Kapadokya'da peribacaları arasında 'Senfoni ile Müziğimiz'

Kapadokya'da peribacaları arasında 'Senfoni ile Müziğimiz'

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ve Avanos Kaymakamlığı’nca organize edilen, “Senfoni ile Müziğimiz” başlıklı konser Kapadokya, Paşabağlar’da gerçekleştirildi.

Konser, bu yılın “Antik Kent Konserleri” dizisinin 3. ayağı olarak Kapadokya’da organize edildi. Daha önce Çanakkale-Kilitbahir Kalesi ve Diyarbakır-Suriçi’nde düzenlenmişti. Şef Orhan Şallıel yönetimindeki Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası alışılmışın dışında, Türk Halk ve Türk Sanat Müziği sanatçılarına eşlik etti. 

Paşabağları Ören Yeri’nde ücretsiz olarak sunulan konser programını; Japonya, Hindistan, Çin, Makedonya, Filipinler ve Malta’nın Ankara büyükelçileri de izlediler. Açılış konuşmasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç.Dr. Murat Salim Tokaç, Antik Kent Konserlerini, kültür turizmine destek amacıyla düzenlediklerini belirtti. 

Işıklandırılan peribacaları arasında, görsel şölene dönüşen “Senfoni ile Müziğimiz” konulu konseri çok sayıda müziksever izledi. İlginç anlardan birisi, GSGM Murat Salim Tokaç’ın da bir sanatçı olarak sahnede yer almasıydı. Hem tanburu ile “Sirto-Mandıra” seslendirdi hem de son iki eserin koral bölümüne eşlik etti. Konserin diğer solistleri; Tuba Akyol, Murat Irkılata(TSM), Nilgün Kızılcı ve Zafer Albayrak(THM) idi. 

Konserle ilgili olarak konuşan arkadaşımız Hasan Hüseyin Dulun "Konya’daydım. Konser haberini aldığımda, hemen o akşam için programımı değiştirip konsere yetiştim. Program içeriği ile ilgili konser saatine kadar bir bilgi alabilme şansım olmadı. Sandalyelere bırakılan konser broşürlerinden öğrenebildim, gecenin programını. Şaşırsam da belli etmedim tabi!

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası var, Şef Orhan Şallıel var, programda senfonik eser yok!.. 
Olsun, sunulan program da çok güzeldi. Ama… Yani… İnsan bir klasik uvertürde mi koyamazdı programa? Yahut, Türk Beşleri olarak anılan değerli bestecilerimiz var, onlardan birkaç minik eser serpiştirilebilirdi araya. Ferit Tüzün; Çeşmebaşı Bale Süiti, Çayda Çıra örneğin… Yahut, Ulvi Cemal Erkin, “Köçekçeler” ‘bizim müziğimiz’ sayılamaz mıydı?

Hasan Ferit Alnar’ın Kanun Konçertosu’ndan bir bölüm mümkündü örneğin, orkestrada o akşam ’kanun’da mevcuttu. Belki bu konser akşamı birlikte olmazdı ama, Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın olanakları uygun, bir başka zaman da, Ahmet Adnan Saygun’un 'Yunus Emre Oratoryosu'nu programa alabilir. Devlet Çok Sesli Korosuyla muhteşem çınlardı sesler Paşabağları’nda. O da 'bizim müziğimiz'dir. 

Sonuç olarak, Anadolu’nun bozkırında sunulan bu müzik ziyafetini teşekkürsüz de geçiştiremeyiz. Emeği geçen kişi ve kurumları unutmadan hem de…"

Paşabağları’nda dinlediklerimiz;

Haydar Haydar (Uvertür) Ali Ekber Çiçek

Elbet Bir Gün Buluşacağız, Mustafa Seyran

Şu Karşıki Dağda Kar Var Duman Yok, Emel Akçay-Halide Alkan

Fikrimin İnce Gülü, Muallim İsmail Hakkı Bey

Gönül Dağı, Neşet Ertaş

Sirto-Mandıra, Sultan Aziz

Bahça Duvarını Aştım, Neşet-Muharrem Ertaş

Kapat Gözlerini Kimse Görmesin, Mustafa Seyran

Bir Kızıl Goncaya Benzer Dudağın, Amir Ateş

Erik Dali, Özgür Kaya-Yücel Paşmakçı

Muhabbet Bağına Girdim Bu Gece, Saadettin Kaynak

Yar Saçların Lüle Lüle, Saadettin Kaynak

37410027_10156515470348584_7804508652655607808_n.jpg

37393471_10156515469283584_4000097037847625728_n.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler