İBB’de milyarlarca zarar tespit edildi… Bakanlık 6 aydır suskun!

İBB’de milyarlarca zarar tespit edildi… Bakanlık 6 aydır suskun!

İBB'nin 6 ay önce İçişleri Bakanlığı tarafından el konulan AKP dönemine ilişkin yolsuzluk dosyalarında tespit edilen toplam 12 milyar 902 milyon 700 bin 602 lira kamu zararına ilişkin bugüne dek hiçbir açıklama yapılmadı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediyenin AKP tarafından yönetildiği döneme ilişkin İBB Teftiş Kurulu'nun 50'ye yakın yolsuzluk dosyası üzerinde çalıştığını açıklamış ve tamamlanan dosyaları yargıya taşımaya başlamıştı.

SÖZCÜ'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; İmamoğlu'nun ilk mazbatasını aldığı 17 Nisan 2019 günü kesilen fatura ile tartışma yaratan İBB şirketi Medya A.Ş'ye ihale edilen web sitesi ve organizasyon işi için yapılan ödemeler, Teftiş Kurulu tarafından incelenmiş, işlerin tamamına yakınının sözleşmeye uygun olmadığı ve yapılan 15 milyon 458 bin lira tutarındaki ödemenin kamu zararı yarattığı belirlenmişti.

Dönemin harcama ve ihale yetkilisi olan eski İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve şu anki Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun da aralarında bulunduğu üst düzey yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.

SÖZCÜ'nün gündeme getirdiği yolsuzluk soruşturmasının haberlerine önce erişim yasağı geldi, ardından da İçişleri Bakanlığı yolsuzluk dosyasını incelemek üzere 3 mülkiye müfettişi görevlendirdi.

Müfettişler, 29 Aralık 2020 günü İBB Başkanlığı'na geldi. Ankara'dan İBB'ye gönderilen 3 mülkiye müfettişi resmi yazıyla, yolsuzluk dosyalarını İBB Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndan istedi.

Dosyaların teslimi için 12 Ocak 2021'e kadar süre verildi. 50'ye yakın yolsuzluk dosyasına, 12 Ocak günü müfettişler tarafından el konuldu.  Dosyaların, mülkiye müfettişleri tarafından inceleneceği açıklandı.

KAMU ZARANININ TABLOSU

Yaklaşık 13 milyar TL'lik kamu zararını ortaya koyan yolsuzluk dosyalarıyla ilgili bakanlık tarafından aradan 6 ay geçmesine karşın bugüne dek herhangi bir açıklama yapılmadı.

SÖZCÜ'nün 6 ay önce tek tek gündeme taşıdığı yolsuzluk dosyalarında ortaya çıkan 12 milyar 902 milyon 700 bin 602 TL'lik kamu zararının tablosu kalem kalem şöyle:

* İstanbul geneli yeşil alanların yapım işi: 2 milyon 494 bin TL

* 2014-2018 yılları arasında STK'lar, yurtlar ve okullara yapılan harcamalar: 847 milyon 592 bin 858 TL

* Başakşehir'de satın alınan askeri alan: 41 milyon 234 bin 45 TL

* Metal Yapı Konut'tan alınan Fatih'teki eski lunapark arazisi: 429 milyon 733 bin 598 TL

* İBB personeline yönelik eğitim için mükerrer konaklama bedeli ödemesi: 370 bin 866 TL

* İtaxi ihalesi: 65 milyon TL

* Medya A.Ş organizasyon ve web sitesi tasarım ihalesi: 18 milyon 240 bin 440 TL

* İstanbul Enerji A.Ş lisanssız yazılım alımı: 2 milyon 45 bin 791 TL

* Raylı sistem projelerinin geciktirilmesi, durdurulması: 10 milyar 867 milyon 444 bin 340 TL

* Metro İstanbul'un Skorsky helikopter alım-satımı: 11 milyon 179 bin 939 TL

* Kiptaş'ın Kağıthane'deki kentsel dönüşüm projesi için Nas Yatırım ile imzaladığı sözleşme: 15 milyon 800 bin TL

* Kiptaş A.Ş'nin Bilim ve İnsan Vakfı'na düşük bedel ile yaptığı kiralamalar: 73 milyon 444 bin 140 TL

* AKP'li ilçe belediyelerinden satın alınan kullanılamaz durumdaki arsalar: 350 milyon 650 bin 702 TL

* Çeşitli siyasi etkinlikler için yapılan yemek masrafı: 3 milyon 587 bin 500 TL

* Hamidiye A.Ş tarafından Güvensu A.Ş'nin satın alınması: 75 milyon 10 bin 239 TL

* Hiçbir gerekçe olmaksızın muhtelif taşınmaz alışları: 31 milyon 565 bin

* Selatin camilerinin ibadete hazır halde bulundurulması hizmet alımı ihalesi: 67 milyon 307 bin 129 TL

MİLYONLUK SEÇİM SANDVİÇLERİ DE VAR,
ZARARINA ALINAN ARSALAR DA

El konulan yolsuzluk dosyaları içinde SÖZCÜ'nün açıkladığı teftiş kurulu raporlarında dikkat çeken tespitlerinde bazıları da şöyle:

* İBB şirketi Beltur A.Ş'nin 31 Mart 2019 yerel seçiminden bir gün önce başka bir İBB şirketi İsper A.Ş adına düzenlenmiş gibi gösterdiği 1 milyon 125 bin liralık akşam yemeği organizasyonun “seçim sabahı ilçe teşkilatlarına verilen sandviçler catering” açıklama notu ile kayıt altına alındığı ortaya çıktı.

* Aynı dönemde başka İBB şirketleri için düzenlenmiş gibi gösterilen yemek organizasyonlarının; “miting”, “Ak Parti Grup”, “Binali bey”, “Binali beyin korumaları” gibi açıklama notları ile listelendiği görüldü.

* İBB müfettişlerinin “kamu kaynaklarının siyasi çalışmalar için kullanılmış olabileceği kanısı oluştu” diyerek başlattığı inceleme tamamlanamadan dosya bakanlık müfettişleri tarafından el konuldu.

* El konulan dosyalardan biri de yıllardır tartışılan İBB'nin satın aldığı Fatih'teki eski lunapark arazisi ile ilgiliydi.

* Rapor, hayatını kaybeden eski İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın FETÖ davasında tutuklu yargılandıktan sonra tahliye edilen damadı Ömer Faruk Kavurmacı'nın ortağı Metal Yapı Konut'tan 429.7 milyona satın alınan eski lunapark arazisi ile ilgili bir skandalı ortaya çıkarmıştı.

* Metal Yapı Konut'un hayatını kaybeden kurucusu Ömer Saçaklıoğlu'nun 2017 yılında satış işlemleriyle ilgili İBB'ye gönderdiği bir yazıda  Ziraat Bankası'na 108 milyon 500 bin dolar borcu bulunduğunu ve arsasının ipotekli olduğu bildirdiği görüldü.

* Dosyaya el konulduktan sonra çıkan arazi değerleme raporunda da Fatih'teki ipotekli eski lunapark arazisinin bugünkü pazar değerinin 73.2 milyon lira olduğu, güncel kura göre İBB'nin bu arazi alışverişinden 106 milyon dolar zarar ettiği belirlenmişti. Arsa şu an imara kapalı durumda.

ASKERİ ALANDAN 11.5 MİLYON DOLARLIK ZARAR

* AKP döneminde Başakşehir'de  “askeri stratejik alan” fonksiyonuna sahip olan çivi bile çakılamayacak şahıs arazisinin 41.2 milyon lira verilerek satın aldığını ortaya çıktı.

* İBB ile pazarlığı da arazi sahiplerinin vekili olan eski AKP'li meclis üyesi ve ilçe başkanı Kamil Barkır'ın yaptığı belirlendi. Birilerine özel çıkar sağlanarak kamu zararı oluşup oluşmadığını ortaya çıkarmak üzere İBB müfettişlerinin başlattığı soruşturma dosyasına İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından el konuldu.

* Yapılan hesaba göre arazi 2016 yılında 41 milyon 234 bin TL'ye satın alındığında o günkü kura göre 13 milyon 396 bin dolara mal olmuştu. Arazinin bugün 13 milyon 350 bin lira olarak belirlenen değeri, güncel kura göre 1 milyon 892 bin dolara denk geliyor.

* Güncel pazar değerleri, İBB'nin bu arazi alıverişi ile 27 milyon 884 bin TL zarara uğratıldığını gösterdi. Döviz üzerinden oluşan zarar ise 11 milyon 504 bin dolara denk geliyor.

DERNEKLER VE VAKIFLAR DOSYASINA DA EL KONULDU

* Yeni İBB yönetiminin yaptığı incelemede, AKP döneminde bazı dernek ve vakıflara yapılan harcamaların 164 milyon 945 bin 792 TL'lik kısmı mevzuata aykırı bulundu.

* İBB müfettişleri tarafından hazırlanan rapor, dosyalara el konulmadan kısa süre önce eski İBB Başkanları Kadir Topbaş ve Mevlüt Uysal hakkında soruşturma izni almak için İçişleri Bakanlığı'na gönderildi.

* Raporda, İBB'nin TÜGVA'nın ilçe temsilciliklerinin kiralarını ve faturalarını bile ödediği ortaya çıktı. Dernek ve vakıflara yapılan yeme-içme harcamalarının  yerindeliği hakkındaki müfettiş incelemesi devam ederken dosyanın bu kısmı İçişleri Bakanlığı'nın müfettişleri tarafından devralındı.

* Rapora göre ortak hizmet projeleri kapsamında yurt binası ve vakıf temsilciliği olarak kullanılan 29 adet taşınmaza 2014 yılından itibaren İBB, toplam 64 milyon 27 bin 585 TL kira ödedi. Ödemenin 3 milyon 72 bin lirasının da TÜGVA'nın 10 ilçedeki temsilcilik birimleri için yapıldığı tespit edildi.  Raporda 15 Temmuz Derneği ve TÜGVA'nın toplam 152 bin 203 liralık su, elektrik ve doğalgaz faturasının da İBB tarafından ödendiği belirlendi. Bakım, onarım işleri için de İBB kasasından 54 milyon 122 bin 139 TL harcama yapıldı.

METRO İSTANBUL'A HELİKOPTER ALINMIŞ

* İBB şirketi Metro İstanbul A.Ş'nin 2012 yılında satın aldığı Sikorsky helikopteri 2018 yılına kadar kiralama hizmetinde kullanarak 3.2 milyon lira gelir elde ettiği ancak bu sürede helikopterin 14.4 milyon liralık gidere neden olduğu ortaya çıktı.

* İBB müfettişlerinin bu helikopterin neden alındığı araştırmak üzere başlattığı incelemeye de İçişleri Bakanlığı müfettişleri el koydu.

AKP'Lİ İLÇE BELEDİYELERİNE 350 MİLYON LİRALIK KIYAK

* İBB'nin AKP tarafından yönetildiği yıllarda, AKP'li ilçe belediyelerinden; bir kısma yeşil alan, yol fonksiyonunda kalan kullanılması mümkün olmayan durumdaki arazileri toplam 350 milyon 650 bin lira ödeyerek satın aldığı belirlendi.

* İBB müfettişlerinin ekonomik olarak zor durumda olan büyükşehir belediyesinin bu alımları hangi gerekçeyle yaptığını araştırmak üzere açtığı dosyalar da İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından devralındı.

RİSKLİ BİNALAR MİLYONLARCA LİRAYA SATIN ALINDI

* AKP döneminde İBB'nin, Fatih İlim ve Kültür Vakfı'ndan 10.3 milyon lira ödeyerek aldığı binaların kullanılamayacak durumda olduğu ortaya çıktı. İBB'nin Avcılar'da Türkiye İlmi ve İçtimai Hizmetler Vakfı'na ait riskli binayı da 5.7 milyona aldığı ve binanın kullanılamadan yıkıldığı tespit edildi. Müfettişlerin konuyla ilgili başlattığı soruşturmalara el konuldu.

EL KONULMAYAN DOSYALARA DA
SORUŞTURMA İZNİ ÇIKMADI

Bakanlık devreye girmeden önce İBB Teftiş Kurulu'nun bazı yolsuzluk dosyaları ile ilgili çalışmasını tamamlayarak yasal işlem başlatmak üzere harekete geçti ancak İstanbul Valiliği'nden gerekli izinlerin alınamadı. O dosyalarında bazıları da şunlar:

* İBB müfettişlerinin raporuna göre AKP'ye, Cumhurbaşkanlığı'na ve bazı derneklere usulsüz şekilde tahsis ettiği lüks makam araçları ile ilgili üst düzey yöneticilere disiplin cezası uygulandı. Ancak İstanbul Valiliği'nden henüz soruşturma izni alınamadı.

SOSYAL KONUTLARI CUMHURBAŞKANLIĞI PERSONELİ KULLANMIŞ

* İBB'nin dar gelirli aileler için çeşitli ilçelerde yaptırdığı sosyal konutların bazıları, mevzuata aykırı şekilde  Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği bünyesindeki personeller ve Cumhurbaşkanlığı koruma ekibi personeline tahsis edildi.  Mevzuata aykırı işlemlerde imzası bulunan eski İBB Emlak Daire Başkanı Yaşar Parlak ve 2 eski emlak müdürlü ile 2 yardımcısı olmak üzere 5 memur hakkında İstanbul Valiliği'nden soruşturma izni istendi, henüz bir yanıt gelmedi.

* 2019 yılında Harbiye Açıkhava ve Sultangazi sahnelerindeki bakım onarım işleriyle ilgili de usulsüzlük tespit edildi. 2019 yılının “doğrudan temin” yani ihalesiz alım üst sınırının 90 bin 358 lira olmasına karşın bu sahnelerdeki bakım-onarım işleri için doğrudan temin yöntemine benzer şekilde teklif alındığı ve belediye kasasından 252 bin 815 lira ödendiği tespit edildi. Mevzuata aykırı bu uygulama nedeniyle eski İBB Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Macit ve dönemin Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran hakkında ön inceleme yapılması için 10 Eylül 2020'de İstanbul Valiliğine yapılan talebe de ilişkin de daha karar çıkmadı.

2 DOSYAYA İZİN ÇIKMADI

* Küçükçekmece Fevzi Çakmak Mahallesi Zeminaltı Otopark İnşaatı işinin kesin kabulünde görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle hakkında ön inceleme talebinde bulunulan Fen İşleri Eski Daire Başkanı Mustafa Özkan Dönmez ve diğer ilgililer hakkında da İstanbul Valiliği ön inceleme izni vermedi. İstanbul genelinde yeni yeşil alanların yapımı için 2016’da düzenlenen ihalede 2 milyon 494 bin TL kamu zararı tespit edildi.

SÖZCÜ'nün gündeme getirdiği usulsüzlükle ilgili kamu zararına neden olan 4 eski İBB yöneticisi hakkında soruşturma açılmasına İstanbul Valiliği izin vermedi. İBB yönetimi kamu zararının tahlisi için ise işlemlere başladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler