İran'da öldürülen Mahsa Emini kimdir, kaç yaşında?

İran'da öldürülen Mahsa Emini kimdir, kaç yaşında?

İran'da başkenti Tahran'da 13 Eylül'de ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölen Mahsa Emini ölümüyle tüm dünyayı ayağa kaldırdı. Polisler genç kızı kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

TAHRAN'daki rehberlik devriyesi tarafından giysisi ve hicabı İslam'a aykırı olduğu gerekçesiyle tutuklanan ve dövülerek öldürülen Mahsa Emini'nin ölümü üzerine binlerce kadın, sosyal medyada saçlarını kestikleri videoları paylaşarak yaşanan korkunç cinayeti protesto ediyor. Öte yandan "İran'da öldürülen Mahsa Emini kimdir, kaç yaşında ve neden öldü?" soruları da yanıt aramaya başladı. İşte Mahsa Emini hakkında detaylar.

PROTESTOLARDA 3 KİŞİ ÖLDÜ

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin "kıyafet kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetmesi üzerine başlayan ve birçok şehirde devam eden protestolarda 3 kişinin öldüğü bildirildi

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın haberine göre, Kürdistan Eyaleti Valisi İsmail Zareikuşa, eyaletin şehirlerinde düzenlenen gösterilerde 3 kişinin şüpheli şekilde öldüğünü açıkladı.

mahsa-emini-tahran-kadinlar-sokaklarda-resim-09.jpg

Zareikuşa, 2 kişinin silahla öldürüldüğünü, bir kişinin ise ölüm nedeninin araştırıldığını belirtti.

ÖLÜ SAYISI EN AZ 7

Kayıplara ilişkin gayri resmi rakamların resmi otoritelerin açıkladığından daha fazla olması bekleniyor. İnsan hakları örgütleri, salı günü yaşanan ölümlerle birlikte en az 7 kayıp olduğunu öne sürüyor.

Protestocular, daha fazla özgürlük talep etmenin yanı sıra ülkede uzun süredir devam eden ekonomik buhran ve gelir adaletsizliğine de tepki gösteriyor.

HAMANEY SESSİZ

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, çarşamba günü 1980-88 yılları arasında yaşanan İran-Irak savaşını anmak için yaptığı konuşmada, geçen yıl su kıtlığı nedeniyle patlak veren sokak çatışmalarından bu yana İran'da yaşanan en geniş çaplı protesto gösterilerine değinmedi.

TAHRAN'DA İNTERNET KESİK

Öte yandan edinilen bilgilere göre gösterilerin artması nedeniyle başta Tahran olmak üzere bazı şehirlerde internetin bugün akşam saatlerinde kesildiği yönünde.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler