İran duyurdu: Hürmüz Boğazı 45 gün sonra tamamen açıldı
İran, Hürmüz Boğazı'nın açıldığını duyurdu. İran hükümeti 'ateşkese paralel olarak Boğaz'ın açık kalacağını' vurguladı. Açıklamanın ardından piyasalar anında etkilendi. Petrol durumunu korumaya çalışırken altın yükseldi.
İRAN Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Lübnan'daki ateşkesin resmileştirilmesiyle birlikte İran'ın Hürmüz Boğazı'nı resmen açtığını duyurdu.
X üzerinden açıklama yapan Arakçi; "Lübnan'daki ateşkesle uyumlu olarak, İran İslam Cumhuriyeti Liman ve Denizcilik Örgütü tarafından daha önce duyurulduğu üzere, koordineli güzergah üzerinden tüm ticari gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan geçişi, ateşkesin geri kalan süresi boyunca tamamen serbest bırakılmıştır" açıklamasını yaptı.
Hürmüz Boğazı'ndan serbest geçişin sağlanmasıyla tüm gemiler Boğaz'ı kullanmaya başladı. En az 10 tanker Boğaz'a doğru rota kırdı.
Yaşanan gelişme petrol fiyatlarını stabil tutarken, aynı anlarda altın ons başına 65 dolar düzeyinde yükseldi.
TRUMP AÇIKLAMA YAPTI
Trump, Hürmüz Boğazı'nın açılmasının ardından "İRAN, İRAN BOĞAZI'NIN TAMAMEN AÇIK OLDUĞUNU VE GEÇİŞE TAMAMEN HAZIR OLDUĞUNU AZ ÖNCE DUYURDU. TEŞEKKÜRLER!" açıklamasını yaptı.
Trump, "ABD şu anda dünyadaki 'EN POPÜLER' ülke. Kısa bir süre önce Uykucu Joe Biden yönetiminde, ÜLKE ÖLMÜŞTÜ, DÜNYANIN HER YERİNDE ALAY KONUSU OLMUŞTU!!! Ama artık değil - Kimse gülmüyor!!!" diye ekledi.
"İSRAİL ARTIK LÜBNAN'I BOMBALAMAYACAK"
ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı'nda ablukanın devam edeceğini belirtti. ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in artık Lübnan'ı bombalamayacağını ifade etti.
LÜBNAN ATEŞKESİ BOĞAZI AÇTI
ABD'nin deniz ablukasına rağmen, İranlı ticari gemiler ve petrol tankerleri yalnızca sınırlı kısıtlamalarla İran limanlarına girip çıkmaya devam ediyordu.
Tahran, somut sonuçlar elde edilmeden ateşkesin uzatılmasının Washington'a askeri güçlerini güçlendirmek ve taleplerini artırmak için zaman kazandırabileceğinden endişe ediyordu.
Lübnan'daki ateşkesin sağlanması ve 20 milyar dolarlık İran'ın dondurulmuş fonlarının bırakılmasının görüşmelere yansımasının ardından İran Boğaz'ı açmayı kabul etti.
İran, ABD ile yeni bir müzakere turunun, Lübnan meselesinin yeniden masaya yatırılmasına bağlı olduğunu açıkça belirtti.
PETROL DURUMUNU KORUMAYA ÇALIŞIRKEN, ALTIN YÜKSELDİ
Hürmüz Boğazı'nın açılmasıyla Brent petrolde az da olsa düşüşler görüldü. Brent petrol 94 dolardan çok fazla aşağılara inmeden, haber yayına hazırlandığı anlarda 93,28 dolara gerileyebildi
Ons altın da gelen haberler sonrası yönünü yukarı çevirdi. Ons altın 4 bin 821 dolardan tepki alımı başlatarak haber yayına hazırlanırken 4 bin 867 dolar düzeyindeydi.






