İzmir Büyükşehir Belediyesine operasyon

İzmir Büyükşehir Belediyesine operasyon

Mali polis İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına operasyon düzenledi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler sabah erken saatlerde Konak'daki Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar ve Bayraklı Belediyeleri ile Aydın'ın Kuşadası Belediyesi'ne baskın yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki baskında 50 kişi gözaltına alındı.

İzmir'deki polis baskının yankıları ise Ankara'da karşılık buldu. CHP kanadından gelen sert eleştirilerin yanında, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın açıklamaları da dikkat çekti. Günay,"Zamanlama beni rahatsız etti" dedi.

BASKININ ARKASINDA NE VAR?

Polis ekipleri eş zamanlı baskınla Büyükşehir Belediyesi, ESHOT hariç aralarında Kültürpark'daki fuarcılık şirketi İZFAŞ da olmak üzere 14 şirket ve birime baskın yaptı. Ekipler aynı saatlerde Bayraklı ve Karabağlar Belediyeleri ile Aydın'ın Kuşadası İlçesi Belediyesi'ne de girdi. Polisler kapıları tutarak görevli olmayanları içeriye almadı. Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu da baskını haber alınca belediyeye geldi. Polisler operasyonla ilgili Kocaoğlu'na bilgi verdi.

Polisin Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcıları, şirket genel müdürlerininin makamlarında aramalar yaptığı öğrenildi. İhaleye fesat karıştırma ve yolsuzluk iddiasıyla yapılan baskında ihale belgelerine el konuldu.

50 GÖZALTI

1 yıl süren teknik takibin ardından özel yetkili cumhuriyet savcılarının talimatıyla İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi mali büro ekiplerince düzenlenen operasyonda, aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç ile yardımcısı S.B'nin de bulunduğu 50 kişi gözaltına alındı.

Bazı personelin evlerinde arama yapıldığı, çok sayıda kişinin ifadesinin ise belediyede alındığı bildirildi.

Bu arada Bayraklı Belediyesi yetkilileri kendilerine yönelik bir operasyon olmadığını açıkladı. Ancak Büyükşehir Belediyesi'ndeki operasyonla bağlantılı Bayraklı Belediyesi'nde de arama yapılacağı öğrenildi. Operasyon ve arama kararının İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nce verildiği bildirildi.

AK PARTİLİ GÜNAY'DAN ŞAŞIRTAN AÇIKLAMA

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Büyükşehir Belediyesinde yapılan aramanın zamanlamasından rahatsızlık duyduğunu söyledi. Bakan Günay, İzmir Valiliği'nde düzenlenen EXPO 2020 ile ilgili basın toplantısında, gazetecilerin İzmir Büyükşehir Belediyesindeki arama ile ilgili sorusunu yanıtladı.

Olayı duyar duymaz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile konuştuğunu, soruşturmanın içeriğini bilmediğini dile getiren Günay, şöyle konuştu:

"Soruşturmada olan bir konuyla ilgili önyargı ifade etmek istemem, ama zamanlamanın uygun olmadığını ben de düşünüyorum. Aldığım bilgilere göre, birkaç aydan bu yana süren bir soruşturmaymış. Hemen seçim eşiğinde biz son derece diyalog içinde İzmir ile ilgili fikirlerimizi söylediğimiz ortam içinde seçime gitmeyi amaçlarken ve buna çalışırken, böyle yeni bir tartışmanın, çeşitli çekişmelere vesile olacak bir tartışmanın ortaya çıkmış olmasından, yüksek sesle ifade ediyorum. Rahatsızım, rahatsızlık duyuyorum. Bizim yargının herhangi bir biriminin, herhangi bir işine karışmamız hukuk devleti kuralları içinde söz konusu değil. Ben bu konuda gereken dikkatin, özenin gösterilmesini soruşturmada görev alan emniyet birimlerinden rica ettim, ama bu konuda takibat izni veren savcılara bir şey söylememiz mümkün değil. Altını çizerek söylüyorum. Bu zamanlamadan rahatsızlık duydum."

Valiliğe gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, olayla ilgili yazılı açıklama yaptığını, başka açıklama yapmayacağını söyledi.

BİLGİSAYARLARA İNCELEME

Bu arada polislerin Büyükşehir Belediyesi'nden sarı zarflar içinde bazı evrakları götürdüğü gözlendi. Polis, bürokratların bilgisayarlarının hard disklerini götürmek istedi. Ancak belediye yetkilileri bunun belediyeyi kilitleyeceğini, hizmet veremez hale getireceğii söyleyip itiraz edince Emniyet'den bilgi işlem uzmanları çağırıldı. Hard disklerin kopyalanmasına başlandı.

CHP'DEN TEPKİ

Operasyonu öğrenince CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, CHP İl Başkanı Tacettin Bayır ve bazı milletvekili adaylarıyla Büyükşehir Belediyesi önüne geldi. Yüksel burada yaptığı açıklamada, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik operasyonla ilgili bilgi almak için geldik. Çok fazla bir bilgimiz yok. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyemiz Türkiye'de kanunlara, kurallara en çok uyan belediyelerimizden bir tanesidir. Bu konuda ilgili bakanlıklar da defalarca takdirlerini dile getirmişlerdir. Bu konu bize uzun süreden beri Türkiye'de var olan korku, bastırma, sindirme çabalarının bir devamı gibi geliyor. Eğer bu böyle ise siyasi etiğe siyasi ahlaka sığmaz. Bu hep ters tepmiştir. CHP'ye sahip çıkacaklarını biliyoruz. Bu konu duyulduktan sonra Tire'deki süt üreticisinden Bayındır'daki çiçekçilere, Urla'ya, Seferihisar'e kadar halkımızda infaal uyandırmıştır. Bunları bizler yatıştırıyoruz. Buraya da bilgi almaya geldik. Operasyonu düzenleyenlerin biran önce açıklama yapmalarını bekliyoruz" dedi.

CHP Milletvekili Mehmet Ali Susam da belediyeye gelip bilgi aldıktan sonra, "Aziz Kocaoğlu'nu makamında ziyaret ettik. Aziz Kocaoğlu kendisinden emin, yaptıklarının bilincinde. Kendisi bu olayı CHP'ye yönelik bir baskı olduğu düşüncesinde. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapacak" dedi.

KOCAOĞLU: "İKNA EDİCİ AÇIKLAMA BEKLİYORUZ"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediyede yapılan aramaların gerekçesi konusunda sağlıklı ve ikna edici açıklama beklediklerini bildirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanlık makamının önünde bekleyen gazetecilere dağıtılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu imzalı açıklamada şöyle denildi:

"Bu sabah erken saatlerde İzmir Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler belediyemizde ve bağlı şirketlerle çeşitli aramalar gerçekleştirdi. Bilgim sadece bununla sınırlı. Tüm İzmirliler gibi emniyet yetkililerinden bu aramaların gerekçesi konusunda sağlıklı ve ikna edici açıklama bekliyoruz."

Öte yandan, bir polis memurunun, bazı belgeleri ağzı bağlı poşetle belediye binasından çıkardığı görüldü.

KUŞADASI BELEDİYESİ'NE DE BASKIN
Polis sabah erken saatlerde Kuşadası Belediyesi'ne baskın düzenledi. Mesaiye gelen personel içeriye alınmadı. Haberi duyan Belediye Başkanı CHP'li Esat Altıngün ve başkan yardımcıları da belediyeye geldi. Baskının neden yapıldığı açıklanmadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler