İstanbul/Esenyurt'ta seçimi kaybettikleri halde AKP'lilerin arazi oyunları devam ediyor

İstanbul/Esenyurt'ta seçimi kaybettikleri halde AKP'lilerin arazi oyunları devam ediyor

İstanbul/Esenyurt'da AKP’li başkanın vakfına verilen arazi, AKP’lilerin itirazına karşın AKP’lilerin oylarıyla yine vakıfta kaldı!

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre; Esenyurt eski Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun oğlu Ahmet İsmail Kadıoğlu'nun mütevelli heyet başkanı olduğu vakfa yapılan tahsis yönetiminde olduğu Yeşilköy 2001 Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı’na üniversite yapılması için 25 yıllığına bedelsiz tahsis ettiği arsaya ilişkin yeni skandallar ortaya çıktı. Vakfa ait İstanbul Esenyurt Üniversitesi mütevelli heyetinde bulunan eski Belediye Başkan Yardımcısı Emin Batmazoğlu ve vakıf mütevelli heyeti üyesi Fatma Altındal Bayat’ın 31 Mart yerel seçiminden önce Esenyurt Belediye Başkanlığı’na bir talepname göndererek arazinin kendilerinden alınmasını istediği ortaya çıktı.

Batmazoğlu ve Bayat, arazinin tahsis günündeki sosyal ve kamusal amacından saptığına dikkat çekti. Arazinin vakıftan geri alınmasına ilişkin teklif ise önceki gün ilçe belediyesi meclisinde AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi. Esenyurt Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, “Oyunuzu, ya geçmişte 1.2 milyar iş yapmış bir firma ile o belediyenin başkanına vereceksiniz, ya da 160 bin çocuğun geleceğine vereceksiniz, karar sizin!” dedi.

Esenyurt’ta mülkiyeti ilçe belediyesine ait 25 bin 29 metrekarelik arazi 2011 yılında ilçe belediyesi tarafından eğitimi geliştirecek projelerde kullanmak şartıyla 25 yıl süreyle Yeşilköy 2001 Eğitim, Sağlık ve Kültür Vakfı’na bedelsiz tahsis edildi. Tahsisin üzerinden yıllar geçmesine karşın arazide hiçbir çalışma yapılmadı.

KENDİ ÜYELERİ İSTEDİ
Arazinin tahsis edildiği vakıf, 2011 yılında İstanbul Esenyurt Üniversitesi’ni kurdu. Söz konusu araziye de üniversite binası yapılacaktı. Ancak dönemin Esenyurt İlçe Belediye Meclisi 1. Başkan Vekili olan, vakfın da mütevelli heyetinde yer alan Emin Batmazoğlu ve vakfın mütevelli heyeti üyesi Fatma Altındal Bayat, Esenyurt Belediye Başkanlığı’na 26 Mart 2019 tarihinde bir talepname yolladı. Aynı zamanda üniversitenin de kurucuları arasında yer alan Batmazoğlu ve Bayat’ın gönderdiği talepnamede, özetle şöyle denildi:

AMACINDAN SAPTI
“Tahsisin üzerinden 7 yılı aşkın süre geçmesine rağmen adı geçen vakıf tarafından üniversite kampüsü oluşturma konusunda hiçbir mesafe kat edilememiş, tahsis edilen arsa halen boş ve işlevsiz halde olup halen belediyeniz zilliyetliğindedir. Ayrıca tahsisin yapıldığı sıradaki vakıf mütevellisi ile bugünkü mütevelli heyet üyeleri aynı olmayıp önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Tahsisin yapıldığı sırada vakfın üniversite mütevellisinin amacı tamamen sosyal ve kamusal saik iken bugün itibarıyla kanaatimce bu amaçlardan uzaklaşılmıştır. Üzerimdeki sorumluluklar ve halin icabı gereğince yukarıda belirttiğim bu sebeplerden ötürü belediyemiz meclisinin tahsis kararının kaldırılması için ivedilikle gereğinin yapılmasını, talebimin kabul edilmemesi halinde diğer yasal haklarımı kullanabilmek amacıyla sebepleriyle birlikte tarafıma yazılı bildirilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.”

AKP’Lİ ÜYE ÜNİVERSİTE AVUKATI
CHP’li Kemal Deniz Bozkurt’un başkanlığını yaptığı Esenyurt Belediyesi geçen ay 25 dönümlük arsanın geri alınması için harekete geçti. Arazinin vakıftan geri alınmasını içeren teklif, AKP ek süre istediği için karara bağlanamadı. Teklif ilçe belediyesi meclisi gündemine önceki gün geldi. CHP’li meclis üyesi Selçuk Günerhan da Hukuk Komisyonu’nun AKP’li Başkanı Kadir Çakır’a “Kadir beyin Esenyurt Üniversitesi’nin avukatı olup olmadığını soruyorum” dedi. AKP’li Kadir Çakır, Esenyurt Üniversitesi’nin tüzel kişiliğine hukuk danışmanlığı hizmeti verdiğini kabul etti. Bunun üzerine Başkan Bozkurt, “O zaman etik açıdan meclise ve oylamaya katılmamanız lazım” dedi. Ancak Çakır oylamaya katıldı.

AKP’LİLER REDDETTİ
Geri alınması halinde araziye lise yapılacağını söyleyen Bozkurt, “Esenyurt’ta 0-4 yaş arasında 97 bin çocuk yaşıyor 2018 verilerine göre. Yani dört sene sonra bu çocuklar dokuz yaşına gelecekler. 4-9 yaş arasında ise 60 bin civarında çocuğumuz var. Bu şu demek her okul döneminde, dört yılda bir aşağı yukarı 37 bin kişilik bir çocuk nüfus geliyor. Şu an sınıf mevcutlarının ortalama 60 kişi olduğunu az önce Emine Hanım rakamlarla anlattı. Eğer bir şey yapmazsak, o çocukların elinden tutmaz isek hiçbir umudum kalmaz. 0-9 yaş arasında 160 bin çocuk, Bulgaristan’da bile o kadar çocuk yoktur bence! Dolayısıyla bizim vicdanen, hukuken, ahlaken siyaset yapmamamız gereken tek yer burasıdır. Yaptığımız her bir yanlış o çocukların hayatlarını karartacak” diye konuştu.

İlgili tahsisin iptali yönünde gelen komisyon kararına CHP ve İYİ Partililer evet derken, MHP’li 2 meclis üyesi ise çekimser kaldı. AK Partili meclis üyelerinin oylarıyla 2001 yılında yapılan tahsisin devamına karar verildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler