Hatay Milletvekili Can Atalay'ın vekilliği düşürüldü

Hatay Milletvekili Can Atalay'ın vekilliği düşürüldü

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Gezi Davası kapsamında halen Silivri’deki Marmara Cezaevi'nde bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü.

ANAYASA Mahkemesi ve Yargıtay'ın TİP milletvekili Can Atalay ile ilgili aldığı kararların ardından gözlerin çevrildiği Meclis'te bugün tarihi anlar yaşandı. Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü.

AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta bu sabah yaptığı açıklamada "Can Atalay kararı bugün veya bu hafta Meclis'te okunarak milletvekilliği düşecek" dedi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında öğleden sonra toplandı.

GÜNAYDIN: BEN NEDEN 14.55’TE ÖĞRENİYORUM

Saadet Partisi, İYİ Parti ve CHP Grup Başkanvekilleri, Atalay hakkındaki hükmün bugün okunacağını son anda öğrendiklerini söyledi ve tepki gösterdi. Grup Başkanvekilleri, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yurt dışında olmasını da eleştirdi. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, şunları söyledi:

"Yalnızca TBMM değil, Türkiye tarihi bir gün yaşıyor. Seçilmiş ve TBMM’de bulunması gereken bir milletvekilinin bugün milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin bir tezkereyi okumak ve oylamakla kalmayacağız; Türkiye’de anayasal düzenin kalıp kalmadığını oylayacağız. Bu kararı okumamakta direnen ve doğru bir iş yapan Meclis Başkanı, Birleşik Arap Emirlikleri’nde. TBMM Başkanı’na sesleniyorum: Birleşik Arap Emirlikleri’nde saklanarak Türkiye’deki hukuksuzluktan kaçamazsın? Sen bu kararı okumamakta direnmişsin. Sen bugün Birleşik Arap Emirlikleri’nde saklanarak bu meseleden kurtulabileceğini zannediyorsun? Biz bugün Can Atalay kararının okunacağını canlı yayında, AKP Grup Başkanvekilinden duyuyoruz. AKP Grup Başkanvekili'nin saat 11:30’da bildiği konuyu, ben neden 14:55’te öğreniyorum. Siz, bizden gündemi saklayarak mı burayı yöneteceksiniz? Hem sizi hem de Başkanlık Divanı’nda olan arkadaşlarımı, bu suça ortak olmamaya çağırıyorum."

ERKAN BAŞ: KARAR HUKUK DIŞI

TİP Genel Başkanı Erkan Baş karar okunmadan önce kürsüden yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Eğer Meclis Divanı Anayasa'yı tanımazsa burada Meclis Başkanlığı yoktur. Bu karar Meclis tutanaklarına girdiğinde sizin milletvekilliğiniz sorgulanır. Cumhurbaşkanı, bakanlar sorgulanır, her şey sorgulanır. Bir tek soru sormak istiyorum. Aklı çalışan tüm yurttaşlarımıza, vicdanı olan yurttaşlarımıza soruyorum. Şimdi karar okunacak, Can Atalay’ın milletvekilliği düşürülecek. Yani Can Atalay milletvekiliymiş değil mi? 9 aydır nasıl hapiste tutuyorsunuz? Milletvekili ise neden hapiste, milletvekili değilse neyi düşüreceksiniz? Akıl, vicdan, hukuk dışı bir girişim.

'KURTULMUŞ'A GÖNDERME'

Bugün burada bir karar okunacak, Meclis Başkanı yok. Biz şimdi usul tartışıyoruz. Eğer bu usule uygundur diyorsanız Numan Kurtulmuş usulsüzlük yapıyor aylardır. Eğer burada usule uygun bir şey yapılıyorsa Numan Kurtulmuş’u ne yapacağız? Ama açık konuşacağım. Numan Kurtulmuş okumuyor, okunduğu gün ülkede bulunmuyor.

'O OKUMAYI HAK EDİYOR'

Celal Adan okumuyor, Sırrı Süreyya Önder okumuyor, Gülizar Hanım okumuyor. Bekir Bozdağ okuyor. Bu da tarihin bize bir ironisidir. Hak ediyor okumayı, o hak ediyor okumayı çünkü. Kimsenin açıkça 'Ben çıktım, bu kararı okuyacağım. Meclis kürsünde okutacağım' diyemediği şeyi, Meclis’in açılışına 3-5 dakika kala Danışma Kurulu'nu topluyorlar, apar topar kapkaçla, yaptığını savunamayacak bir korkaklıkla bunu Meclis’e getirip geçirelim diyor.

'BOYUN EĞMEYECEĞİZ'

Bir kural vardır, bazen suçlu olduklarını bildiklerinizi... Mafyada böyle yaparlar, bazen suçlu olduklarını bildiklerini yanlarında tutarlar ve en pis işlerini onlara yaptırırlar. Türkiye’de adaleti katleden Bekir Bozdağ’a yaptırırsın bunu anca. Öldürseniz de vekilliğimizi düşürseniz de size asla boyun eğmeyeceğiz. Hatay halkı size asla boyun eğmeyecek. Elinizden geleni ardınıza koymayın."

ANAYASA KİTAPÇIĞI FIRLATILDI

Konuşmaların ardından TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Yargıtay'ın kararı okutulduğu sırada TİP ve DEM milletvekilleri kürsüye yürüdü. Bazı milletvekilleri slogan atıp masalara vurarak Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi. Bir milletvekili Bekir Bozdağ'a Anayasa kitapçığı fırlattı.

Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi anında TBMM'nin internet sitesine yansırken Türkiye İşçi Partisi, bu akşam konuyla ilgili olarak Türkiye genelinde eylem yapacağını açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Şerafettin Can Atalay hakkında "seçilme hakkı" ve "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı" yönlerinden verilen hak ihlali kararına uyulmaması nedeniyle yapılan iki başvuruda da hak ‘hak ihlali’ kararı vermişti.

21 Aralık’ta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşan ikinci karar mahkeme tarafından bir önceki kararda olduğu gibi Yargıtay'a gönderilmişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesince verilen ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığını, bu bağlamda Anayasa'nın 153/6. Maddesi kapsamında uygulanabilecek bir kararın var olmadığını belirterek Anayasa Mahkemesi'nin kararına uyulmamasına karar vermişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler