İBB davasında 89. gün: Dosyanın ilk etkin pişmanlıkçısı Murat Abbas’ın savunma yapması bekleniyor
Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 51’i tutuklu 435 sanıklı İBB davasının 89’uncu günü, Silivri’de devam ediyor. Dosyanın ilk etkin pişmanlıkçısı olan Murat Abbas’ın bugün savunma yapması bekleniyor. Cumhuriyet, gelişmeleri anlık olarak Silivri’den bildiriyor.
SEÇİLMİŞ İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 51’i tutuklu 435 sanıklı İBB davasının Silivri’deki Marmara Kapalı Cezaevi’nin yeni duruşma salonunda görülen 89’uncu gününde devam ediyor.
Dün 12 tutuksuz sanığın savunma yapmasıyla 325 tutuksuz isimden 275'i savunmasını tamamladı. 17 Ağustos’ta başlayan ikinci celse kapsamında 50 kişinin daha savunmaları alınacak.
Ekrem İmamoğlu, Silivri’deki diğer duruşma salonunda saat 10.30’da başlayan "casusluk davasında" beyanlarını tamamlamasının ardından salondan ayrılarak İBB davasında bulunmak üzere yeni salona geldi.
Bugünkü duruşma öncesi, dosyanın ilk etkin pişmanlıkçısı olan tutuksuz eski Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Abbas’ın da savunma yapmak üzere salonda bulunduğu görüldü.
11.45 - DURUŞMA BAŞLADI
Tutuklu sanıklar ve mahkeme heyetinin yerini almasının ardından duruşma başladı.
İkinci celsenin 25.gününde savunma yapan ilk isim, duruşmaya SEGBİS ile katılan iş insanı Remzi Baka oldu.
Baka, önceki beyanlarını tekrarladığını belirtirken savcının sorusu üzerine, Halk TV’nin sahibi Cafer Mahiroğlu’nun, almak istediği yol bakım ihalesi için arkadaşı adına kendisine dolaylı olarak baskı yaptığını öne sürdü.
Daha sonra Ekrem İmamoğlu’nun avukatlarından Tora Pekin söz alarak Baka’nın, İmamoğlu ile 2021’de bir ihale hakkında görüşmek için randevu istediğine yönelik beyanı üzerine konuştu. Baka’nın randevu istediği tarihi 2021 olarak belirttiğine dikkat çeken Pekin, resmi yazışmalara göre ise Baka’nın sekreteri aracılığıyla 2024 yılında İmamoğlu’ndan randevu istediğini ve ilgili belgenin ellerine olduğunu söyledi.
Baka’nın ardından sanık kürsüsüne reklamcı Kerem Pınar Dal geldi.
Dal, 5 yıllık sektör geçmişi bulunduğunu ve İBB yönetiminin CHP’ye geçmesinin ardından 4 yıl boyunca hiçbir ihale almadığını söyledi. Tutuklu Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve İBB Başkan Danışmanı Murat Ongun söz alarak Dal’a, "25 Eylül’de verdiğiniz ifadede burada yargılandığınız 4 eylem size soruldu mu?" diye sordu. Dal, "Hayır" yanıtını verdi.
Bir diğer tutuksuz sanık reklamcı Özcan Demirci de savunmasında beraatini talep etti. Sorgusunda ise Ongun, Demirci’ye "Sizin kaşeniz altı firmayla aynı yerden çıkıyor. Altı firma da ödeme yapıyor. Altınız da sizi arayan kişiyi neden? bilmiyorsunuz" diye sordu.
Demirci, "Hangi tarihte ödeme yapıldığını bilemem" yanıtını verdi. Ongun’un avukatı Rahşan Sertkaya ise Demirci’ye "Reklam alanında iş yapabilme beklentisiyle ödeme yaptığınızı söylüyorsunuz. İddianamede siz hiç reklam alanında olmamışsınız, hizmet alımı var. İfadeniz yanlış mı?" sorusunu yöneltti. Demirci, "Ben reklam alanı değil, hizmet alımı bedelleri için ödeme yaptım" dedi.
Demirci’nin ardından İBB Destek Hizmetleri Daire Başkanı Mansur Güneş ve Murat Kapki’nin şirketinin eski koruması Güngör Gürman savunma yaptı.
14.40 - İLK ARA VERİLDİ
Gürman’ın savunmasının ardından duruşmaya ilk ara verildi.
Aranın ardından Fatih Mehmet Bozkurt ve ardından Hüseyin Bozkurt savunma yapacak.
16.00 - DURUŞMA DEVAM EDİYOR: MAHKEME BAŞKANI TAKVİMİ AÇIKLADI
Duruşma, Mahkeme Başkanı'nın takvime dair açıklamalarıyla tekrar başladı. Mahkeme Başkanı, 17 Ağustos’ta başlayan ve Eylül ayının sonunda tamamlanması planlanan ikinci celseyi 15 Ekim tarihine kadar tamamlamayı hedeflediklerini açıkladı.
Mahkeme Başkanı ayrıca, Ağaç A.Ş.’ye yönelik ek iddianame ile dosyaya tutuklu olarak dahil edilen 6 kişinin savunmalarına perşembe günü başlanacağını açıklarken günün devamında ise dosya üzerinden bir tutukluluk incelemesi yapılması da bekleniyor.
16.30 - EMRAH ŞAHAN: "KEŞKE GEREĞİNİ YAPSAYDINIZ"
Davada aradan sonra sonra ilk olarak, Medicana Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi tutuksuz sanık Fatih Mehmet Bozkurt’un savunması alındı. Savcılıkta verdiği ve Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın, Adem Altıntaş aracılığıyla kendisinden 8 milyon dolar rüşvet talep ettiğini öne süren ifadesinin geçerli olduğunu belirten Bozkurt, beraatini talep etti.
Daha sonra Şahan, Bozkurt’a soru yöneltmek üzere söz aldı. Sürecin kendisi Belediye Başkanı olmadan önce, 2021’de başladığını hatırlatan Şahan "Fatih Bey sizinle 13 dakikalık görüşme yapmışız. Benim hiç görüşmem, konuşmam, hastaneyle ilgili temasım oldu mu?" diye sordu. Bozkurt, "Hayır olmadı" yanıtını verdi.
"Bir tane ofisten hastaneye çevrilen bina bulamazsınız" diyen Şahan, binanın hastane değil ofis olarak inşa edildiğini ve bu nedenle hastaneye dönüştürülmesinin mümkün olmadığını savunurken belediyeye Bozkurt’un adına yatırılan bir bağış bulunduğunu da belirterek 8 milyon dolar iddiasını sordu:
"Bu rakamı belediye başkanıyla görüşürken niye dillendirmiyorsunuz? Konudan bir buçuk yıl sonra, ben tutuklandıktan altı ay sonra bu konu bükülüp önümüze geliyor. Madem böyle bir şey varsa niye gelip söylemediniz?"
Bozkurt ise "Söz konusu kişi, belediyenin bana yönlendirmiş olduğu bir arkadaştı" dedi. Şahan ise kendisinin kimseyi yönlendirmediğini belirterek "Ben yönlendirmedim, gelip bana söylememişsiniz. Gerçekten anlamıyorum. Ben tutuklandıktan altı ay sonra bu husus benim yedek tutuklamama dahil ediliyor. Neyi beklediniz peki?" diye sordu. Bozkurt ise "Siz gittiniz Emrah Bey’le görüştünüz" denilerek tehdit edildiklerini belirtirken Şahan, “Keşke gereğini yapsaydınız” yanıtını verdi.
Fatih Mehmet Bozkurt'un ardından sanık kürsüsüne kardeşi, Medicana Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt geldi.
Bozkurt, önceki ifadelerini tekrarladığını belirtirken, önceden tanışıklığı olan Ekrem İmamoğlu’nun, kendisini hastane ile ilgili Resul Emrah Şahan’a yönlendirdiğini söyledi.
Soru sormak için tekrar söz alan Şahan, “13 dakika görüşmüşüz. Sizden bir talebimiz oldu mu? Kişisel bir menfaat talebim oldu mu? Sizi birine yönlendirdim mi?” Diye sorarken Bozkurt, söz konusu durumların yaşanmadığını söyledi. Sonrasında “8 milyon dolar önemli bir para, görüşmemizde bana neden onunla ilgili bir şey söylemediniz?" sorusunu yönelten Şahan’a Bozkurt, “Adaba aykırı geldi o yüzden söylemedik” diye yanıt verdi.
17.45 - ETKİN PİŞMANLIKÇI YAKUP ÖNER KÜRSÜDE
Daha sonra organizasyon firması sahibi Serkan Yıldız kürsüye gelerek savunmasını tamamladı.
Yıldız'ın ardından 7 kez etkin pişmanlık ifadesi vermesinin ardından tahliye olan, dosyanın önemli isimlerinden İBB Harika Mühendisi Yakup Öner kürsüye geldi.




