Hilal Kaplan, Soner Yalçın'a 50 bin TL tazminat ödeyecek

Hilal Kaplan, Soner Yalçın'a 50 bin TL tazminat ödeyecek

Sosyal medya hesabından, Odatv imtiyaz sahibi gazeteci-yazar Soner Yalçın’a hakaret eden ve iftira atan Hilal Kaplan, tazminat davasında mahkum oldu.

SABAH gazetesi yazarı ve TRT Yönetim Kurulu Üyesi Hilal Kaplan, 26 Ağustos 2022’de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Odatv imtiyaz sahibi ve gazeteci-yazar Soner Yalçın’a hakaret edip iftira atmıştı.

Soner Yalçın, avukatı Feza Yalçın aracılığıyla İstanbul asliye hukuk mahkemesine, Hilal Kaplan hakkında 50 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı.

HİLAL KAPLAN CEVAP DİLEKÇESİ VERDİ

Hilal Kaplan, avukatı aracılığıyla mahkemeye sunduğu cevap dilekçesinde, Soner Yalçın’ın; kendisi hakkında gerçeğe aykırı ve hukuka aykırı biçimde özel hayatını ihlal eden haberler paylaştığını iddia etti. Hilal kaplan, bu paylaşımların X (Twitter) isimli sosyal medya hesabı üzerinden yapıldığını, Anadolu 7. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararı ile erişimin engellenmesine kesin olmak üzere karar verildiğini belirtti.

"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ" DEDİ AMA…

Hilal Kaplan, sosyal medya üzerinden kendisine saldırıda bulunulduğunu ve bu saldırılar karşısında Soner Yalçın’a cevap verdiğini, bu hususun ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilebileceğini, davanın reddine, yargılama gider ve masrafları ile vekalet ücretinin davacı tarafa tahmiline, karar verilmesini talep etmiştircevap dilekçesinde ifade ederek davanın reddine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme, 7 Temmuz 2023 tarihinde davaya ilişkin kararını açıkladı.

Davayı değerlendiren hukuk mahkemesi, Hilal Kaplan’ın söz konusu paylaşımı yapmasına neden olan paylaşımların Soner Yalçın tarafından yapılmadığını, sahibi olduğu Odatv’de haber olarak yapıldığını belirterek, Hilal Kaplan’ın; Soner Yalçın’ın şahsıyla ilgili yaptığı paylaşımın hukuka uygun kabul edilmesinin mümkün olmadığına kanaat getirdi.

KİŞİLİK HAKLARINI İHLAL ETTİĞİ NOKTASINDA TEREDDÜT YOK

Değerlendirmenin devamında Hilal Kaplan’ın, Soner Yalçın’a yönelik yaptığı paylaşımda kullandığı ifadelerin kişilik haklarını ihlal ettiği noktasında tereddüt olmadığını belirtildi.

Mahkeme, ayrıca söz konusu paylaşımın, kişilik haklarına saldırı niteliğinde olduğunu da belirterek, Hilal Kaplan’ın paylaşımının kırıcı, hoş karşılanmayan ya da kaygı uyandıran bilgi ya da düşünce yahut kaba söz kabul edilebilecek noktadan fazlası ile uzaklaşmış olduğu hususlarını göz önüne alarak, Soner Yalçın’ın manevi tazminatı hak ettiğine kanaat getirdi.

TALEP EDİLEN TAZMİNAT MİKTARINDA İNDİRİM YAPILMADI

Mahkeme, Soner Yalçın’ın talep ettiği tazminat miktarının oluşa, kusura, hukuka aykırılığa, taraflar arasında kurulması gereken dengeye ve hakkaniyete uygun olduğunu değerlendirerek, talep edilen tazminat miktarında da herhangi bir indirim yapılmasına gerek olmadığını belirtti.

HİLAL KAPLAN TAZMİNAT ÖDEYECEK

Mahkeme, tüm bu değerlendirmeden sonra, manevi tazminat davasının tamamen kabulüne karar vererek, Hilal Kaplan’ın, 26 Ağustos 2022 tarihinden itibaren işleyecek faiziyle beraber Soner Yalçın’a 50 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler