Guta çare Çankırıda!

Gut'a çare Çankırı'da!

Kaplıcalar bakımından oldukça zengin olan Çankırı pankreas, safra kesesi, böbrek taşı gibi hastalıklara doğal şifa oluyor...

Gut hastalığı nedir?

Bir romatizma hastalığıdır. Romatizmal hastalıklar içinde en şiddetli ağrıya neden olanıdır. Eskiden zenginlerde daha çok görüldüğü sanılırdı, bu nedenle kralların hastalığı ya da zengin hastalığı diye bilinirdi. Ancak günümüzde pek de sınıf farkı gözetmediği anlaşılmıştır. En sık ayak baş parmağını yakalar. Sonra sıklık sırasına göre diz, dirsek, el bilekleri yakalanır. Tek taraflı tutuluş karakteristiktir.

Neden olur?

Asıl neden kandaki ürik asittir. Kanda ürik asit, sınırlı düzeyin üstüne çıkarsa, eklem aralarında kristal olarak birikir.  Bu kristaller, iğne ya da cam kıymıkları gibidir. Kas, sinir ve kemik dokusuna tesir ederek son derece şiddetli ağrıya neden olurlar. Gut krizi için kandaki  ürik asit seviyesi mutlak belirleyici değildir. Normal seviyelerde kriz olabileceği gibi, yüksek seviyelerde hiçbir belirti olmayabilir de.

ÇANKIRI'DAKİ ŞİFALI SULAR GUT'A ÇÖZÜM

Çankırı kaplıcaları başta "kralların hastalığı" ya da "hastalıkların kralı" olarak bilinen "gut"a çözüm sunuyor. Bu hastalık eklemlerde ağrı, kızarıklık, şişlik ve ısı artışı ile ani olarak gelişen, şiddetli ataklarla seyreden ve vücuttaki ürik asit fazlalığından oluşuyor. Şifalı sular ayrıca cilt ve mide hastalıkları tedavisinde de önemli rol oynuyor. İşte şehrin şifalı sularından bazıları:

ÇAVUNDUR TESİSLERİ
54 derece sıcaklığı olan kaynak, Kurşunlu İlçesinin Çavundur Beldesinde bulunuyor. İçme kürleri olarak değerlendirilmesi halinde karaciğer ve safra yolları yetmezliği, sarılık, pankreas, gut, bağırsak, böbrek ve idrar yolları iltihaplarında; banyo kürü olarak kullanıldığında ise böbrek taşı oluşumuna iyi geliyor. Ayrıca bu şifalı suyun ağrılı hastalıklar üzerindeki olumlu etkisi de uzmanlar tarafından kanıtlanmış bulunuyor.

ACISU İÇMESİ...
Kurşunlu İlçesi'nin Hacımuslu Köyü yakınlarındaki Acısu İçmesi, geniş bir çayırlığın çeşitli yerlerinden kaynıyor. Bir bataklık oluşturan kaynak, 15 derecelik sıcaklığıyla mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi, pankreas hastalıklarında etkili oluyor. Şifalı suları, kan ve safra dengesini düzenlerken aynı zamanda karaciğer ve sarılık hastalıklarına da iyi geliyor.

ŞIHLAR NEZLE SUYU
Kaynak, Korgun İlçesi'ne bağlı Şıhlar Köyü yakınlarındaki bir dere yatağının kenarında yer alıyor. 12 derece sıcaklığı ve betonla çevrili bir çeşmesi bulunan su, içme kürü olarak da değerlendiriliyor.

BOZAN HAMAMI
Ilgaz İlçesi'nin Aşağı ve Yukarı Bozan köyleri ara sında bulunan maden suyu, üstü açık, çevresi kapalı iki ayrı havuzdan oluşuyor. 16 derece sıcaklığa sahip olan kaynak, banyo olarak cilt hastalıklarına, içme olarak da sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geliyor.

MELAN İÇMESİ
Kurşunlu İlçesi'ne 20 kilometre mesafede yer alan maden suyu bir yamaçtan çıkıyor. Sıcaklığı 18 derece olan sudan akciğer, safra kesesi, idrar yolları, romatizma, kırıklar, böbrek taşı rahatsızlıkları ile mide, karaciğer ve bağırsak hastalıklarında yararlanılıyor.

ILISILIK MADEN SUYU
23 derece sıcaklığı olan sudan içme kürü olarak yararlanıldığı gibi banyo uygulamalarından da olumlu neticeler alınıyor. Kaynak mide, karaciğer, bağırsak, safra kesesi rahatsızlıklarına deva oluyor.

kaynak: takvim.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler