Gazi Mustafa Kemal Atatürk 97 yıl önce bugün Çankırı'daydı...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk 97 yıl önce bugün Çankırı'daydı...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder GAZİ Mustafa Kemal ATATÜRK'ün Çankırı'ya gelişinin 97'nci yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

ÇANKIRI Atatürk Anıtı'nda gerçekleştirilen törene Vali Abdullah Ayaz, Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salih Büyük, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cahit Şar, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Delen, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Yusuf Mutlu Genç, siyasi parti il temsilcileri, STK temsilcileri, gaziler, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Anıta çelenk sunulmasının ardından Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün, Çankırılılar'a hitabı okundu.

Daha sonra Vali Abdullah Ayaz'a Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün ilimize gelişini temsilen Türk bayrağı öğrenciler tarafından teslim edildi. Törende Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, günün önemine binaen bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından Valimiz Ayaz ve beraberindekiler Mustafa Kemal ATATÜRK’ün ilimizde konakladığı odayı ziyaret ettiler. Valimiz Ayaz ziyaret esnasında odada bulunan deftere duygularını yazarak imzaladı.

Vali Abdullah Ayaz, deftere şu mesajı yazdı:

"Aziz Atatürk; 23 Ağustos 1925 tarihinde ilimizi şereflendirmenizin 97. yıl dönümünü yâd etmenin gururu ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Zatıâlinizin liderliğinde, milletimizin büyük fedakârlıkları ve mücadeleleri sonucunda Cumhuriyetimizin kurulmasının ardından çıkmış olduğunuz yurt gezilerinde Çankırı’ya yer vermeniz ilimiz adına bir gurur vesilesidir.

Milli mücadelemizin zaferle sonuçlandırılmasında tarihi öneme sahip bir güzergâh olan “İstiklal Yolu”nda gerçekleştirdiğiniz geziniz esnasında, ilimizi ziyaret ettiğiniz bu tarihî günün yıl dönümünü, bugün bizler de aynı duygularla idrak ediyoruz.

Saygı, özlem ve minnetle..."

Program, Atatürk’ün Çankırı’ya gelişiyle ilgili belgeler ve fotoğrafların sergilendiği serginin gezilmesinin ardından sona erdi.

vali-ayaz-cankiri-resim-08.jpg

23 AĞUSTOS 1925

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk 23 Ağustos 1925 günü sabahın erken saatlerinde yeni bir Anadolu gezisine çıkıyordu. İki otomobil hazırlanmıştı. Birine Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kütahya Milletvekili Nuri (Conker) Rize Milletvekili Fuat (Bulca), ötekine Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Tevfik (Bıyıklıoğlu), Başyaver Rusuhi, Yaver Muzaffer (Kılıç), Muhafız Birliği Komutanı İsmail Hakkı (Tekçe), Özel Kalem’den Lütfi Bey bindiler.

Yaverler ve İsmail Hakkı (Tekçe)'nın dışında herkes sivil ve şapkalı idi. Bu gezinin özelliği de Kastamonu ve İnebolu’da Şapka Devrimini fiilen başlatmaktı. Yolda Kalecik ilçesine uğradılar. Tüney Hanı’na geldikleri zaman Çankırı Valisi M. Cemil Berkmen, Çankırı Milletvekillerinden Talat, Ziya ve Rifat beyler, Çankırı Belediye Başkanı Cemal Dolunay ve halk Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü karşıladılar.

Öğleye doğru Çankırı’ya giriyorlardı. Çankırılı'yı, başı açık, elindeki panama şapkasını sallayarak selam duran askeri birliği, öğrencileri ve binlerce Çankırılıyı selamladı.

Atatürk’ü şapkalı ya da başı açık görenler, başlarına el atıyor, fes, kalpak ne varsa çıkararak ellerine alıyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü başları açık selamlıyordu.

Yolu üzerinde kurbanlar kesilir, toplar atılırken Gazi Mustafa Kemal Atatürk doğruca Çankırı Belediyesi’ne geldi. Buzlu ayranlar içilirken hoşbeşler yapıldı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk o gün çok neşeliydi. Çankırı’da, Kastamonu gezisi dönüşünde bir gün kalacaktı. Hep birlikte Kurtuluş Kız Okulu’na geldiler. Öğle yemeği burada hazırlanmıştı. Yemekten sonra, saat 13:30’da hemen otomobillere bindiler. Kastamonu’ya uğurlandılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler