Galip Karataş Vakfı: Eğitimde dönüşüm ve iyilik için varız!

Galip Karataş Vakfı: Eğitimde dönüşüm ve iyilik için varız!

Erler Tekstil’in kurucularından Galip Karataş adına merkezi İstanbul-Şişli’de olan Galip Karataş Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Vakfı 2014 yılında kuruldu. Gelin bu vakfı yakından tanıyalım...

EĞİTİM, toplumların gelişiminde en kritik adımlardan biridir. Bu önemli süreçte, eğitime erişimde yaşanan zorluklar ve fırsat eşitsizlikleri, toplumsal ilerlemenin önünde engeller oluşturabilir. İşte tam da bu noktada Galip Karataş Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Vakfı devreye giriyor. Vakıf, eğitimde dönüşüm ve iyiliği bir araya getirerek geleceğin aydınlık liderlerini yetiştirmeyi amaçlayan öncü bir kuruluştur.

MİSYON VE HEDEFLER

Galip Karataş Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, Türk Milli Eğitim hizmetlerine destek olmayı ve Türkiye'nin kalkınmasına katkı sağlamayı amaçlar. Vakıf, eğitimdeki fırsat eşitsizliklerini azaltmak ve toplumsal dayanışma ile iyilik anlayışını güçlendirmek için çalışır. Öğrencilerin kişisel ve profesyonel gelişimini desteklerken, iletişimi koparmadan bir sonraki dönem öğrencilerle bağ kurmalarını sağlayarak 360 derece döngüsüne dahil etmeyi hedefler.

FAALİYET ALANLARI

Burs ve Hibe Programları: Üniversitelerde öğrenim gören başarılı ve maddi imkanları yetersiz olan öğrencilere ayni desteklerin yanında nakdi destek verdiği burs programlarıyla geleceğin liderlerini destekliyor. Ayrıca yurt içi ve yurt dışı staj, eğitim olanaklarına nakdi destek sunuyor.

2020 itibariyle bursiyer sayıları:

- 2020-21 eğitim dönemi: 100 bursiyer
- 2021-22 eğitim dönemi: 116 bursiyer
- 2022-23 eğitim dönemi: 153 bursiyer

2022-23 eğitim dönemi bursiyer dağılımları:

- 2 Yıllık MYO: 2
- Diğer 4 Yıllık Fakülteler: 66
- Mimarlık ve Mühendislik: 41
- Tıp Fakültesi veya Diş Hekimliği: 43

Eğitim Projeleri: Kişisel gelişim ve profesyonel hayata yönelik ücretsiz online webinarlar düzenleyerek öğrencilere çağın gereksinimlerine uygun beceriler kazandırmayı amaçlıyor. Vakfımızın düzenlediği webinarların bazıları ve konuk konuşmacıları şunlar:

- Yurt Dışı Eğitim Olanakları - Konuk Konuşmacı: Yurtdışı Eğitim Danışmanı İsmail İpek
- Lisans Sonrası Akademisyenlik Süreci- Konuk Konuşmacı: Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Eryılmaz
- Eğitim ve Öğrenmede Öğrencinin Oyun Planı - Konuk Konuşmacı: Sabancı Üniversitesi Arama Kürsüsü Başkanı Oğuz Babüroğlu
- Doğal Afetlerin Neden Olduğu Stres ve Kaygı ile Başa Çıkma Yöntemleri - Konuk Konuşmacı: Psk. Dr. Ayla Umut
- Dijital Göçebelik 101: Dünyayı Gezerek Çalışmak! - Konuk Konuşmacı: Sosyal Girişimci Nida İçyer

FARKLI BİR YOL ÇİZME: EĞİTİM VE İYİLİKTE YENİ ADIMLAR

2021 yılından itibaren Galip Karataş Vakfı, sadece nakdi burs yardımı değil, kişisel ve kariyer gelişimine katkıda bulunmak amacıyla ücretsiz webinar ve eğitimler ile yarışmalar düzenlemeye başladı. 2022-23 eğitim döneminde düzenlenen "Fikir Maratonu" adlı yarışma ile kazanan bir öğrenci, Kore'nin Hankuk Üniversitesi'nde 1 aylık yaz okulu ödülü kazandı. Projesini Kore'de devam ettirerek verimli ve keyifli bir ay geçirdi.

GALİP KARATAŞ VAKFI FİKİR MARATONU KAZANANI RUMEYSA USLU'NUN PADRİ PROJESİ

rumeysa-uslu-galip-karatas-vakfi-resim-01.jpg

Projenin çıkış noktası; Günümüz teknolojisinin hızla ilerlediği bir dönemde, geleneksel mikroskopların hala aynı yapıda ve konforsuz bir deneyim sunmaya devam etmesi, Rumeysa Uslu'nun öncü PaDri projesinin doğmasına ilham verdi.

Uzun yıllardır değişmeyen mikroskop tasarımının getirdiği sınırlamalar ve konfor eksikliği, PaDri projesinin temel motivasyonunu oluşturdu. Bu ihtiyaca yanıt olarak, PaDri daha minimal bir araç olarak tasarlandı ve içerisinde özel bir uygulama barındırarak doktorlar, patologlar, araştırmacılar, biyologlar, öğrenciler ve ilgi duyanlar için daha basit, kullanışlı ve konforlu bir deneyim sunmayı amaçladı.

Hankuk Üniversitesi Yaz Okulu Deneyimi:

Maraton birincisi Rumeysa Uslu, projenin gelişimi için Hankuk Üniversitesi Yaz Okulu'nu değerlendirdi. Kore'ye gitmeden önce yaptığı çalışmalarla Seoul’de patoloji dalında en iyi üniversiteleri araştırdı. 8 üniversite arasından yaptığı araştırmalar ve kurduğu iletişimlerle, patoloji dalında en iyi olan Kore'nin önde gelen Yonsei Üniversitesi'ne bağlı Gangnam Severance Hastanesi'nde staj fırsatı elde etti.

Burada geçirdiği 1 aylık süre boyunca, kullanılan cihazları inceleyerek sorularına cevaplar aradı ve neden bu üniversitenin en iyi olduğunu keşfetti. Ülkemize bu değerli deneyimi nasıl taşıyabileceği konusunda planlar yaparak, PaDri projesinin gelişimine yön verdi.

PaDri Projesinin Geleceği:

Rumeysa Uslu, elde ettiği bilgi birikimi ve deneyimleriyle PaDri projesini en faydalı şekilde hayata geçirme yolunda çalışmalarına hızla başladı. PaDri projesi, yenilikçi yaklaşımı ve kullanıcı odaklı tasarımıyla patoloji alanında yeni bir dönemi başlatma hedefiyle yola çıkıyor. Uslu'nun elde ettiği bilgi ve deneyimler, projenin geleceği için umut vaat ediyor.

ÖĞRENCİ DENEYİMLERİYLE YANSIYAN BAŞARI

Vakfın web sitesindeki öğrenci yorumları, vakfın etkisini ve öğrencilere sağladığı değeri gözler önüne seriyor. Bu yorumlar, Galip Karataş Vakfı'nın öğrencilere sağladığı destek ve fırsatların nasıl bir etki yarattığını anlatmada önemli bir kaynaktır. Birkaç örnek öğrenci yorumları:

Furkan Yartaş (Gelişim Üniversitesi – Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık)

furkan-yartas-galip-karatas-vakfi-resim-022.jpg"Erasmus+ programı süresi boyunca maddi ve manevi desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen ve bundan sonraki kariyer hayatımda da yanımda olacaklarını düşündüğüm Galip Karataş Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı'na ve İlker Karataş'a sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Polonya'dan sevgilerimi ve selamlarımı iletirim."

Nida İçyer (Social Entrepreneur)

nida-icyer-galip-karatas-vakfi-resim-02.jpg"Öncelikle 2018 yılında Endonezya'nın en iyi üniversitelerinden Institut Teknologi Bandung'da kahve atıkları üzerine geliştirdiğim projemde, sonrasında da 2021 yılında Meksika'da yenilebilir böceklerden protein tozu projesinde kabul adıktan sonra her konuda maddi ve manevi desteği ile yanımda olan İlker Karataş ve Galip Karataş Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı'na sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Mezuniyetimden sonra aslında yurt dışında staj yapmanın, proje geliştirmenin, farklı sistemlerin ve kültürlerin bir parçası olmanın profesyonel hayata olan etkisini daha da derinden görüyorum. Ülkemizin gencine sahip ve destek çıkan, onlara inanan ve güvenen güzel kalpli iş insanlarımızın ve kurumlarımızın sayısının artması temennisiyle..."

Eyyüp Taşçı (Boğaziçi Üniversitesi – Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Matematik Bölüm Öğrencisi)

"2023 yaz döneminde New York Üniversitesi Kablosuz Komünikasyon Teknolojileri departmanında araştırma çalışmalarımı yürütmek üzere staj kabulü aldım. Enformasyon Teorisi alanında oldukça tanınmış Profesör Elza Erkip’in grubunda lisans stajyer öğrencisi olarak çalışıyorum. Stajımda günümüz dünyasının önemli bir araştırma konusu olan veri paylaşımı üzerine çalışıyorum. Ağa bağlı artan cihaz sayısı ve veri miktarı, verilerin paylaşılma hızında oluşan problemleri yanında getiriyor. Veri paylaşım hızının arttırılması için büyük verilerin sıkıştırılarak gönderilmesi gerekiyor. Bu stajda, modern sıkıştırma teknikleri geliştirerek bilgi alışverişinin hızını artırmayı ve sıkıştırmadan kaynaklı hata miktarını minimuma getirmeye çalışıyoruz. Geliştirdiğimiz sıkıştırma teknikler son yıllarda oldukça popülerleşen nöral ağların kullanımına dayanıyor. Staj kabulü aldıktan sonra staja gidebilmem için giderlerimi karşılayacak miktarda burs bulmam gerekiyordu. Burs arayış süreci sırasında İlker Karataş ve Galip Karataş Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfına denk geldim. Staj kabulümden bahsettikten sonra vakıf Amerika’ya olan ulaşım masraflarımı karşılamak adına burs sağladı. Staj kabulüm Erasmus+ programı tarafından onaylanmasıyla New York’taki stajımı burs destekleri sayesinde rahatça yapabilir hale geldim. Bu nedenle staj serüvenim süresince, potansiyelimi ve hayalimi gerçekleştirmek adına sundukları maddi ve manevi değerli desteğinden dolayı İlker Karataş ve Galip Karataş Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı'na en içten şekilde teşekkür ederim."

Dr. Hakan Coşkun (Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi/Boston Çocuk Hastanesi, Kardiyoloji Bölümü)

galip-karatas-vakfi-bursiyer-resim-02.jpg"2014-2017 yılları arasında İspanya’nın ve Avrupa’nın en değerli enstitülerinden biri olan Instituto de Neurociencias (CSIC-UMH)’taki doktora eğitimim boyunca beni destekledikleri için başta İlker Karataş ve Tuncer Özvar ağabeylerim olmak üzere Galip Karataş Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Vakfı'na teşekkür ederim."

DESTEK OLUN, GELECEĞE IŞIK TUTUN

Eğitimin gücüne inanan ve toplumsal dönüşüme katkı sağlamak isteyen herkesi Galip Karataş Vakfı'na destek olmaya davet ediyoruz. Birlikte daha aydınlık bir gelecek inşa etmek için el ele verelim. Geleceğin liderlerini desteklemek ve toplumsal iyilik yolunda adımlar atmak için Galip Karataş Vakfı sizleri bekliyor.

Sosyal medya hesapları ve websitesi üzerinden vakfın etkinliklerini, haberlerini ve güncellemelerini takip edebilirsiniz.

GALİP KARATAŞ VAKFI BAĞLANTI BİLGİLERİ

Website: http: gkv.org.tr

Instagram: https://www.instagram.com/gkv.org.tr/?hl=tr

LinkedIn: www.linkedin.com/in/

VE VAKFA ADINI VEREN
'ONURSAL BAŞKAN' GALİP KARATAŞ

galip-karatas-resim-02.jpg

"1940 Yılında Çankırı ili Atkaracalar İlçesi Eyüpözü köyünde dünyaya gelen Galip Karataş, ilkokulun ardından bir dönem köyde babası ile çiftçilik ve hayvancılık yaptı. 17 yaşında geldiği İstanbul / Sultanhamam’da Stok Manifatura mağazasında çalışmaya başladı.

1963 yılında askerlik dönüşü Kadıköy Yeni Gün mağazasında kısa bir süre çalıştı. 1964 yılında Gürtoplar Kumaş Mağazasında satış elemanı olarak çalışmaya başlayan Galip Karataş zaman içerisinde Mağaza Müdürü oldu.

1979 yılında Gürtoplar firmasından patronu Vahap Gürler ile Osmanbey'de 'Gürtoplar Kumaş Mağazası'nı kurdu.

1992 Yılında oğlu İlker Karataş ve yeğeni Tuncer Özvar ile Erler Kumaş Kollektif Şirketi'ni kurdu.

Çankırı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi olan Galip Karataş 3 dönem Vakıf İkinci Başkanlığı yaptı.

2014 yılında Galip Bey’i onurlandırmak amacıyla aile üyeleri tarafından kurulan 'Galip Karataş Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı'nın 'Onursal Başkanı'dır.

Nebahat Karataş ile evli olan Galip Karataş 3 evlat ve 6 torun sahibidir..."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler