'Karbon elyaf' yöntemi Çankırı'ya da 'umut' olabilir

Antakya’da depremlere dayanan 45 yıllık bina ülke gündeminde. 2009 yılında ODTÜ’lü mühendislerin güçlendirme çalışması yaptığı bina 3 deprem görmesine karşın dimdik ayakta. Yöntem, Çankırı için uygulanırsa çok sayıda bina olası bir depremi göğüsleyebilir.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, art arda yaşanan deprem felaketleri sonrasında dün Mersin’i ziyaret etti. İmamoğlu burada "İstanbul başta olmak üzere tedbirleri hızla devreye koymalıyız" dedi.

İmamoğlu geçtiğimiz günlerde Antakya Sümerler Mahallesi Belediye Kooperatif Evleri’ni ziyaret etti. Üç deprem sonrası yıkılmayan 45 yıl önce yapılan binanın sırrının karbon elyaf yöntemiyle güçlendirilmesi olduğunu söyledi. İmamoğlu, bu yöntemin İstanbul’da uygulanacağını açıkladı.

"BELEDİYE ÖDEYECEK"

İmamoğlu, "25 yıl kentsel dönüşüm açısından boşa harcandı. Bu hızla devam edilirse de 100 yılda tamamlanır. O yüzden İstanbul’da olası bir depremde yıkılacağı kesin olan binalarda insanlarımızı kaybetmemek için acilen karbon elyaf yöntemiyle koruma sistemine geçiyoruz" dedi.

İmamoğlu, maliyetli olan bu yöntemin nasıl karşılanacağını da şu sözlerle anlattı: “Güçlendirme bedelini belediye olarak biz ödeyeceğiz, İstanbullular da bunu üç yıla yayılan taksitlerle geri ödeyecekler. Böylelikle dayanıksız binaların en azından ayakta kalmasını ve ölüm riskinin azalmasını sağlayacağız.”

"MÜHENDİSLİK İŞİ"

Projenin mühendisi Prof. Dr. Güney Özcebe, "Antakya’da biz betonarme işini yerel müteahhitlerle karbon uygulamasını ise İstanbul’dan gelen özel ekiplerle yaptık" dedi.

Özcebe sözlerine şöyle devam etti:

"Burada yapılan binanın içerisinde taşıyıcı olmayan duvarları taşıyıcı sisteme dahil etmek. Bu bir mühendislik işidir. Tutup da binaya iki tane çapraz eleman koyup kolonları da deli bağlar gibi sarıp binayı güçlü hale getiremeyiz. Bu uygulama her binada olmaz. Bu sadece özel türde binalara yöneliktir. Bunu tutup da okul binasında yapmanıza gerek yok. Bu sadece bir perde duvar eksikliğini bu yolla kapatma yöntemidir."

İşte 45 yıllık o bina

KARBON ELYAF YÖNTEMİ NEDİR?

Karbon elyaf, metallere oranla, gerilmeye karşı çok daha sağlam, mukavemeti yüksek ve hafif bir malzeme. Yüzde 95’ten fazlası karbon atomlarından oluşan, insan saçından daha ince filamentler halinde hazırlanıyor. Uygulanacak malzeme, iplikler şeklinde üretiliyor. Ardından bu iplikler dokunarak 1 mm’den daha ince kumaş haline getiriliyor. Karbon fiberin yapısı, çelikten 5 kat daha hafif olmasına rağmen, gerilmeye karşı çelikten daha dayanıklı olarak biliniyor. İplik yumuşaklığında olan lifler kolayca istenilen şekle getiriliyor. Kolon, kiriş gibi uygulama yapılan yüzeylere epoksi reçine ile yapıştırılıyor. Bu yöntemin uygulandığı depreme dayanıksız binaların ayakta kaldığı ve ölümle sonuçlanan vakaların önlendiği belirtiliyor.

karbon-elyaf-yontemi-resim-02.jpg

KARBON ELYAF GÜÇLENDİRME NASIL YAPILIR?

Karbon elyaf bilindiği üzere yüksek dayanımlı 'karbon kumaş'ın adıdır. Bu kumaş öncelikle kolon ve kiriş gibi yerlere düzgün olarak sarılmaktadır. Tabii ki hafif olması ve bükülebilir olması nedeniyle binaya ağırlık vermemektedir. Dolayısıyla bina için olumlu bir uygulama olarak nitelendirilmektedir. Bu işin ustaları tarafından gerçekleştirilen 'Karbon Elyaf Güçlendirme' ile hem binanın alabileceği hasar en düşük seviyelere indirilmekte hem de ilerleyen günlerde binada yaşanacak aşınmaların önüne geçilmektedir.

Özellikle zaman içerisinde kolonlarda ve kirişlerde ciddi eğilmeler meydana gelmektedir. Bunun yalnızca ağırlıktan değil pek çok sebebi bulunmaktadır. Karbon elyaf ile güçlendirilmiş kolonların ise dayanım süresi ciddi şekilde artmaktadır. Bu da kolon ve kirişlerde ortaya çıkacak hasarı en düşüğe çekmektedir. Dolayısıyla pek çok işletme ve evde güvenlik amacıyla karbon elyaf güçlendirmesi yapılmaktadır.

guclendirme-karbon-elyaf-resim-02.jpg

VALİ AYAZ VE BELEDİYE BAŞKANI ESEN'E AÇIK ÇAĞRIMIZDIR

Çankırı'nın gündeminde önemli bir yer kaplayan 'olası deprem senaryosu'nda zararı asgari düzeyde tutabilecek bir çıkış yolu gibi görülen 'karbon elyaf yöntemi' ile ilgili gerekli çalışmanın Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen'in talimatıyla yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

Bununla birlikte çok yakın bir zamanda 'depreme dayanıklı' olmadığı gerekçesiyle hizmete kapatılan 100. Yıl Kültür Merkezi binasının da benzer bir çalışmayla kurtarılabileceğini, konuyla ilgili halen Adıyaman/Besni'de 'koordinatör' olarak görev yapan Vali Abdullah Ayaz'ın da ön çalışma yapılması konusunda talimat verebilmesi güzel bir gelişme olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
14 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler