İzmir'de askeri uçak düştü!

İzmir'de askeri uçak düştü!

Milli Savunma Bakanlığı, İzmir'de eğitim uçuşu yapan KT-1 tipi uçağın Foça açıklarında denize düşerek kaza kırıma uğradığını, 2 pilotun sağ kurtarıldığını duyurdu.

Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı bir uçak daha düştü. Çarşamba günü Konya’da Türk Yıldızları ekibindeki F-5 uçağı düşmüş ve Yüzbaşı Burak Gençcelep şehit olmuştu.

Bu kazadan iki gün sonra İzmir Foça’da bir eğitim uçağının düştüğü haberi geldi. İzmir Foça’da düşen KT-1 model eğitim uçağında bulunan iki pilot, fırlatma mekanizmasını kullanarak uçaktan atlayarak kurtulmayı başardı.

Fırlatma koltuğundaki paraşüt sayesinde sağ olarak denize inen pilotlar Yarbay Hakan Er Yılmaz ve Albay Ahmet Kendir’in yardımına çevredeki balıkçılar koştu. İki askeri teknelerine alan balıkçılara ilk müdahale kıyıda yapıldı.

MSB AÇIKLAMA YAPTI

Milli Savunma Bakanlığı düşen uçaktan iki pilotun sağ olarak kurtarıldığını açıkladı.

MSB’nin açıklaması şöyle:
“İzmir'deki 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığımızda görev yapan KT-1 tipi uçağımız, eğitim uçuşu sırasında henüz belirlenemeyen bir sebeple Foça açıklarında denize düşerek kaza kırıma uğradı. Derhal başlatılan arama-kurtarma çalışması ile 2 pilotumuz sağ olarak kurtarıldı.”

10.40’TA DÜŞTÜ

İzmir Valiliği’nden yapılan açıklama ise şöyle:
“İzmir'deki 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığımızda görev yapan KT-1T eğitim uçağı, bugün saat 10.40 sularında, henüz belirlenemeyen bir sebeple, Foça ilçemizin Orak Adası-İngiliz burnu açıklarında, denize düşerek kaza kırıma uğramıştır. Uçaktan atlayan 2 pilotumuz sağ olarak kurtarılmıştır”.

HER İKİSİNİN DE SAĞLIĞI İYİ

Pilot Albay Ahmet Kendir Foça Komando Okulu’ndaki pistten havalanan helikopterle Yarbay Hakan Eryılmaz’ın tedaviye alındığı Ege Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. Her iki pilotun da sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

HELİKOPTERLİ KORVET BÖLGEDE

İzmir’in Foça ilçesi açıklarında askeri eğitim uçağının denize düştüğü bölgeye üzerinde helikopter konuşlu bir korvet sevk edildi. Uçağın enkazıyla ilgili ekiplerin çalışmaları sürüyor.

MSB: MOTOR ARIZASI 

Milli Savunma Bakanlığı’nca İzmir’de eğitim uçuşu yapan uçağın kaza kırıma uğramasına ilişkin ikinci bir açıklama yapıldı:

“Elde edilen ilk bilgilere göre Foça'da denize düşen KT-1 uçağımızın motor arızası nedeniyle kaza kırıma uğradığı tespit edilmiştir. Kazanın meydana geldiği ilk andan itibaren; Hava Kuvvetlerimizden 1 adet arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetlerimizden arama kurtarma helikopteri ve insansız hava aracı, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 3 sahil güvenlik botu ile arama kurtarma uçağı görevlendirilmiştir. Kazada sağ kurtarılan 2 pilotumuzun durumu iyidir ve hastanede tedavilerine başlanmıştır. Konuyla ilgili gerekli inceleme başlatılmıştır. Bölgede arama-kurtarma çalışmalarına destek sağlayan balıkçılarımıza ve tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz.”

ADAY PİLOTLARA İLK UÇUŞ EĞİTİMİ VERİLEN UÇAK

İzmir Çiğli’deki 2. Ana Jet Üs Komutanlığı, Hava Kuvvetleri’nde pilot adayı subayların ilk uçuş eğitimi aldıkları birlik. Düşen KT-1 uçağı da, Çiğli’deki 121. Filo’daki aday pilotların ilk uçuş eğitimi aldıkları uçaklar. KT-1’de başarılı olan adaylar jet eğitimine alınıyor.

Kazadan yaralı kurtulan albay ve yarbayın rutin aday pilot eğitim görevi dışında bir görevle kalktıkları belirtiliyor.

İKİ GÜN ARAYLA İKİNCİ UÇAK KAZASI

Önceki gün Konya’da şehit olan Türk Yıldızları’ndan Yüzbaşı Burak Gençcelep de geçtiğimiz Eylül ayına kadar bu birlikte öğretmen pilot olarak görev yapıyordu.

Yerli Hürkuş gündemdeyken, Güney Kore’den satın alınan KT-1 uçağı… (Arşiv)

KT-1LER 2012DE ALINDI, TEMEL UÇUŞ EĞİTİMİNDE KULLANILIYOR

Ekonomik hizmet ömrünü tamamlayan T-37 jet ve piston motorlu SF-260ların yerini 2012 yılında alan KT-1, askeri pilot adaylarının temel uçuş eğitiminde kullanılıyor. KT-1, Korea Aerospace Industries tarafından üretilen Güney Kore yapımı bir eğitim uçağı. Uçak, KAI ve Savunma Geliştirme Ajansı tarafından ortaklaşa geliştirildi.

KAInin tasarladığı uçak, saatte en fazla 574 kilometre hıza çıkabiliyor. PT6-A62 tipi 950 beygir güce sahip motoruyla 11 bin 580 metre yüksekliğe ulaşabiliyor. TAI tarafından bazı parçaları üretilen ve montajı yapılan uçaktan 40 adet alındı.

TEST UÇUŞUNDA ARIZA YAŞANMIŞTI

Ankaradaki Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) 11-008 kuyruk numaralı Kore tasarımı KT-1’in, 2,5 saat süren ilk test uçuşunu 9 Şubat 2011de Test Pilotu Murat Özpala ile Uçuş Test Mühendisi Serdar Çora yaptı.

Uçak 5 bin 600 metrede burgu hareketi yaparken bir patlama oldu. KT-1 düz uçuşa geçerken, Serdar Çora oturduğu koltuktan fırlayarak paraşütünün açılması ile iniş yaptı. Patlamadan 18 dakika sonra KT-1 piste emniyetle inişini gerçekleştirdi.

FIRLATMA KOLTUĞU NASIL ÇALIŞIYOR

Askeri, yüksek performanslı uçaklarda kullanılan fırlatma koltukları, her durumda pilotların uçağı emniyetle terk etmelerini sağlıyor. Fırlatma koltuğunun çalışma sistemi ise şöyle:

- Atlama kumandası verildiğinde, önce kanopi yani kokpiti örten cam kontrollü şekilde patlıyor.

- Roketler koltuğu, paraşütün emniyetle açılacağı 300 metreye kadar fırlatıyor.

- Pilotun bayılması gibi risklere karşılık koltuk otomatik olarak paraşüt açıyor.

- Yüksek irtifa atlayışları sırasında pilot sandalyedeki oksijen sistemini kullanabiliyor.

- Fırlatma koltuğunda, denize inişler için şişme sal veya hayati idame amaçlı bıçak gibi malzemeler bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler