İmamoğlu’ndan bir ‘Kanal İstanbul’ tepkisi daha

İmamoğlu’ndan bir ‘Kanal İstanbul’ tepkisi daha

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul Projesi hakkında açıklamalarda bulundu. "Ben hayatımda hiç dilsiz şeytan olmadım. Konuşacağız kardeşim. Beni bir kişi ikna edemez kardeşim" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin deniz ulaşımı sorunlarını ve çözüm önerilerinin masaya yatırdığı “İstanbul Senin-Deniz Çalıştayı” Haliç Tersanesi'nde gerçekleştirildi

İmamoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

* Deniz ulaşımı İstanbul’da çok gerilere gitmiş durumda. 2000’li yıllarda yüzde 10 seviyesindeydi şimdilerde yüzde 4’ler seviyesinde.

* Günlük 8 bin civarında yolcu taşırken çok daha büyük hedefler ortaya koymalıyız. 25 yılda ulaşımla ilgili tabii değerli adımlar atılmıştır ama toplu ulaşımla ilgili deniz İstanbul’u rahatlayacakken geri bırakılmış.

* Böyle nüfusa sahip yerlerde metro çok önemli, metro sizin can damarınız. Bu konuda da gelinen nokta hâlâ arzu ettiğimiz gibi değil.

“BENİ BİR KİŞİ İKNA EDEMEZ KARDEŞİM”
* Ben hayatımda hiç dilsiz şeytan olmadım. Konuşacağız kardeşim. Beni bir kişi ikna edemez kardeşim. Beni bilim ve akıl ikna edecek. Bilim ve aklın yatmadığı hiçbir şeyin peşinden gitmeyeceğim.

* Bu bir siyasi mesele değildir. Bu biri istedi diye ya da istemedi diye yapılıp yapılmayacak bir şey değil. Bu akıl işidir. Bu sebeple sürece özellikle dahil olmanızı diliyorum.

* Kanal İstanbul konusunun da tartışılması lazım. Bir söz söyledim Meclis'te. Bir vatandaş Ekrem İmamoğlu olarak, 3 çocuk babası bir vatandaş olarak ben bana hiçbir şekilde Kanal İstanbul'un dayatılmasını istemiyorum, reddediyorum' demiştim. Bahsettiğimiz konu İstanbul'u tümden değiştirecek başka bir yere taşıyacak bir konu.

* Dolayısıyla verimliliğini, gerekliliğini İstanbulluların dolu dolu tartışılması lazım.

* 2011 Yılında bir seçim vaadi olarak ortaya atılan projenin ne tartışıldığını ne de kamuya açık konuşulduğunu gördüm. Bakın bu dayatmadır. Ben bir iş insanıyım, tahminlerim kuvvetlidir. 75 milyar olduğunu düşünmüyorum, çok daha fazladır bu yatırımlar.

“KANAL İSTANBUL ÇALIŞTAYI YAPACAĞIZ”
* Ocak ayının ilk haftası Kanal İstanbul çalıştayı da yapacağız. İstanbul'a attığınız her adım iyi anılmalı.

* Ben İstanbul'un coğrafyasının böyle bir değişimi kaldıramayacağını düşünüyorum. Bilimsel gerekçeleri var. Tek başına 135 milyon metrekare tarım alanının yok oluşu bile gerekçedir.

* Marmara'nın Karadeniz'e etkisi, 8 milyon kişinin bir adada yaşaması durumu.

* Gemi trafiğindeki artış, teknolojik gelişmeler neticesinde gemi boyutlarının büyümesi. Gerekçeye bakar mısınız! Yüzde 90'ı geçersiz.

“SUDAN BAHANE İLE 10 BİN YILLIK COĞRAFYAYI DEĞİŞTİRMEYİN”
“Bu sudan bahaneyle 10 bin yıllık coğrafyayı yani, tarihin getirdiği bu güzel coğrafyayı paramparça etmeyin” çağrısı yapan İmamoğlu şöyle devam etti:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı ÇED raporuna göre 1 milyon 150 bin nüfus oluşturuluyor kanalın civarında. Biliyorsunuz ki biz 1 milyon 150 bin deriz, 2 milyon olur. Bu ne projesi o zaman? Hani tankerler, gemiler. Yani bu yeni bir rant projesi mi? 1,5 milyar metreküpe hafriyat, meslek odalarına göre 2 milyar. Neymiş? Karadeniz'de dolgu yapılacakmış.

* Ocak ayında projelerini göstereceğim. Önce o neydi biliyor musunuz? Marmara'da 3 ada projesiydi. Oradan çıkarılan hafriyatla Bakırköy'ün, Avcılar'ın Büyükçekmece'nin önüne 3 tane ada kurulacaktı. Daha ilerisini söyleyeyim; BİMTAŞ şirketimizde var. Projeler çalışılmış, o adaların üzerine villalar konulmuş, o villalarla yapılan projeler getirilmiş Avrupa'daki konut fuarlarında ve uluslararası konut fuarlarında tanıtılmış.

* Neymiş? 2-3 milyon dolara da o adalarda villa satacağız. İstanbul'un ihtiyacına bak ya. Tamam bunu adamın birisi Dubai'de yapmış olabilir. Orası çöl, çöl yapabilir. Burası Allah'ın bir lütfu. Buna dokunmayın, dokundurmayız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler