FED faiz kararını açıkladı, dolar/TL sert yükseldi

FED faiz kararını açıkladı, dolar/TL sert yükseldi

ABD Merkez Bankası (FED), beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit tuttu ancak 2023 yılı sonuna kadar iki faiz artışı öngörerek sürpriz yaptı. Kararın ardından dolar/TL 8,50'dan 8,63'e yükseldi.

ABD Merkez Bankası (FED), Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) beklentilere paralel olarak politika faizini yüzde 0 – 0.25 aralığında sabit tuttu.

Öte yandan FED, 2023’ün sonuna kadar iki artış beklediklerinin sinyalini verdi ve ekonomi toparlanırken  faiz artışı tarihini öne çekti.

FED’in açıkladığı “Ekonomik Projeksiyon Raporu”na göre, bu yıl ve gelecek yıl için faiz tahminleri bir önceki raporda olduğu gibi yüzde 0,1 seviyesinde kaldı. FED yetkilileri 2023 sonu için faiz tahminini yüzde 0,1’den yüzde 0,6’ya yükseltti.

FED, IOER olarak bilinen rezervlere ödenen faiz oranını ve ters repo faiz oranını 5 baz puan artırdı. IOER faiz oranını yüzde 0,10’dan 0,15’e çıkaran FED, ters repo faiz oranını da yüzde 0,0’dan yüzde 0,05’e yükseltti.

Banka, istihdam ve enflasyonda önemli ilerleme kaydedilene kadar aylık 120 milyar dolarlık varlık alımlarına devam etme taahhüdünü yineledi.

FOMC’nin iki günlük politika toplantısının ardından yayımlanan bildiride, aşılarda kaydedilen ilerlemenin ABD’de salgının yayılmasını azalttığı belirtilirken “Bu ilerleme ve güçlü politika desteği ile ekonomik faaliyet ve istihdam göstergeleri güçlendi” ifadeleri kullanıldı.

POWELL: FAİZ ARTIŞI İÇİN ŞARTLAR DAHA ERKEN KARŞILANACAK

FED Başkanı Jerome Powell, kararın ardından yaptığı açıklamada, “Katılımcıların çoğu faiz artırımı için şartların önceden tahmin edilenden daha erken karşılanacağını tahmin etti” dedi.

“Faiz artırımı ekonominin güçlü olduğu anlamına gelecek. Faiz artırımından sonra da politika oldukça destekleyici olmaya devam edecek” diyen Powell, “Eğer enflasyon bekleyişleri çok yukarı gider ise politikada ayarlama yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Ekonomide toparlanmanın tamamlanmadığını ve risklerin devam ettiğini söyleyen Powell, enflasyonda son dönemde görülen artış için “Enflasyon son aylarda kayda değer şekilde arttı. Enflasyonun yavaşlamadan önce önümüzdeki aylarda yüksek seyretmeye devam etmesi büyük olasılık. Enflasyonda harcamalarda toparlanmadan kaynaklı yukarı yönlü baskı görünüyor” dedi.

“Arz darboğazı etkileri enflasyon üzerinde öngörülenden daha büyük yukarı yönlü baskı yaratıyorlar. Ekonomide yeniden açılma süreci öngörülemez. Enflasyon beklediğimizden daha yukarı dönebilir ve daha ısrarcı olabilir” diyen Powell, “Uzun vadeli enflasyon beklentileri Fed hedefi ile daha geniş olarak tutarlı görünüyor” ifadelerini kullandı.

DOLAR YÜKSELDİ, ALTIN DÜŞTÜ

Kararın ardından Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,5 artışla 6 Haziran’dan bu yana en hızlı artışı kaydetti. ABD haziran tahvili faizleri de arttı.

S&P 500 endeksi ve ons altında kayıplar yüzde 1’i buldu.

Dolar/TL de, dolar endeksindeki yükselişe paralel olarak 8,50’den 8,63’e yükseldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler