Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast tahliye edildi

Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast tahliye edildi

Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast, Şubat ayında geldiği Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden iyi hali göz önünde bulundurularak dün akşam şartlı tahliye edildi. Samast'ın tahliyesine tepkiler de peş peşe geldi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de 17 yaşındaki tetikçi Ogün Samast tarafından silahla öldürüldü. Cinayetin ardından kaçtığı Samsun’da yakalanan Samast ile cinayetin azmettiricileri Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in de aralarında bulunduğu 12’si tutuklu 18 sanık hakkında, 20 Nisan 2007’de dönemin özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Birleşen dosyalarla sanık sayısının 20’ye çıktığı davada, tahliye kararları sonrası 3 tutuklu kaldı.

25 Ekim 2010’daki duruşmada, yaşı 18’den küçük olan Samast hakkındaki dosya ayrılarak İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Bu mahkeme, 25 Temmuz 2011’de Ogün Samast’ı 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Karar, Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından onandı.

Cinayetin faili Samast, Şubat 2023’te Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ne getirildi. Burada yaklaşık 10 ay cezasını çeken Ogün Samast, Şubat ayında geldiği Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden dün akşam iyi hali göz önünde bulundurularak şartlı tahliye edildi.

TAHLİYEYE TEPKİLER PEŞ PEŞE GELDİ

Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın cezaevinden çıkmasına tepkiler sürüyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katili Ogün Samast için verilen tahliye kararına sert tepki gösterdi.

Bir dizi ziyaret için KKTC’de bulunan CHP lideri Özgür Özel, tahliye edilen Ogün Samast ile ilgili karar hakkında şunları söyledi:

“Akıl alır gibi bir şey değil. 16 yıldır tutuklu, yok iyi hali varmış, bilmem nesi varmış. Bu kadar canice bir cinayet işleyenin ne iyi hali olabilecek? Demek ki hepimizin gözü önünde bir cinayet. Sadece bir cinayet değil, yani cinnet halinde yapılmış değil. Tasarlanmış, planlanmış, birileri tarafından görevlendirilmiş, gitmiş, takip etmiş, tatbikat yapmış. Ve Türkiye’de Ermeni cemaatine karşı yapılmış olan inanılmaz bir haksızlık. Bir kanaat önderinin düşüncelerinden dolayı susturulması çok şüpheli bir durumdu zaten.

Demek ki Ogün Samast’ı birileri koruyup kolluyor. Cinayet sonrasında bayrak önünde fotoğraf çektirenler vardı. Demek ki o fotoğraf çektirenler ya da onu azmettirenler günü geldiğinde onu ömür boyu durması gerektiği o delikten çıkarmasını bildiler. Sözün bittiği yerdeyiz. Ogün Samast iyi halden serbest kalıyorsa bundan sonra adaletin a’sından bahseden gerçekten vicdansızdır.”

KILIÇDAROĞLU: ASLANIM BENİM, AFERİN ERDOĞAN

Kemal Kılıçdaroğlu da tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, "Milletin oyuyla seçilmiş Milletvekilini, yasaya aykırı bir biçimde cezaevinde tutmak için "yargı krizi" çıkaranlar, katilleri serbest bırakıyor. Kardeşliğimize kurşun sıkanlar, kadınlara, çocuklara kasteden "iyi halliler" dışarıda; gazeteciler, siyasetçiler içeride... "Aslanım benim, aferin Erdoğan..." dedi.

Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast tahliye edildi - Resim : 3

ERKAN BAŞ: HAKLI OLANLAR, İYİ İNSANLAR, SUSMAYIN!

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Yaşadıklarımız hukukla, yasayla, Anayasa ile filan anlatılamaz. Aklı olan, vicdanı olan herkes bi tarafta dümdüz kötü olanlar karşımızda, bu kadar net! Haklı olanlar örgütlenip güç olmazsa, dur demezse örgütlü kötülük saldırıyor. Haklı olanlar, iyi insanlar, susmayın!" açıklaması yaptı.

Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast tahliye edildi - Resim : 4

Canan Kaftancıoğlu da sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “Unutulmuştur, hatırlasalar bu kadar tutulmazdı bu çarpık düzende.. Cezaevlerinde suçsuzların tutsak edildiği bir distopyanın içindeyiz çünkü” ifadelerini kullandı.

Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast tahliye edildi - Resim : 5

BAKIRHAN: BARIŞ TALEBİNE YÖNELİK SİYASİ SUİKAST GİRİŞİMİDİR

HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise şu açıklamayı yaptı:

“Sevgili Hrant Dink’i alçakça saldırıyla katleden tetikçinin serbest bırakılması AKP-MHP ittifakının bu ülke halklarının ortak yaşam iradesine ve barış talebine yönelik siyasi suikast girişimidir.

Hrant’tan ve binlerce arkadaşımızdan baş eğmemeyi, barışı ısrarla savunmayı öğrendik. Katillere ve arkasındaki siyasi iktidara karşı mücadelemizi büyüteceğiz; adalet ve barış bu ülkeye hakim olana kadar direnmeye devam edeceğiz.“

Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast tahliye edildi - Resim : 6

HRANT DİNK CİNAYETİ

Gazeteci Hrant Dink, Ogün Samast tarafından 19 Ocak 2007 tarihinde gazete bürosunun yanında üç el ateş edilerek öldürüldü. Ogün Samast'ın babası Ahmet Samast, oğlunu televizyonda cinayet zanlısı olarak görünce hemen polisi arayıp oğlunu ihbar etti. 20 Ocak 2007 tarihinde, olaydan 36 saat sonra Samsun Otogarı'nda Trabzon'a gitmek üzereyken jandarmalar tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Anadolu Ajansı'nın belirttiğine göre Samast, cinayeti işlediğini itiraf etti ve "hiçbir pişmanlık duymadığını" söyledi. Suç işlerken 17 yaşında olması sebebiyle çocuk mahkemesinde yargılandı ve 22 yıl 10 ay hapis cezası aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler