Kafe ve restoranların açılması için yeni kriterler geliyor

Kafe ve restoranların açılması için yeni kriterler geliyor

Uzun bir süredir sadece paket servisle hizmet verebilen yeme-içme yerleri açılacak, hafta sonu yasakları kalkacak. Fakat saat sınırı uygulanacak.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde alınan ve İçişleri Bakanlığı'nın valiliklere gönderdiği genelgeye göre uygulanacak tedbirler kapsamında restoran, lokanta ve kafeler gibi yeme ­içme yerleri sadece paket servis veya gel­-al şekilde hizmet veriyor.

Tedbirler kapsamında yaklaşık üç aydır kapalı olan kafe ve restoran sahipleri sık sık sektörün zor durumda olduğunu dile getirdi.

Sağlık Bakanlığı da vaka sayılarının azaldığı illerde tedbirlerin gevşetilerek kafe ve restoranların açılabileceği bir formül üzerinde çalışıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın duyurduğu salgın yönetiminde, ‘Yerinde Karar’ dönemi ile birlikte her il veya ilçe kendi kısıtlamasını kaldırabilecek veya yeni kısıtlamaları uygulamaya koyabilecek.

1 MART'TA YENİ UYGULAMALAR BAŞLIYOR
1 Mart’tan itibaren bu kriterlere uyan illerde yasaklar gevşetilecek. Bu kararların alınmasında, o ildeki 100 bin nüfusa düşen vaka sayısının yanı sıra, hastane kapasitesi, yoğun bakım yatak sayısı gibi kriterlere bakılacak.

cafe-cankiri-resim-02.jpeg

45 DAKİKA ŞARTI
Kriterlere uyan illerde kafe ve lokantalar belli şartlarda açılacak. Lokantaların kapalı bölümlerinde yüzde 30, açık alanlarında yüzde 50 kapasite ile müşteri kabul edilecek. Kapalı alanlarda oturmaya süre sınırı getirilecek.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, bu sürenin 45 dakika veya bir saati aşmayacağı ifade ediliyor.

Uzmanlar süreyi daraltarak, virüsün bulaştırma ihtimalinin de düşürüleceğini dile getiriyor.

orta-sekerli-resim-02.jpeg

ÇANKIRI'DA DURUM NE?

Konuyla ilgili olarak Çankırı şehir merkezindeki kafe işletmecileri ile yaptığımız görüşmelerden çıkan ortak kanaat; "Aylardan bu yana kapalı olan işyerlerimiz ivedilikle açılsın. Belirlenen kurallar zinciri olmak üzere uygulamada karşılaşılacak işletme ihmallerine ağır yaptırımlar uygulansın" teklifi getirilirken, "Sektör, gerek işveren gerekse çalışanlar açısından büyük mağduriyet yaşamakta. Bu mağduriyetin bir an evvel ortadan kalkması için başta Sayın Valimiz olmak üzere yetkili birim müdürleri ile işletme sahiplerinin ortak bir masada biraraya gelerek, pandeminin getirdiği şartları da gereğinde revize ederek işletmelerimizin hizmet vermeye başlamasına fırsat verilmeli" dediler...

cafe-exit-cankiri-resim-02.jpeg

Çankırı'da sektörün içinde olan işletme sahibinin Sözcü18'e gönderdiği mesaj aşağıda:

"Bizler merkez nüfusu 84 bin gibi azınlıkta olan yıllardır kendin yağıyla kavrulmaya çalışan Başkent'in gölgesinde kalmanın her zaman dezavantajlarıyla boğuşan hiç bir siyasetçiden destek göremeyen Türkiye’nin en eski illerinden biri olan Çankırı esnafıyız. Geçen sene 3'üncü ayda kapanan ve arada 2.5 ay gibi kısa bir süre açılarak (o dönemde de yüzde 20 müşteriyle) tekrar kapanan ve yine 3 aydır kapanan kepenklere bakıp kara kara düşünüyoruz. Siyasetçi değiliz ama ekmeğimizin peşinde olduğumuz için artık çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bilindiği üzere valiler ve İl Hıfzısıhha Kurulları verilen yetki dahilinde iş yerlerini vak'a sayılarına göre açabilecektir. Ancak dediğimiz gibi siyasi destek görmediğimiz için kimse bununla ilgili bir adim atmıyor. Vak'a sayılarımız yok denecek düzeydedir (günlük 3-5) toplamda.

orta-sekerli-cankiri-resim-02.jpeg

Lokanta, kafe ve pastanelerin sayısı 50 civarında dahi olsa denetlemesi gayet kolay ve başarılı olacaktır. Bilindiği üzere İl Sağlık Müdürlüğü'ndeki tüm birimler pandemi birimidir ve şu anda denetleme ekipleri de sahadadır. Bizler işyerlerimizi HES kodlarını toplayarak günlük denetleme şartı ve yüzde 50 kapasiteyle açmak isteyen esnafız. Herkes masa sayısının yarısı kadar dahi olsa müşteri almalıdır artık dayanacak gücümüz kalmadı. Yol üzeri dinleme tesisi adi altında çalışan işyerleri gibi bizlerde artık denetlemeye tabi olarak açılmalıyız. Günlük 3 defa her işyerine denetleme ekipleri gelerek HES kodlarını ve masa sayılarını takip etseler bir sorun kalmadan sağlıklı bir şekilde bu süreci atlatabiliriz. Memleketin tek AVM'si olan Yunus AVM açıkken bankalar dolmuşlar şehirlerarasi otobüs firmaları çalışırken bizlerin bu süreçte yalnız bırakılması çok gaddarca geliyor bize. Artık herkesin bu taşın altına elini koyması gerekiyor bizler personel maaşlarıyla kredi taksitleriyle elektrik doğalgaz faturaları ve en buyuk yük olan kirayla uğraşırken sizler rahat uyuyamazsınız. 

Sayın devlet büyüklerimiz; Bu esnafın sesini duyun artık yastığa başınızı koyduğunuzda düşünün bugün bize yarin size olacaktır elbet. 
Başta mülki amir olan vali bey belediye başkanımız ve milletvekillerimiz sizlere söylediklerimizi düşünün. Belediye başkanımız ve vekilimizin biri esnaf kökenlidir ve bizleri anlayacaklarını düşünüyoruz. Örnek teşkil edebiliriz. İnanın bize bizler açıldıktan sonra sizden daha fazla dikkat edeceğiz sosyal mesafe ve hijyene çünkü tekrar kapanmayı göze alacak durumda değiliz. Bu yüzden şu mübarek 3 ayların başında diyoruz ki adaleti emreden dinimizin kanunlarını yerine getirin ve adaletli olun. İvedilikle çözüme kavuşmasını temenni eder saygılarımızı sunarız."

kahveden-otesi-cankiri-resim-02.jpeg

Ayrıntılar geliyor...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
8 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler