa, tamir ve genişletilmesi nedeniyle 2464 sayılı kanunun 86'ncı maddesi uyarınca tarh edilmemiş harcamalara katılma payları belediye meclisi kararıyla alınmayabilir' hükmünü iptal ettirdi” dedi. 
 
PENDİK'TE 105 MİLYON LİRA
Kenan Şahin, “Sadece Pendik İlçesinde geçmişte yapılan yol çalışmalarına yönelik olarak vatandaştan alınacak toplamda 105 milyon TL’lik bir geri ödeme yükü söz konusu. Bu yol çalışmaları zaten vatandaşın verdiği vergilerle yapılıyor. Bunun üstüne halktan yol çalışmaları için 2. vergi almak adil değil” diye konuştu. Katılımpayı, Pendik, Başakşehir, Tuzla, Kartal gibi altyapısı gelişmekte olan bölgelerde vatandaşı daha da zorlayacak. 
 
‘Belediyeler katkı payı için ortak bir karar almalı’
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise bugüne kadar vatandaşa bu vergi yükünü yansıtmadıklarını, henüz daha bu durum için bir hazırlık yapmadıklarını söyledi. Genç, CHP’nin bir torba yasanın bütününe itiraz ettiğini ifade etti. “Bugüne kadar yol katılım payı almadım. Girişimim de olmadı” diyen Genç, “Belediyeler ortak bir dilde konuşup ortak bir karar almalı” dedi. 
 
‘İtiraz bu madde için değildi ve yasal bir haktı’ 
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise bu değişiklikten haberi olduğunu söyleyerek, “CHP, il genel meclislerinin kaldırılmasına itiraz etti. Yasal haklarını kullandılar. Direkt bu madde için yapılan bir itiraz yok. Yasal durum, kanun ne diyorsa onu yapacağız. Ama Kadıköy’de çok büyük bir vergi yükü gelmez. O bütçeler bizim belediyemiz için önemli bütçe olmaz” dedi.
 
NASIL HESAPLANIYOR?
Vatandaştan toplanan emlak vergisi, çöp vergisinin yanı sıra yola katkı payı vergisi de yolda. Belediyeler bu vergiyi asfalt ve malzeme maliyetine göre hesaplıyor. Maliyet, yola cepheli mülkü olan vatandaşın hisse oranına bölünüyor. (Habertürk)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler