'Haber' suç olmaktan çıkartılıyor!

'Haber' suç olmaktan çıkartılıyor!

Yeni Yargı Paketi ile ilgili olarak Komisyonda kabul edilen teklifle haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları, suç oluşturmayacak...

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamındaki ilk paket olan, 39 maddelik yasa teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda önceki gün saat 02.45'te kabul edildi. Terörle Mücadele Kanunu'na, “Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz” hükmü eklendi.

Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, “Bu değişikliğin ne anlama geldiğini demokratik anlamda ve açılım anlamında hepimiz biliyoruz. Bu olumlu bir madde'' dedi. Bugün ve yarın TBMM Genel Kurulunda da ele alınarak kanunlaşması beklenen yasa teklifi ile bazı suçlar açısından istinaf mahkemesinin verdiği onama kararlarının da temyiz amacıyla Yargıtay'a götürülmesinin önü açıldı. Bir başka değişiklikle de savcılar artık somut delil olmadan şüpheliler hakkında iddianame hazırlayamayacak.

PAKET 'ÜÇ DEĞİŞİKLİKLE' GEÇTİ
Komisyonda, muhalefetin önergeleri reddedilirken, AKP’nin önergeleriyle 3 maddede değişiklik yapıldı. Hukuk mesleklerine giriş sınavında soru sayısı 150’den 100’e düşürülürken soruların yanıtlarının kaç şıklı olacağı konusu ÖSYM’yle yapılacak protokole bırakıldı.

Bir başka değişiklikle, bölge adliye mahkemesi (istinaf) Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kesin nitelikteki kararlara karşı yapılan itirazların inceleme usulü yeniden belirlendi. Buna göre, ceza daireleri mümkün olan en kısa sürede itirazları inceleyecek ve yerinde görürse kararını düzeltecek, itirazları yerinde görmezse dosyayı itirazı incelemek üzere ceza daireleri başkanlar kuruluna gönderecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler