Hawking: Tanrıya gerek yok

Hawking: Tanrı'ya gerek yok

Dünyaca ünlü İngiliz fizikçi

ve evrenbilimci Stephen Hawking, yeni kitabı “The Grand Design”da (Büyük Tasarım), ‘Evren’in var olması için Tanrı’ya gerek olmadığını’ öne sürdü. 

"Her şeyin başlangıcının dayandırılacağı bir yüce varlığa gerek olmadığını" savunan ünlü fizikçi Amerikalı fizikçi Leonard Mlodinow ile birlikte yazdığı ve 9 Eylül’de piyasaya çıkacak olan “The Grand Design” (Büyük Tasarım) isimli kitabında, "Hiçbir şeyin olmadığı bir yerde kendiliğinden oluşum, evrenin neden var olduğu bizim neden var olduğumuzun cevabıdır...Çünkü yerçekimi kanunu diye bir şey var, evren hiçbir şeyden kendini yaratabilir ve yaratacaktır. Bunun için Tanrı'nın yardımına gerek yok".

Bu ifadeler, Hawking’in 1988’de yazdığı “Zamanın Kısa Tarihi” isimli kitabındaki sözlerinden belirgin biçimde farklılık gösteriyor. Hawking bu kitabında, “Tamamlanmış bir teoriye ulaşırsak bu insan aklının nihai zaferi olacaktır. Çünkü o zaman Tanrı’nın düşüncelerini bileceğiz” demişti. Hawking, geçen haziran ayında yaptığı bir açıklamada ise “Soru şu: Evren’in oluşma şekli Tanrı tarafından bizim anlayamayacağımız nedenlerle mi seçildi yoksa bilimin kurallarıyla mı belirlendi? Ben ikincisine inanıyorum. İsterseniz bilim yasalarını ‘Tanrı’ olarak adlandırabilirsiniz. Ama bu görüşüp soru sorabileceğiniz bir Tanrı olmaz” demişti.

Hawking ayrıca tartışmalı M-teorisini de destekliyor. Bu teori her şeyin nihai teorisi olarak çoklu evrenlerin var olduğunu öne sürüyor. Hawking, bunların çoğunun yaşama uygun olmadığını varsayıyor, ama son uzay buluşlarının tek olmadığımızı gösterdiğini düşünüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler