İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani öldürüldü

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani öldürüldü

Irak devlet televizyonu, İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komuntanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in öldürüldüğünü bildirdi.

Dün akşam saatlerinde Bağdat Uluslararası Havaalanı'na düzenlenen füze saldırısı sonrasında İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in öldürüldüğü bildirildi.

Irak devlet televizyonundan yapılan açıklamada, "Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi Heyeti Başkanı Ebu Mehdi el-Mühendis, Bağdat Uluslararası Havaalanı yolunda araçlarını hedef alan bir füze saldırısı sonucu öldü" denildi.

Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili ise, dün akşam 'İran bağlantılı 2 hedefin' vurulduğunu kaydetti. Yetkili, hedeflere ilişkin herhangi bir ayrıntı vermedi.

'ÖNCE FÜZE, SONRA HELİKOPTER SALDIRISI'
Al Mayadeen kanalının aktardığına göre, Bağdat Uluslararası Havaalanı yakınına ilk olarak Katyuşa füzeleriyle 'sahte' bir saldırı gerçekleştirildi.

Süleymani ve el-Mühendis'in yaşamını yitirdiği saldırıdan ise ABD'ye ait helikopterler sorumluydu.

'ABD VE İSRAİL SORUMLU' 
Haşdi Şabi Sözcüsü Ahmed el-Esadi, yaptığı açıklamada "Kasım Süleymani ve el-Mühendis'in öldürülmesinden düşman ABD ve İsrail sorumlu" ifadelerini kullandı.

Al Arabiya ve Sky News kanalları da bilgiyi doğrularken, Tahran ya da İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan henüz bir açıklama gelmedi.

Öte yandan Al Hadath kanalı, Haşdi Şabi'ye bağlı Asaib Ehl el-Hak lideri Kays el-Hazali ve Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri'nin Bağdat'ın Cediriye semtinde ABD deniz piyadeleri tarafından tutuklandığı bilgisini verdi. Bilgi, Al Mayadeen kanalınca yalanlandı.

PENTAGON DOĞRULADI 
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü yönündeki haberleri doğruladı.

'TRUMP TARAFINDAN ONAYLANMIŞTI' 
Newsweek gazetesine konuşan bir yetkili, söz konusu saldırının ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylandığı bilgisini verdi.

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI DA DOĞRULADI
Reuters'ın aktardığına göre İran Devrim Muhafızları, Kasım Süleymani'nin hayatını kaybettiğini doğruladı.

PETROL FİYATLARINDA ARTIŞ 
Yaşananların ardından petrol fiyatları ani bir yükseliş kaydederek yüzde 3 artış gösterdi.

TRUMP'TAN BAYRAK PAYLAŞIMI 
Olaya ilişkin henüz bir açıklamada bulunmayan ABD Başkanı Trump, Twitter hesabı üzeriden Amerikan bayrağı paylaştı.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA 
Pentagon'dan yapılan açıklamada, "ABD ordusu Başkan'ın talimatıyla, ABD'nin terör listesindeki Kudüs Gücü lideri Kasım Süleymani'yi öldürerek yurtdışındaki ABD personelini koruma yönünde savunma amaçlı kararlı bir eylem gerçekleştirdi" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Süleymani'nin bölgedeki ABD'li diplomatlara ve görevlilere 'saldırı hazırlığında' olduğu öne sürüldü.

Geçtiğimiz saatlerde çevresinde ABD'ye ait askeri tesislerin bulunduğu Bağdat Uluslararası Havaalanı yakınına 4 füze saldırısı düzenlendiği bildirilmişti.

AFP, saldırıda 8 kişinin hayatını kaybettiği bilgisini vermişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler