İlhan Selçuk vefat etti

İlhan Selçuk vefat etti

Gazeteci İlhan Selçuk 85 yaşında yaşama

veda etti. Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk, hayatını kaybetti.

Ölümü üzüntüyle karşılandı
Tedavi gördüğü Amerikan Hastanesinde vefat eden İlhan Selçuk 14 ağustos 2009 tarihinden bu yana konuşma bozukluğu ve kısmi felç nedeniyle tedavi görüyordu. İlhan Selçuk tedavisi nedeniyle 11 Mart 2010 tarihinde vefat eden kardeşi Turan Selçuk’un da cenazesine katılamamıştı. Selçuk kardeşinin vefatından 72 gün sonra vefat etti.

SELÇUK BÖYLE VEDA ETMİŞTİ
İlhan Selçuk, ameliyata girmeden önce Cumhuriyet Gazetesindeki köşesi 'Pencere'de okurlarına şu sözlerle veda etmişti:

"Pazartesi günü yürekten ameliyat olacağız, söylenenlere bakılırsa epey gıllıgışlı bir operasyonmuş, nalları havaya dikersek bozulmayalım, olur böyle şeyler... Nalları dikmezsem daha görüşürüz. Dikersem, her ne kadar kusurumuz da olsa, affola... İkisine de eyvallah..."

ÖLÜM NEDENİ ÇOKLU ORGAN YETMEZLİĞİ
Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk’un çoklu organ yetmezliği nedeni ile yaşamını yitirdiği belirtildi.

Selçuk’un tedavi gördüğü Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesinden yapılan açıklamada, “24 Ocak 2010 tarihinde iskemik beyin hastalığı nedeni ile yoğun bakım ünitemize yatırılan İlhan Selçuk, uygulanan tüm tedavi ve girişimlere karşın çoklu organ yetmezliği nedeni ile 21 Haziran 2010 saat 13:15'te vefat etmiştir” denildi.

ABİSİNİN YANINA GÖMÜLMEK İSTEDİ
Selçuk
'un, bir süre önce yaşama veda eden ağabeyi Turhan Selçuk'un Hacibektaş İlçesi'ndeki mezarının yanına gömülmek istediği belirtildi.

Nevşehir'in Hacıbektaş İlçe Belediye Başkanı Alirıza Selmanpakoğlu, İlhan Selçuk ile yaptıkları görüşmelerde, kendisinin de ağabeyi gibi Çilehane'ye gömülmek istediğini söylediğini, bunu kitaplarında da yazdığını söyledi.

Ünlü karikatürist Turhan Selçuk, vasiyeti üzerine, Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesinde Mahsuni Şerif'in mezarı ile Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal ve Yunus Emre’nin heykellerinin bulunduğu ‘Çilehane bölgesinde' defnedilmişti.

İLHAN SELÇUK KİMDİR?
1925 yılında Aydın'da doğan İlhan Selçuk ilk yazılarına 1952 yılında başladı. 1963 yılında ismiyle özdeşleşecek Cumhuriyet gazetesine yazar oldu.

12 Mart askeri muhtırasında gözaltına alınan İlhan Selçuk işkence günlerini kaleme aldığı "Ziverbey Köşkü" adlı kitabında anlattı.

Selçuk'a yazıları yüzünden pek çok kez dava açıldı, davalar gazetecilik yaşamının parçası haline geldi

Yazın hayatı boyunca muhalif çizgisini sürdüren İlhan Selçuk son olarak Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınarak sorgulandı.

Selçuk'un gözaltına alınma şekli ve uzun süre sorgulanması kamuoyunda da tartışma konusu oldu.

Yaklaşık 50 yıl boyunca Cumhuriyet gazetesindeki “Pencere” adlı köşesinden okurlarına seslenen Selçuk, gazetenin imtiyaz sahibi olarak da görevini sürdürüyordu.

ESERLERİ
Uzak Komşu Rusya'dan Gezi Notları (1967) - Gezi notları

Mustafa Kemal'in Saati (1969) - Belgesel yazılar

Yüzbaşı Selahattin'in Romanı (2 cilt, 1973/1975) - Roman

Güzel Amerikalı (1976) - Gezi notları

 Sovyetler, İran, Amerika İzlenimleri (1976) - Gezi notları

 Yeni Kırallar, Yeni Soytarılar (1976) - Belgesel yazılar

 Ağlamak ve Gülmek (1982) - Belgesel yazılar

 Düşünüyorum Öyleyse Vurun (1984) - Belgesel yazılar

Görülmüştür (1986) - Belgesel yazılar

Ziverbey Köşkü (1987) - 12 Mart dönemi tutukluluğu anıları

Japon Gülü (1988) - Gezi notları

Enel Hakk'ın Hakkı - Cumhuriyet gazetesinde çıkmış, Alevi-Sünni konularında yazılmış çarpıcı yazıları içermektedir. Bazı Bektaşi Fıkraları ile okuyucu eğlenerek bilgilendiriliyor.

İskele Sancak Sol - Sağ - Şeriat

Düşünüyorum Öyleyse Vurun 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler