HSYK üyeleri istifa etti

HSYK üyeleri istifa etti

Ankara'yı sarsan istifa depremi.

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ve bazı kurul üyeleri istifalarını açıkladı.

Başkanvekili Kadir Özbek, kendisi ile birlikte Suna Türkoğlu, Musa Tekin, Orhan Cem Erbük, Fatma Anıl Genç, Hatice Ceyda Keyman ve Ayşe Albayrak Doğan'ın görevlerinden ayrıldıklarını açıkladı. Seçilmiş asil üyelerden sadece Ali Suat Ertosun istifa etmedi.

İşte Özbek'in istifaları açıkladığı konuşmasından satırbaşları:

"Bilindiği üzere HSYK bir süredir kamuoyunun üzerinde fazlasıyla yer almaktadır. Hukukun bu şekilde yıpratılması topluma zarar vermektedir.

HSYK, hiçbir önyargı ve hiçbir art niyet olmadan anayasanın çizdiği sınırlar içerisinde yetkilerine sahip çıkarak, görev yapma amacını ısrarla ortaya koymuş olmasına rağmen 17 Ağustos tarihinden bu yana fiilen çalıştırılmamaktadır. Bu husus Adalet Bakanlığı'na defalarca iletilmiş ancak sonuç alınamamıştır. Bakanlık son olarak gönderdiği yazıda yeni oluşum gerçekleşinceye kadar HSYK'da gündem yapılmayacağını resmen bildirmiş bulunmaktadır. HSYK, bu süre içerisinde birçoğu ivedi olan hiçbir görevini yapamadığı gibi bu ivedi işlerin Adalet Bakanlığı tarafından nasıl yürütüldüğü konusunda hiçbir bilgiye sahip değildir.

Bizim bugün basın toplantısını yapacağımızı açıkladıktan sonra, yaklaşık 1,5 saat kadar önce, HSYK'nın internet sitesine bizim yeni taslakla ilgili görüşlerimizi eklediler. HSYK taslağı için bile görüşümüz istenmedi ve sitede daha önce görüşlerimiz yer almıyordu. Bu gerekçelerle şahsım ve 6 arkadaşım görevimizden istifa ediyoruz."

KARARIMIZ MÜNFERİT
Özbek
açıklamanın ardından gazetecilerin sorularına verdiği yanıtta da şu görüşlerini dile getirdi:

"Çok önemli gördüğümüz günlük ve ivedi işlerin gündem dışı olarak getirilip karar bağlanması gerektiği icap ettiği için görevimizi devam ettirmeye çalıştık.

Daha fazla bekleyip 17 Ekim’deki seçimden sonra gelecek arkadaşlarımız geldikten sonra ayrılmanın bazı polemiklere sebep olmasını engellemek için istifa ediyoruz.

Kararımız tamamen münferittir. Bu kararın bugün uygulanmaya konmasını uygun gördük.

Biz anayasanın 159 maddesinde yer alan hakim bağımsızlığının korunması ile görevlendirilmiş bir kurulun üyesiyiz.

Serbest iradelerin sakatlandığı biçimde bir yıpratma kararı sonrasında belli bir noktaya geldik. Artık bir anayasa değişikliği yapılmıştır. Halk oyuyla kararlaştırılmış bir anayasa olduğuna göre söyleyecek fazla bir şey yok. Aramızda olmayan arkadaşların adına konuşma hakkımız yok. Herkes kendi değerlendirmesini yaptı.

17 Ağustos'tan beri bu konuları değerlendiriyorduk. Bu süreç 17 Ağustos'tan da önce başlamıştı. O tarihten bun yana kurul çalışmalarını yapamamaktadır. Çektiğimiz sıkıntıları hakim ciddiyeti içinde kamuoyuna yansıtmayı ve paylaşmayı denedik. Başka çare kalmayınca görevimizden ayrılma kararı aldık. Biz Yargıtay ve Danıştay üyesiyiz. Şimdi ortadaki görevlerimize geri dönüyoruz.

Taslak, içeriği itibariyle bugüne kadar endişelerimizin gerçekleştiğinin en açık kanıtıdır".

Bu açıklamaların ardından Başkanvekili Özbek ile birlikte 3'ü yedek 7 üye HSYK'dan istifa etmiş oldu.

Özbek bir ay önce, Anayasa değişikliğinin geçmesi halinde istifa edeceklerini açıklamıştı.

HSYK, Bakan ve Müsteşar dışında şu üyelerden oluşuyordu:

KADİR ÖZBEK: Başkan Vekili - YARGITAY 13.H.D.
SUNA TÜRKOĞLU: Asıl Üye - DANIŞTAY 13. D.
ALİ SUAT ERTOSUN: Asıl Üye - YARGITAY 6.C.D.
MUSA TEKİN: Asıl Üye - YARGITAY 15.H.D
ORHAN CEM ERBÜK: Asıl Üye - DANIŞTAY 8. D
COŞKUN ÖZTÜRK: Yedek Üye - YARGITAY 10 H.D.
F.ANIL GENÇ: Yedek Üye - DANIŞTAY 4.D.
FEYZİ ALTINOK: Yedek Üye - YARGITAY 20. H.D.
H.CEYDA KERMAN: Yedek Üye - DANIŞTAY 9.D.
AYŞE ALBAYRAK DOĞAN: Yedek Üye - YARGITAY 11. H.D.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler