Hukuk devletinin olmadığı yerde insan hakları olmaz

Hukuk devletinin olmadığı yerde insan hakları olmaz

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle Çankırı Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu

Başkanlığı, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörlüğü ve Çankırı Barosu tarafından ortaklaşa düzenlenen "İnsan Hakları" konulu panel bugün (perşembe) saat 14.30’da Atatürk Kültür Merkezi Salonunda gerçekleştirildi.

Panele katılımcı olarak Prof. Dr. Ali Akyıldız, Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük, Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans öğrencisi Cengiz Dal ve Çankırı Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı İdris Öztekin katıldılar. Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ali Akyıldız, “Dünyada insanlar ne zaman bir acı yaşasalar ardından birtakım kişiler toplanıp insanlık için neler yapabiliriz diye düşünüp insan hakları beyannameleri yayınlamışlardır” dedi. Akyıldız, Dünya Savaşlarının ardından toplanan Birleşmiş Milletler Topluluğu’nun, 10 Aralık 1948 tarihinde Dünya İnsan Hakları Beyannamesini ilan ettiğini belirterek “Bu hakların acılardan sonra ortaya çıkması da ayrıca üzerinde durulması gereken bir konu. İnsanların böyle bir duruma düşmemeleri gerekir” şeklinde konuştu.

HUKUK DEVLETİNİN OLMADIĞI YERDE İNSAN HAKLARI OLMAZ!
Daha sonra Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük, bugünün tüm dünya insanlarına huzur ve mutluluk getirmesi temennisinde bulunup “İnsan hakları insanların sırf insan olması sebebiyle hak ettiği haklardır” dedi.

“İnsan için organları neyse hakları da odur ve bundan dolayı da bu haklardan feragat edemez” şeklinde konuşan Adnan Küçük, insanın en büyük hakkının ise yaşama hakkı olduğunu ve bu hakkın ve bu hak gibi hakların değerli olmasından dolayı insana değer kattığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük hakların çok sık şekilde değiştirilmemesi için Anayasada birtakım düzenlemelerin olması ve hukuk devleti ilkesinin belli olması bunun insanların beynine yerleştirilmesi gerektiğini ve keyfiliğin önlenmesi gerektiğini ifade ederek “Hukuk devletinin olmadığı, bu kavramın yerleşmediği bir ülkede insan haklarının olması mümkün değildir” dedi. Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük, hakların artık ulusal olmaktan çıkıp uluslar arası bir boyut kazandığını, bununda uluslar arası örgütlerle korunduğunun altını çizerek insan haklarının bu şekilde daha iyi korunduğunu belirtti.

HAKLARIN BİLİNMEMESİ DURUMUNDA ASAYİŞ SAĞLANMAZ!
Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük’ün konuşmasının ardından Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans öğrencisi Cengiz Dal bir konuşma yaptı. Cengiz Dal Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları ışığında kolluk güçlerinin insan onurunu koruyacak şekilde görev yapmaları gerektiğini ifade ederek kolluk güçlerinin görevleri, yetkileri hususunda bilgiler verdi. Asayişin sağlanmasında insan haklarının korunması gerekliliği üzerinde duran Dal, bu hakkın kolluk güçleri ve halk tarafından bilinmemesi durumunda asayişin sağlanamayacağını belirtti.

Çankırı Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı İdris Öztekin konuşmasına başlamadan önce panele katılan misafirlere polisin insan haklarına saygılı olduğunu belirten bir slayt izleterek polislerin bu konuda eğitim alıp öyle mesleğe başladıklarını belirtti. Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı konusunda konuşma yapan İdris Öztekin, kişinin özgürlüğünün sağlanması ve korunması gerektiğini bunu da polislerin gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Ali Akyıldız, panelin kapanış konuşmasında katılımcılara teşekkür ederek “Biz insan haklarını hep Avrupa’dan alıyoruz oysa bizim geçmişimiz bunun birçok örneğini bize yaşatmış, göstermiştir. İnsan haklarına değer veren yöneticilerimizin ve uygulamalarımızın var. Bunlar için Avrupa’ya değil kendimize bakmamızın yeterli olacaktır” dedi. 
 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler