Kıbrıs Corona haberleri

Kıbrıs Corona haberleri

Son zamanlarda tüm dünyanın gündemine oturmuş olan bir haber var; Corona! Bütün dünyanın gündem şu an Corona odaklı olarak işliyor.

İş yerleri, okullar, eğlence mekanları hepsi Corona doğrultusunda kapatıldı ya da yeni düzenlemelere gitti. Her yeri bu denli etkileyen Corona, Kıbrıs’ı da etkisi altına aldı!

KIBRIS CORONA SÜRECİ 

Bilindiği üzere ilk Kıbrıs Corona vakası 10 Mart tarihinde açıklanmıştır. Ortaya çıkışı bulunduğumuz yılın başlangıcına kadar dayanan Corona’nın Kıbrıs’a gelmesi, Mart’ın ikinci haftasını bulmuştur. Kıbrsı Coronavirüs vakasını adaya taşıyan ilk kişi ise 65 yaşında olan Alman asıllı bir kadın turisttir. Virüsün ilk olarak söz konusu kadında görülmesi sebebi ile kadının beraberinde bulunduğu 30 kişilik bir turist kafilesi önlem amacı ile karantina altına alınmıştır.

İlk Kıbrıs Corona vakasından bu yana olayın ciddiyetinin farkında olan Kıbrıs yönetimi, tedbirleri arttırarak kısmi sokağa çıkma yasakları, maske takmanın zorunlu hale getirilmesi, hayati önem taşımayan işletmelerin kapatılması gibi önlenmeleri zaman kaybetmeden almıştır. 

10 Mart’ta başlayan Kıbrıs Corona süreci, ada ülkesi için uzun sürmemiştir. Bu süreçte gerekli önlemleri alan Kıbrıs yönetimi, virüsün bir an önce etkisini yitirmesi için gerekli olan önlemlerin tamamını ilk aşamada aldığı için ikinci bir dalga oluşmadan, 17 Nisan tarihinde Kıbrıs Coronavirüs vakaları tamamen temizlenmiştir. Alınan önlemler kapsamında ilk olarak gündüz sokağa çıkma yasağı uygulayan yönetim, buna rağmen Kıbrıs Corona vakası sayısının azalmadığını görünce 1 Nisan sonrasında sabah 6 akşam 9 arası sokağa çıkma yasağı uygulamaya başlamıştır. Uygulanan bu yasak 30 Nisan’a kadar sürmüş, bu bağlamda son Kıbrıs Coronavirüs vakası ise 17 Nisan’da tespit edilmiştir. 

Kıbrıs Coronavirüs kapsamında gerekli süreci en iyi yöneten yerlerden birisi olarak, virüs süreci boyunca 108 vaka görmüş, bu vak'aların ise yalnızca 4’ü hayatını yitirmiştir. 11 Mayıs’ta taburcu olan son vak'a ile birlikte ise Kıbrıs Corona süreci resmi olarak sona ermiştir. 

KIBRIS'TA YENİ NORMAL 

Kıbrıs Corona sonrası yeni normalleşme sürecinde önlemlerin elden bırakılmadığını söylemek mümkündür. Özellikle 1 Temmuz 2020’ye kadar söz konusu önlemler, virüs sürecinde olduğu gibi sıkı bir denetim ile alınmıştır. Bu bağlamda 8 Haziran 2020 tarihi ile 1 Temmuz 2020 tarihi arasında Kıbrıs’a giriş yapacak olan ve Kıbrıs vatandaşlığı bulunmadığı halde oturma veya çalışma izni bulunan kişilerin 14 gün boyunca karantinaya alınması mecburiyeti getirilmiştir.

Bu karantina süreci için gerekli olan masraflar ise öğrenciler hariç olmak koşulu ile doğrudan kişilerin kendilerinden alınacaktır. Söz konusu masraf tutarı ise 4 bin 400 TL civarıdır. 

KIBRIS'A SEYAHAT BAŞLIYOR! 

Yukarıda da belirtildiği üzere Kıbrıs Corona önlemleri kapsamında 1 Temmuz tarihine kadar 14 günlük karantina süreci uygulanmıştır. 1 Temmuz itibari ile ise Kıbrıs’a seyahat resmi olarak başlamıştır. Kıbrıs’a seyahatlerin başlanması, Kıbrıs’ta hayatın yeniden canlanacağı anlamına gelmektedir. Böylelikle Kıbrıs şehirlerinin hareketleneceğini ve insanların daha yoğun bir ilgi göstermeye başlaması muhtemeldir. Ayrıca, tatilcilerin ve emlak yatırımcılarının Kuzey Kıbrıs’a seyahat etme imkanı doğacaktır. Bu bağlamda canlanacak sektörlerin başında ise Kıbrıs emlak sektörünün geldiğini söylemek mümkündür.

Genel itibari ile Kıbrıs satılık ev arayışı, emlak sektörü hareketleri, karantina sürecinde de hız kesmemiştir. Bu bağlamda Kıbrıs emlak sektörünün virüs sürecinden çok etkilenmediğini söylemek mümkündür. Çünkü karantina sürecinde Kıbrıs satılık ev ilanı arayanlar ve bu ilanı yayınlayanlar internet ortamında buluşarak faaliyetlerine başlamışlardır. Ancak bu bağlamda Kıbrıs emlak ve Kıbrıs satılık ev sektörünün karantinadan ve virüsten hiç etkilenmediğini söylemek mümkün değildir. Çünkü virüs süreci ile bu sürecin beraberinde getirdiği düzen bozukluğu, insanları daha tutumlu olmaya, daha dikkatli adım atmaya ve daha az masraf yapmaya yöneltmiştir. Bu sebeple Kıbrıs satılık ev alım satımlarında ve Kıbrıs satılık ev fiyatları üzerinde de belirsizlikler ve dalgalanmalar oluşmuştur. Kıbrıs seyahat izniyle beraber Kıbrıs’a geliş gidişlerin mümkün hale gelmesi de Kıbrıs satılık ev için müracaat edenlerin sayısını da artıracaktır. Zira, Kıbrıs Corona döneminde sınırlı düzeyde yapılan KKTC Emlak alış satış işlemleri yeniden hızlanacak ve yeni normale uyum sağlayacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler