Kadınlara 1400 yıllık fetva

Kadınlara 1400 yıllık fetva

Müslüman kadın yanında erkek akrabası ya da eşi olmadan 77 kilometreden fazla uzağa gidemez.

YENİ DELHİ - Müslüman kadınların yanlarında eşleri ya da bir erkek akrabaları olmadan evlerinden 77 kilometreden daha uzağa gidemeyecekleri yönünde fetva çıkarıldı.

Hindistan'ın kuzeyinde 1866'da kurulan, ülkedeki binlerce ilahiyat fakültesini kontrol eden, milyonlarca takipçisi bulunan İslami üniversite Darül Ulum Deoband, bu yönde bir fetva yayınladı.

Fetva, Müslüman bir kadının "Evli bir kadının kız çocuğuyla başka bir ülkeye seyahatine izin verilir mi?" sorusuna yanıt olarak internet sitesinde yayınlandı:

"Kadın, erkek akraba olmadan seyahat edemez. Hadislerde bir kadının yanında bir erkek akrabası olmadan 77 kilometreden fazla seyahat edemeyeceği belirtilir."

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde yayınlanan bu fetva, Müslüman kadın eylemcileri ayağa kaldırdı. Kadın hakları eylemcileri, Darül Ulum Deoband'ın Arap yarımadasında bin 400 yıl önceki koşullarla hareket ettiğini, artık modern dünyada geçerli olmadığını belirtti.

Bir sözcü ise fetvayı savunarak, Hindistan'da şiddetin artmasıyla birlikte, karara hiçbir Müslüman ailenin itirazı olmadığını söyledi.

77 kilometre sınırının, Hazreti Muhammed döneminde tehlikeli çölden bir günde deve ya da atla gidilebilecek en uzun mesafeyi ifade ettiği sanılıyor.

Müslüman kadınlar grubu Müslüman Mahila Andolan'dan Naz Raza, hiçbir Müslüman kadının bu fetvaya uyamayacağını belirterek, "Bu saçmalık. Hadis bin 400 yıl öncenin koşullarına göre ve o zaman bir kadının seyahati söz konusu olduğunda yüzlerce tehlike vardı, ama şimdi kadınların seyahat etmesi güvenli. Bu tür fetvaları yayınlamadan önce bin kez düşünmeliler. İslam asla kimseyi bir şeye zorlamaz. Birinin refakatinde yolculuk etmek ya da etmemek kişisel bir seçim olmalıdır" diye konuştu.

kaynak: gazeteport.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler