İçişleri'nin 'bağış' genelgesine CHP'den jet yanıt: Amaç sindirmek

İçişleri'nin 'bağış' genelgesine CHP'den jet yanıt: Amaç sindirmek

İçişleri Bakanlığı yayınladığı genelge ile belediyeler ile diğer kuruluşların valilik izniyle yardım toplayabileceğini, izinsiz kampanyalara yaptırımda bulunulacağını açıkladı.

Koronavirüs salgınının Türkiye'de etkisinin artmasıyla Ankara, İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri'nin başlattıkları kampanyalar dikkat çekmişti. İçişleri Bakanlığı tarafından bugün yayınlanan genelge "CHP'li belediyelerin bağış kampanyaları yasaklanıyor mu?" sorusunu akıllara getirdi.

Özellikle yerel yönetimlere vurgu yapılan Bakanlık yazısında, “Yasalarımızda belediyelerin Yardım Toplama Kanunu’ndan muaf olduklarına dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla belirli banka hesapları ilan ederek vatandaşlardan yardım talep etmek gibi yardım toplama faaliyetlerine ilişkin tüm iş ve işlemleri Yardım Toplama Kanununu hükümlerine uygun olarak yapmak zorundadırlar” ifadeleri yer aldı.

Yazıda, birden fazla ilçede yapılan bağış kampanyası için izin gerektiği, bu konuda Valiliklerin yetkili olduğu bildirildi. 

İMAMOĞLU, YASAYI HATIRLATTI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bakanlığın belediyelerin bağış kampanyasını hedef alan yazısına yanıt verdi.

Ekrem İmamoğlu, sosyal medyada “Bu süreç tamamen şeffaf ve İstanbulluların dayanışması ile büyüyecek” diyerek ilgili kanun maddelerini paylaştı.

VAKIFBANK HESAPLARINA BLOKE
İçişleri Bakanlığı tarafından koronavirüs bağışlarına ilişkin bugün yayınlanan genelgenin hemen ardından İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri'nin başlattıkları yardım kampanyalarına Vakıfbank üzerinden bağış yapılamadığı görüldü.

CHP kaynakları söz konusu bilgiyi doğrularken VakıfBank'tan konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Genelgede yer alan “Yasalarımızda belediyelerin Yardım Toplama Kanunu’ndan muaf olduklarına dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla belirli banka hesapları ilan ederek vatandaşlardan yardım talep etmek gibi yardım toplama faaliyetlerine ilişkin tüm iş ve işlemleri Yardım Toplama Kanununu hükümlerine uygun olarak yapmak zorundadırlar” ifadelerii "CHP'li belediyelerin kampanyaları durdurulmak mı isteniyor?" Sorusunu akıllara getirmişti. 

Bakanlık yazısının hemen ardından hesapların bloke edilmesi dikkat çekti.

Sosyal medyada da çok sayıda yurttaş bağış yapamadıklarını duyurdu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler