Hayvan otlatmak da parayla oldu!

Hayvan otlatmak da parayla oldu!

Kırklareli Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, köylünün ortak kullanım alanı olan mera, kışlak ve yaylaklarda hayvan otlatanlardan hayvan başına para alınacağını duyurması büyük tepki çekti...

Kırklareli Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, köylünün ortak kullanım alanı olan mera, kışlak ve yaylaklarda hayvan otlatanlardan hayvan başına para alınacağını duyurması büyük tepki çekti.

Valilik tarafından dağıtımı yapılan yazıda, mera, kışlak ve yaylaklarda hayvanlarını otlatan üreticiler hakkında alınan kararın duyurusu şu şekilde bildirildi:

“... Bakanlığımız Mera, Yaylak ve Kışlaklarda Otlatma Yönetimi Uygulama Esasları Genelgesi doğrultusunda İl Mera Komisyonu’nun 27.02.2020 tarihli toplantı kararı ve Valilik oluru ile ilimizde mera alanlarının 2020 otlatma döneminin 1 Mayıs 2020-30 Ekim 2020 tarihleri arasındaki süre, dinlendirme döneminin 1 Kasım 2020, 30 Nisan 2021 tarihleri arasındaki süre olarak, 2020 yılında otlatma bedellerinin büyükbaş hayvan başına 10.00 TL, küçükbaş hayvan başına 2.25 TL, otlatma hakkının üstünde hayvan otlatanlardan alınacak ceza bedelinin her fazla hayvan için üç katı olarak belirlenmiştir.

Meralarımızdaki baskının ortadan kaldırılarak tahribatın önlenmesi amacıyla belirtilen kurallara uygun şekilde kullanılmasının, otlatma kurallarına riayet edilmesinin , otlatma bedelleri konusunda Mera Kanunu’nun 26. Maddesi hükümlerine göre hareket edilmesinin, kurallara riayet etmeyenler hakkında Mera Kanunu’nun 27. Maddesi hükümlerine göre işlem yapılacağının Belediye Başkanları, Köy Muhtarlıkları ve çiftçilerimize duyurulması hususunda bilgi ve gereğini rica ederim .”

Kırklareli Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Mera Otlatma Planı adı altında dağıtımı yapılan yazıya ilişkin ANKA Haber Ajansı’ndan Mehtap Belen’in sorularını yanıtlayan CHP Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan, alınan karara sert tepki gösterdi.

"YUMUŞAK BAŞLIYSAK UYSAL KOYUN DEĞİLİZ"
Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda yokluk içinde bir ülkede Mustafa Kemal Atatürk’ün on yılda Türk tarımını ayağa kaldırdığına dikkat çeken Kayan, AK Parti iktidarı döneminde on sekiz yılda tarım ve hayvancılığın yok edilme noktasına getirildiğini öne sürerek hükümete, “Aklınızı başınıza alın” diye seslendi.

Trakya’da artık hayvan üretimi ve çiftçiliğin yüksek maliyetler nedeniyle bitme noktasında olduğuna dikkat çeken CHP’li Kayan alınan karara şu sözlerle tepki gösterdi:

“Kimse kusura bakmasın, yumuşak başlıysak, uysal koyun değiliz.  Devletin meraları kiralayacağı, hayvan otlatmadan para talep edeceğine, maliyeti azaltmak için çiftçi ve hayvan üreticileri için bu alanları ücretsiz olarak tahsis etmelidir. Geçtiğimiz yıllarda Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı yüzlerce ton gübreyi meralara serpip, çiftçiden beş kuruş almadan ot üretimini arttırdı.

ÜRETİCİNİN GIRTLAGINI SIKIP, NE VAR NE YOK ALMAYA ÇALIŞIYORLAR
Zaten para kazanamayan hayvan üreticilerin gırtlağını sıkılıp ellerinde ne var ne yok alınmaya çalışıyorlar. Hayvan otlatanlardan para cezası alınması,  'Sen bu işi yapma' demektir. zaten kendisini geçindirmekte aciz olan hayvan üreticisi bu yükün altından kalkamaz hale getiriliyor. Köylüler bu yükün altından kalkamayınca, hükümet kendi yandaşlarına meraları kiralayacak, bu da köylülerle kiralayanlar arasında çatışmaya neden olacak . Bunlar para almak için artık akla hayale gelmeyecek yöntemler uyguluyorlar, bu olacak iş değil. Bu uygulamalar Türkiye’yi karmaşa ve  kaosun içine sürükler. Üretici zaten tarladan ve hayvan üretiminden para kazanamıyordu şimdi  iyice bunun üzerine tüy dikecekler,  vahim bir durum.”

OYUN İÇİNDE OYUN VAR, AMAÇ İTHALATI ARTIRMAK
Hükümetin amacının söz konusu düzenleme ile mera, kışlak ve yaylakları korumak değil, köylünün yıllardır bakıp, koruduğu bu alanları yandaşlarının kullanımına açmak olduğunu öne süren Türabi Kayan, “Et ve süt üreticileri birlikleri mutlaka harekete geçerek, bu kararın iptali için mahkemeye gitmelidir. Aksi takdirde üreticilerin alınan kararlarla ayakta kalması mümkün değil. Yarın Kırklareli örnek gösterilerek bu karar bütün Türkiye’de uygulanabilir” dedi.

Türkiye’nin on sekiz yılda tarım ve hayvancılık alanında bilinçli olarak dışa bağımlı hale getirildiğini de kaydeden Kayan, “Oyun içinde oyun var” diyerek, hükümetin maliyeti artıran kararların altına imza atarak hayvan ve tarım ürünlerinde ithalatın önünü açıp, yandaş firmaların lehine çalıştığını öne sürdü. 

kirklareli-valilik-hayvan-otlatma-parayla-resim-012.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler