Gamzeli, Hükümet'ten Çankırı'ya 'pozitif ayrımcılık' talep etti

Gamzeli, Hükümet'ten Çankırı'ya 'pozitif ayrımcılık' talep etti

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, bugün düzenlediği basın toplantısında "Çiftçimizin büyük heyecanla beklediği hububat alım fiyatı maalesef beklentimizin altında kalmıştır." dedi ve bölge çiftçisi için Hükümet'ten pozitif ayrımcılık istedi.

ÇANKIRI Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, bugün oda binasında düzenlediği basın toplantısında, bölgede yaşayan çiftçilerin güncel sorunlarına değinirken, geride bıraktığımız hafta içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı TMO hububat taban fiyatları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bölgede tarım yapan çiftçilerin yılda 'tek hasat' yaptığına işaret eden Başkan Gamzeli; "İlimizde iki yılda bir ürün alabiliyoruz. İki yılda birde destek almaktayız. Toprak yapımız itibariyle iki yıl üst üste ekim yapma, ürün alma şansımız yoktur. Bu durumun göz önünde bulundurularak, Hükümetimizden talebimiz; ilimizde üretimin devam etmesi, çiftçimizin tarlasında kalması için, bizlere pozitif ayrımcılık yapılarak ilave ek pirim destek verilmesini talep ediyoruz." dedi. Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli'nin yaptığı basın açıklaması şöyle:

"İlimiz genelinde ekili arazilerimiz durumu hakkında bilgi vereceğim.

Ekim yaptıktan sonra toprağın ve tohumun temel ihtiyacı, beklediğimiz yağışlar geç de olsa geldi. Önceki yıllara kıyasla şükürler olsun bu yıl yağışlarımız güzel. Bitkinin gelişebilmesi için yağışlar kadar güneşe ve sıcaklığa ihtiyacı var.

İlimiz genelinde ekili alanlarda yaklaşık 1,5 ay önce Ziraat Odası olarak yaptığımız arazi kontrollerinde pas hastalığı başladığını tespit ettik. Tüm üyelerimizi konu hakkında bilgilendirdik. Gerekli tedbirleri almaları noktasında uyardık. Pas hastalığının tek çaresi zamanında geç kalmadan ilaçlama yapmak. Bazı köylerimizde geç kalan çiftçilerimiz oldu. Bitkileri gelişmedi. Bu hastalık ta gerekli önlemleri almazsanız çok ciddi anlamda verim kaybı yaşarsınız.

Çiftçilerimize tavsiyemiz ekili arazilerini kontrol etmeleri. Bitkinin gelişiminde bir sıkıntı varsa gerekli önlemlerini de acilen almalarıdır.

Üyelerimiz her hangi bir olumsuz tablo karşısında derhal zaman kaybetmeden bizimle iletişime geçebilirler.

Ülkemiz genelinde iklim ciddi manada değişti. Bu aylarda yağan yağışlar bizleri endişelendiriyor.

Geçtiğimiz hafta birçok ilimizde aşırı yağışlardan ve dolu yağışından ekili alanlar zarar gördü. Afet yaşayan çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimiz sunuyorum.

İlimizde arpa buğday hasadına az bir zaman kaldı. Temmuz ayının başında inşallah ilk hasadımıza başlayacağız. Önümüzdeki günlerde de yağışların devam edeceği tahmin ediliyor. Rabbim bizlere hayırlı yağışlar versin. Her türlü afadlardan korusun.

Bu hafta sayın Cumhurbaşkanımız tarafından TMO hububat alım fiyatlarını açıkladı.

TMO buğday alım fiyatı 8,250 TL ton + 1000 TL prim toplam: 9.250 TL

Arpa alım fiyatı 7000 TL+ 500 TL prim toplam: 7.500 TL olarak açıklandı.

Çiftçimizin büyük heyecanla beklediği hububat alım fiyatı maalesef beklentimizin altında kalmıştır. Çünkü maliyetlerimiz düşmedi halen de artmaktadır. Gübre fiyatlarında bir türlü istikrarı yakalayamadık. Çiftçimizin gübre kullanım döneminde fiyatlar yükseltiliyor, daha sonra düşürtülüyor.

İlimizde hububat üretimi çiftçilerimizin en önemli geçim kaynağıdır. İlimiz hububat alanlarının çoğu kuru tarım arazisi olup, toprak yapısı itibariyle dekara verim seviyesi düşüktür.

İlimizde iki yılda bir ürün alabiliyoruz. İki yılda birde destek almaktayız. Toprak yapımız itibariyle iki yıl üst üste ekim yapma, ürün alma şansımız yoktur.

Bu durumun göz önünde bulundurularak, Hükümetimizden talebimiz; ilimizde üretimin devam etmesi, çiftçimizin tarlasında kalması için, bizlere pozitif ayrımcılık yapılarak ilave ek pirim destek verilmesini talep ediyoruz.

İlimizde ÇKS’ye girmeyen arazilerimiz çoğunluktadır. Üreticilerimiz intikali yapılamayan arazileri ÇKS’ye ekleyememektedir. Bu yüzden TMO’nun tüm çiftçilerimizin ürünlerini almasını ve pirim desteğinden yararlanmasını talep ediyoruz.

İlimizde hasada az bir zaman kaldı. Vatandaşlarımızdan talebimiz ekili arazilerimizin yanından geçerken sigara izmariti ve yanıcı maddeler atmayalım. Çiftçimizin iki yıllık emeğini heba etmeyelim.

Çiftçilerimize şimdiden bol bereketli bir hasat yılı geçirmelerini temenni ediyorum."

ihbar-hatti-sozcu-18-resim-01.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
4 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler