IŞİD'in hedefinde Caferiler varmış

IŞİD'in hedefinde Caferiler varmış

Ankara'da yılbaşı gecesi için saldırı hazırlığındayken yakalanan teröristlerin savcılıktaki ifadesinde şok detaylar ortaya çıktı.

Ankara’da yılbaşı gecesi için eylem hazırlığındayken yakalanan iki IŞİD’linin ifadeleri ortaya çıktı. Amaçlarının PKK’dan intikam almak olduğunu söyleyen IŞİD’li teröristlerin Kızılay ve Sakarya caddesinde keşif yaptıklarını ortaya çıktı. Eylemcilerin Caferilere ait camiyi hedef seçtikleri öğrenildi.

Ankara’da yeni yılda eylem hazırlığındayken yakalanan IŞİD militanlarından Musa Canöz’ün (28) canlı bomba, daha yaşlı olan Adnan Yıldırım’ın (40) çantacı olduğu öğrenildi. Milliyet’ten Türker Karapınar, Ankara’da yeni yılda canlı bomba eylemi hazırlığındayken Mamak’ta TOKİ’ye ait kiraladıkları evde kıskıvrak yakalandıktan sonra “silahlı terör örgütü üyeliği ve patlayacı madde bulundurmak” suçlarından tutuklanan iki eylemcinin emniyet, savcılık ve hakimlikte verdiği ifadelerin ayrıntılarına ulaştı.

“2011′DE HİCRET ETTİM…”

Ayrıntılı ifade veren iki eylemciden Canöz, “2011’de kendi kendime Suriye’ye hicret ettim. Annemi, babamı ve tüm ailemi de alarak Suriye’ye yerleştim. Burada evlendim ve çocuğum oldu” dedi. Canöz, ifadesinde, kardeşi Kadir ve amcasının Suriye’de IŞİD saflarında savaştığını ve PKK ile girdikleri silahlı çatışmalar sonucu Kobani’de öldüklerini anlattı. “Kardeşim benim dünyadaki en değerli varlığımdı” diyen Canöz’ün “Benim amacım PKK’dan intikam almaktı. PKK’ya darbe vurmaktı” dediği öğrenildi. Canöz’ün de, kardeşini ve amcasını kaybetmesinden sonra Kobani’ye giderek, IŞİD saflarında savaştığı anlaşıldı. Canöz’den yaşça büyük olan Yıldırım’ın da, aslında bir belediyenin fen işlerinde memur olarak çalıştığı, bir dönem manevi açıdan yaşadığı boşluk sırasında bir camiye gitmeye başladığı ve bu camide tanıştığı bir kişi tarafından fanatize edilince, Suriye’ye yerleşmeye karar verdiği öğrenildi.


“BURASI KAFİR DEVLET”

Ailesine, Türkiye’den “Burası kafir devlet” diye bahsederek, “Suriye’ye hilafete gidiyorum” diyen Yıldırım’ın eşiyle bu aşamada boşandığı, daha sonra tek başına Suriye’ye gittiği açığa çıktı.

BOMBAYI MAMAK’TA HAZIRLAMIŞLAR

Bomba eğitimi sırasında tanışan iki eylemcinin de ortak hedefinin PKK olduğu öğrenildi. Her iki eylemci de ifadelerinde asıl amaçlarının PKK olduğunu söylemeleri kayıtlara geçti. 20 gün boyunca bomba eğitimi alan iki eylemci daha sonra Türkiye’ye giriş yaparak Ankara’ya geldi. Ankara’nın Mamak semtindeki TOKİ’ye ait bir ev kiralayan iki eylemci, bu evde 2.5 ay boyunca eğitimini aldıkları bombayı hazırladı. Yıldırım’a göre daha genç olan Canöz eylemi yapmak, Yıldırım da hazırlanan çantayı bırakmak için kendi aralarında anlaştı. Bomba ekipmanını bizzat Canöz hazırladı. Yeleği dikti, bombanın etkisini artırmak amacıyla demir çubukları kesti, demir bilyeleri koydu ve boş bir zeytinyağı kutusunun içine de patlayıcı amonyum nitratı yerleştirdi. İki eylemcinin ortak hedefleri uyarınca Kızılay’daki AVM’ler ve Sakarya caddesindeki barlarda keşif yaptıkları anlaşıldı.

HEDEFTE CAFERİ CAMİSİ VARMIŞ!

İki eylemci keşife devam ederken, IŞİD’in önde gelen isimlerinden Ebu Enes’ten talimat aldıklarını söyledi. Ebu Enes’in, Ankara Adliyesi’nden Meclis’e kadar olan kamu kurumlarına saldırı düzenlenmesi şeklindeki talimatını “Biz kamu kurumlarını niye vuruyoruz” diyerek, sorguladıklarını anlatan iki eylemcinin, “Talimat gelince bombayı imha edecek yer arıyorduk, pişmanız” dedikleri öğrenildi. Emniyet ve savcılık kaynakları, iki eylemcinin suçtan kurtulmak amacıyla bu şekilde ifade verdiğini, kamu kurumlarından vazgeçtiklerini söylemelerine rağmen en rahat eylem yeri olarak Caferilere ait olan camiyi hedef seçtiklerini ifade etti.

GÜNLÜK 100 DOLAR ALMIŞLAR

Eylem sırasında Canöz’ün önceden hazırladığı ve tertibatı da hazırlanan canlı bomba yeleğini giyeceği, bombanın bulunduğu sırt çantasını ise Yıldırım’ın eylem yapılacak yere bırakacağı bildirildi. İki eylemcinin bomba yapımında kullanılacak malzeme, kira ve diğer giderlerini karşılamak amacıyla örgütten günlük olarak 100 dolar aldıkları, bir defa internet üzerinden mesajlaştıkları, daha sonraları ise iki şahıs tarafından bilgilendirildikleri öğrenildi. İki eylemcinin yakalandığı Mamak’taki evde yapılan arama sırasında ele geçirilen delillerden, bomba yapımına ilişkin 20 sayfadan oluşan bir dokümanın da bulunduğu anlaşıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler