FTX’in patronu 10 milyar doları gizlice transfer etmiş

FTX’in patronu 10 milyar doları gizlice transfer etmiş

Dün iflas başvurusunda bulunan dünyanın en büyük kripto para borsalarından FTX'in patronunun, müşterilere ait 10 milyar dolarlık fonu diğer şirketine gizlice transfer ettiği, bu paranın da en az 1 milyar dolarlık kısmının ortadan kaybolduğu ortaya çıktı.

DÜNYA'nın en büyük kripto para borsalarından FTX’te iflasa giden sürece dair dudak uçuklatan detaylar otaya çıkmaya devam ediyor.

Reuters’ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, FTX’in kurucusu olan ve iflas başvurusuyla birlikte dün istifa eden CEO Sam Bankman-Fried’ın, müşterilere ait 10 milyar doları gizli bir şekilde FTX’ten kendi işlem şirketi Alameda Research’e transfer etti ve bu paranın da büyük bir kısmı daha sonra ortadan kayboldu.

Habere göre, FTX müşterilerine ait en az 1 milyar dolarlık para ortadan yok oldu. Yok olan miktar için bir kaynak 1,7 milyar dolar rakamını verirken, bir diğer kaynak bu miktarın 1 ile 2 milyar dolar arasında olduğunu öne sürdü.

FTX’in müşteri fonlarını Alameda’ya aktardığı biliyordu ancak ortadan kaybolan fonlar ilk kez gündeme getirilmiş oldu.

30 yaşındaki Sam Bankman-Fried’ın geçen hafta pazar günü şirketin üst düzey yetkilileriyle finansal deliğe dair bilgileri paylaştığı belirtildi.

İFLAS BAŞVURUSUNDA BULUNDULAR

Bahamalar merkezli FTX’ten yapılan yazılı açıklamada, şirketin ABD’de iflas süreci başlattığı belirtilmişti.

Şirketin CEO’su Sam Bankman-Fried’in de istifa ettiği bilgisine yer verilen açıklamada, yerine John J. Ray’in atandığı kaydedilmişti.

FTX, rakibi ve dünyanın en büyük kripto para borsası Binance ile arasında çıkan sorunların ardından likidite sıkıntısı yaşamaya başlamıştı.

Sam Bankman-Fried, şirketinin likidite sorununu çözebilmek için 8 Kasım'da Binance’in Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Changpeng Zhao ile görüşmelere başlamış ve taraflar Binance’in FTX’i satın almasına yönelik niyet mektubu imzalamıştı.

Binance, görüşmelere başlanmasından kısa bir süre sonra FTX’i satın almaktan vazgeçtiğini duyurmuştu.

ZHAO'NUN FTT HAMLESİ LİKİDİTE SORUNU YARATMIŞTI

Zhao, 6 Kasım’da yaptığı açıklamada, FTX’e ait FTT adlı tokenları "yaptıkları son değerlendirmeler" neticesinde satma kararı aldıklarını duyurmuştu.

Açıklamanın ardından, FTT, kripto para borsalarında yüzde 90’a yakın değer kaybederek an itibarıyla yaklaşık 2,5 dolardan işlem görüyor.

ABD merkezli FTX borsasındaki para çekim işlemlerinin önemli miktarda artırması nedeniyle çok sayıda kullanıcı, borsadaki paralarını çekmekte sorunlar yaşıyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler