İmamoğlu’ndan İstanbul’daki corona virüs önlemleri

İmamoğlu’ndan İstanbul’daki corona virüs önlemleri

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu corona virüsü tedbirlerini açıkladı. İmamoğlu, İstanbul Yenikapı'da İstanbul Yardımlaşma ve Koordinasyon Merkezi'nin oluşturulduğunu açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) sivil toplumu ve gönüllü vatandaşları bir araya getirmek üzere İstanbul Yardımlaşma ve Koordinasyon Merkezi'ni kurdu.

Yenikapı'da kurulan merkezde sosyal medya hesaplarından canlı yayınla açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, salgına karşı aldığı yeni önlemleri duyurdu. “Henüz  daha zor günlerin başındayız” uyarısı yapan İmamoğlu, alınan yeni önlemleri tek tek açıkladı.

“STOK YAPMAYIN, SIKINTI OLMAYACAK”
İstanbul'da faaliyet gösteren gıda ve perakende zincir yöneticileri ile acilen toplantılar yaptıklarını belirten İmamoğlu, “Bu şehirde yaşayan herkes emin olsun ki, salgın sona erene kadar 16 milyonun temel gıda ve hijyen malzemesi ihtiyaçlarının temin edilmesinde hiçbir sıkıntı olmayacak. Bunu İBB olarak garanti ediyoruz. Ama lütfen her birimiz sorumlu davranalım ve ihtiyaç fazlası gıda ve hijyen malzemesi stoklamayalım” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN 2 BİN OTEL ODASI
İBB bünyesindeki İstanbul Turizm Platformu aracılığı ile şehirdeki  600 otel yöneticisi ile görüşme yaptıklarını anlatan İmamoğlu, sağlık çalışanlarının kendi ailelerini korumak üzere kendi evlerinin dışında ve çalıştıkları hastanelere yürüme mesafesinde otellerde konaklamalarını sağlamak üzere prensip anlaşmasına vardıklarını açıkladı.

İmamoğlu, mutabakat sağladıkları  turizm sektörü temsilcilerine teşekkür ederek “Kalan otel yöneticilerini de bu büyük seferberlikte dayanışmaya ve sağlık personelimizin yanında olmaya davet ediyorum” çağrısı yaptı.

YAŞLILAR İÇİN GIDA VE HİJYEN ÖNLEMİ
İmamoğlu, evde kalma süresince yalnız yaşayan yaşlı İstanbullulara gıda ve hijyen malzemesi ulaştırabilecek online dağıtım şirketleri ile görüştüklerini de aktardı.

SALGINLA MÜCADELENİN MERKEZİ YENİKAPI OLDU
İBB öncülüğünde tüm sivil toplumu ve gönüllü vatandaşları bir araya getirmek üzere İstanbul Yardımlaşma ve Koordinasyon Merkezi'ni oluşturduklarını duyuran İmamoğlu “Yenikapı Avrasya merkezi ve etrafındaki idari binalarımızdan oluşan bu kompleksi steril hale getirdik” dedi.

İmamoğlu, İstanbul Yardımlaşma ve Koordinasyon Merkezi'nin sağlık çalışanları, tek başına yaşayanlar, dar gelirliler, işini kaybedenler, öğrenciler, hastalar, hasta yakınları, bu dönemde fazladan mesai yapmak durumunda kalanlar gibi pek çok kesim için günlük hayatı kolaylaştırıcı önlemler alacaklarını anlattı.

Merkezin bünyesinde salgınla ilgili tüm gelişmeleri takip edecek bir Bilim Kurulu oluşturduklarını da kaydeden İmamoğlu “Bu kurulda İBB'nin üst düzey yöneticileri, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, İstanbul Tabip Odası, çeşitli üniversite ve kamu hastanelerinden doktorlar, psikiyatr uzmanları ve konuyla ilgili yetkin personeller var” dedi.

SAHRA HASTANESİ VE KARANTİNA ALANLARI BELİRLENDİ
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, salgının yayılma hızının artması ihtimaline karşı İBB bünyesindeki Yenikapı miting alanı, Beylikdüzü Gürpınar Su Ürünleri Hali ve Maltepe miting alanını geçici karantina mekanı ve sahra hastane alanları olarak belirlediklerini duyurdu.

İhtiyaç duyulması halinde bu alanların altyapılarını hızla tamamlayarak hizmete hazır hale getirdiklerini ve Sağlık Bakanlığı'na bildirdiklerini söyleyen İmamoğlu şunları söyledi:

"İhtiyaç halinde bu alanlara 2- 3 gün içinde dev taşınabilir hava salonları ya da dev çadırlar kurarak bu alanları geçici hastane ve ameliyathaneye dönüştürmeye hazır olduğumuzu, bu alanlarda var olan su arıtma üniteleri ve jeneratörlerin kullanıma hazır bulunduğunu, alt yapının dönüşümü konusunda her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu Sağlık Bakanlığımıza bildirdik.

Ekiplerimizin yaptığı çalışmaya göre, Yenikapı'da ilk aşamada 1.000 yataklı, ilerleyen aşamalarda ise 7.300 yataklı dev bir sağlık çadırını hizmete sokmak mümkün olabilecek.

Yine bu alana sağlık görevlileri ve ilgili personel için 1000 kişilik yatakhane, sağlık personeline hizmet edecek dinlenme ve hijyen alanları da kurulabilecek durumda olacağız.

19 SPOR SALONU GEÇİCİ HASTANE ALANI
İstanbul genelinde belediyeye bağlı 19 kapalı spor salonunu da geçici hastane alanı olarak kullanmanın da mümkün olacağını dile getiren İmamoğlu “12'si Avrupa yakasında 7'si ise Anadolu yakasında olan salonlarımızda toplam 1.983 yatak kapasitesine ulaşmak mümkündür. Tüm bu alanlarımızın listesini ve yapı modellerimizi Sağlık Bakanlığımıza bildirdik. Görev verilirse, derhal gereğini yerine getireceğiz” dedi.

YENİKAPI'DA 5 BİN KİŞİYE YEMEK
İmamoğlu, Yenikapı Yardımlaşma ve Koordinasyon Merkezi'mizde bugün itibariyle 5 bin kişiye 3 öğün yemek hizmeti verebilecek mutfağımız ve yüzlerce personeli de hazır hale getirdikleri belirtti.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
İmamoğlu, sokağa çıkmama ile ilgili daha radikal karar alması için İstanbul adına merkezi hükümete çağrısını yineledi. İmamoğlu “Devletin bu süreci daha şeffaf yürütmesi ve kamuoyunun daha doğru bilgilendirilmesi mücadelenin başarısı açısından hayati hale gelmiştir” dedi.

KANAL İSTANBUL TEPKİSİ: KAMUOYUNUN VİCDANINA HAVALE EDİYORUM
Salgına karşı daha hızla ve daha çok test yapılmasının önemine işaret eden İmamoğlu söyle devam etti

"Artık zaman kaybetme lüksümüz kalmadı. Artık tüm kaynaklarımızı daha çok test yapmak daha iyi hazırlanmak için hep birlikte seferber etmek zorundayız.

Hem İstanbul hastanelerinde hem de İBB olsun diğer kurumlar olsun hizmetlerde kullanılmak üzere çok daha fazla solunum cihazına ihtiyaç olduğu  açıktır. Devletimizi bugün yönetmekle sorumlu olan herkese sesleniyor ve özellikle rica ediyorum.

Lütfen insanı ve ekonomik önceliği bulunmayan üzerinde bir mutabakat oluşmamış büyük ve tartışmalı yatırımlara ilgili ihale süreçlerini hemen iptal edin. Bu, bugünün ruhu için yapılmak zorunda olan bir davranıştır.

İstanbul şehri adına da yapılan yanlışları yakından takip ediyor. Hukuki mücadelemizi ve bu süreci en sıkı şekilde takip edeceğimizi yapılan ihaleler konusunda da hukuki mücadelemizi vereceğimizi buradan duyurmak istiyorum.

Gelişen süreçle ilgili yapılan yanlış hamleleri de Türkiye'nin ve İstanbul'un kamuoyu vicdanına havale ediyorum.

Şu zor günlerde  halk sağlığından, insan hayatından daha önemli hiçbir şeyin olmadığını ve de olamayacağını vatandaşımıza en güçlü biçimde hissettirebilmek için hassas ve titiz olalım” dedi.

ATATÜRK HAVALİMANI HASTANEYE DÖNÜŞTÜRÜLSÜN
İmamoğlu, 25 Avrupa ülkesinden daha kalabalık bir nüfusa sahip olan 16 milyonluk İstanbul başta olmak üzere  tüm yerel yönetimler bu süreçte acilen desteklenmesi gerektiğini vurguladı. İmamoğlu, hükümetin bu konuda hızlı adımlar atmasını isteyerek şu önerilerde bulundu:

"Öncelikle, her ay genel bütçeden alınan nakdi tutar artırılmalıdır. Mevcut gelirlerin kesildiği bir dönem yaşanıyor. Aktarılan miktardaki kesintili yapmama kararı yetmez, artı bir mali desteğe ihtiyaç olduğunu merkezi hükümete duyurmak isterim. Belediyelerin vergi ve sigorta gibi borçları ertelenmelidir.

Belediye mevzuatında var olan özellikle dış borçlanma limitleri artırılmalı ve hazine garantisi verilmelidir. Sosyal yardım limitleri kaldırılmalıdır. Salgınla mücadele konularında ürün ve hizmet alım mevzuatı kolaylaştırılmalıdır. Bağış toplama konusunda kolaylık sağlanmalıdır.

Uzun vadeli tahvil çıkarılması için mevzuat değişikliği ile işletme sermayesi olarak kullanımı için düzenleme yapılmalıdır.

Gıda tedarik zincirinin kırılması durumunda ikmal ve lojistiğinin sağlanması için hazırlık yapılmalıdır.

Hasta sayısının hızla artacağı göz önüne alındığında sahra hastanelerinin kurulması, ekipman ve uzman hekimlerle donatılması için harekete geçilmelidir. Bu vesileyle hava – kara ve metro ile ulaşılabilecek en merkezi noktada bulunan ve pek çok boş ve kapalı mekana sahip olan Atatürk havalimanının hızla corona virusü ile mücadele için bir geçici hastaneye dönüştürülmesi kesinlikle düşünülmelidir.

Sağlık personelinin dinlenebilmesi için sisteme entegre edilecek otel ve yurtların maliyeti üstlenilmeli.

Vatandaşın doğalgaz faturalarının erteleyebilmesi için BOTAŞ ödemelerinin ertelemesi sağlanmalıdır.

Su faturalarının ertelenebilmesi için enerji maliyetlerinin ertelenmesi sağlanmalıdır. Yakıtlar için ÖTV muafiyeti getirilmelidir.

Evde kalma süresine bağlı olarak artan çöplerin, tıbbi atıkların ve dezenfeksiyon maliyetlerinin karşılanması için sübvansiyon sağlanmalı ve vergi teşviki getirilmelidir

Belediyelerin birikmiş devreden KDV alacaklarının diğer vergilerden mahsup edilmesi veya belediyelere ödenmesi sağlanmalıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler