Kılıçdaroğlu: Adaleti sağlayacağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da; “Adaleti sağlayacağız her alanda. Ekmekte de adalet, suda da adalet. Mahkemede de adalet. Kurda da adalet, kuşa da adaleti sağlayacağız. Sözüm sözdür, söz. Adaleti sağlayacağız. " dedi.

İBB'nin Yerebatan Sarnıcı açılışı ile başlayan “150 günde 150 proje” kampanyasının ikinci ayağında İstanbul Halk Ekmek A.Ş'nin yaptığı Ahmet İsvan Halk Ekmek Fabrikası'nın açılışı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından gerçekleştirildi.

Törene CHP Genel Başkan Yardımcıları, milletvekilleri, belediye başkanları, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, eski İBB başkanlarından Nurettin Sözen ve fabrikaya adı verilen eski belediye başkanlarından Ahmet İsvan'ın ailesi de katıldı. Törene İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener telgraf göndererek tebrik etti.

Hadımköy'deki fabrikanın açılması ile İstanbul'da 2 TL'ye satılan günlük normal ekmeğin üretim kapasitesi günlük 1.5 milyondan 1 milyon 750 bine çıkacak. Fabrika ayrıca Türkiye'nin ilk ekşi mayalı ekmek fabrikası olma özelliğine sahip.

"BÜYÜK BASKILAR GÖRDÜĞÜNÜZÜN FARKINDAYIM"

Fabrikanın açılışında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Büyük emek harcıyorsunuz. Alın teri döküyorsunuz. Çabalarınız sonucunu İstanbullular takdir ediyor. Büyük baskılar gördüğünüzün farkındayım. Engellenmek istendiğinizin de farkındayım. İstanbul gibi rant yaratan bir kenti, sosyal demokrat bir belediye başkanı tarafından yönetilmesinin hazmedilmediğinin de farkındayım. Ama bütün bunları aşacağız. Sadece İstanbul’da değil bütün Türkiye’de bu anlayışı egemen kılacağız” dedi.

"EVLERE EKMEK GİRMİYOR"

Kılıçdaroğlu “Bizim kültürümüzde ekmek nimettir. Yere düştüğü zaman alırız, öper başımıza koyarız. Ekmeğin girmediği hiçbir ev yoktur. Ekmeği kutsal sayan ve o gelenekten gelen bir toplumuz. Bu kadar değer verdiğimiz ekmeği her eve ön koşulsuz girmesi lazım. Yani pahalı olmaması lazım. Yani insanların bunu rahatlıkla satın alabilecekleri bir ekonomik güce kavuşmaları lazım. Ama öyle bir tablo yaşıyoruz ki evlere ekmek giremiyor. İnsanlar evlerine ekmek bile alamıyor. Bir ahdim vardı ve onu her ortamda dillendirdim. Bizim belediye başkanlarımızın görev yaptığı yerde hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecekti. Bunu Allah nasip ederse bunu bütün Türkiye’de gerçekleştireceğiz. Her evde huzurun,  bereketin, sevginin, saygının, hoşgörünün olduğu bir iklimi Millet İttifakı olarak yaratacağız. Bizim ahdimiz bu. Bunu yapacağız. Kavgasız bir toplum, kendi içinde barışık bir toplum. Herkesin inancına, herkesin kimliğine saygı duyulduğu bir toplum. Herkesin yaşam tarzına saygı duyduğumuz bir toplum. Bunu yaratacağız. Beraber yapacağız. Demokrasi içinde yapacağız, sevgi içinde, hoşgörü içinde yapacağız. Kinden, öfkeden, intikam duygusundan uzaklaşarak yapacağız. O duyguları ruhumuzun ruhumuzdan söküp atacağız” diye konuştu.

"BASKILARA RAĞMEN UMUDU BÜYÜTÜYORUZ"

Toplumun ayrıştığını dile getiren Kılıçdaroğlu “Kavga eden bir toplum haline geldik, onu da biliyorum. Kadın cinayetlerinin arttığını da biliyorum. Yoksulluğun derinleştiğini de biliyorum. Ama sayın Başkan dedi ki; ‘asla biz umutsuz değiliz' dedi. Bütün baskılara rağmen umudu büyütüyoruz. Aynı umudu Türkiye sathından da büyüteceğiz. Aynı umudu güçlendireceğiz. Herkesin emin olmasını isterim. Evet 150 günde 150  proje. Sayın başkan dedi ki ‘bizi yalnız bırakma, bizim açılışlarımıza gel.' Evet güzel hizmetler yapılıyor. İstanbul’a hizmet etmek aynı zamanda Türkiye’ye hizmet etmek demektir. Çünkü 80 il, İstanbul’da zaten kucaklaşıyor. 3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış bir İstanbul kadim bir şehir. Dolayısıyla bu kente hizmet etmek olağanüstü güzel bir görev. Aynı zamanda verdiğimiz her hizmeti takdir etmek de sadece siyasetçilerin değil, bu kentte ve İstanbul’da değil Türkiye’de yaşayan herkesin de size bir anlamda gönül dolusu teşekkür etmesi lazım. Bunu da açık yüreklilikle ifade etmek isterim” dedi.

"İLK CHP'Lİ BELEDİYELER YAPTI"

CHP’li belediyelerin bütün engellemelere rağmen güzel işler yaptığını vurgulayan Kılıçdaroğlu “Sadece bugün değil tarihinde de yaptılar. Acaba CHP’li belediyeler tarihte ilk neleri başlattılar diye yerel yönetimlerden sorumlu arkadaşıma dedim ki şöyle bir tablo çıkarabilir misin bana? İlk ekmek fabrikası burada 1977 Ahmet İsvan döneminde yapılmış. Ankara'da 1979'da rahmetli Ali Dinçer yapmış. Demek ki ekmeğin kutsiyetini bilen ve her eve girmesini sağlayan ve bu konuda ilk çabayı, ilk adımı atan Cumhuriyet Halk Partili belediyeler.  İstanbul’da metronun ilk kazmasını vuran bugün aramızda sayın Nurettin Sözen. Ankara’da sayın  Murat Karayalçın, İzmir’de Yüksel Çakmak. Metroları biz yaptık diyorlar. İlk temelini atan, ilk mücadelesini veren, ilk kaynağı sağlayan Cumhuriyet Halk Partili belediyeler” dedi.

Kılıçdaroğlu, konuşmasında  CHP'li belediyelerin imza attıkları ilkleri sıraladı.

"FAKİRLERİ DİZECEKSİN REKLAMINI YAPACAKSIN"

Çocuklara ücretsiz süt dağıtımını da ilk Nurettin Sözen'in başlattığını anımsatan Kılıçdaroğlu “Sözen'den sonra kesildi, uzun bir süre vazgeçildi. Ama sonra İstanbullular genç birisini seçtiler. Sayın Ekrem İmamoğlu. Söz verdi bunu yapacağım diye. Ama biz yoksullara yaptığımız katkıları sağ elin verdiğini sol el görmeyecek felsefesi içinde yaptığımız için bugün ülkeyi yöneten kişi sayın İmamoğlu’nu eleştirdi. ‘Hani siz süt dağıtıyordunuz?' dedi. Oysa aylardır dağıtılıyordu. Ama illa fakirleri dizeceksin, reklamını yapacaksın. Sonra sütü vereceksin. Öyle düşünüyorlar. Biz inancımıza, kimliğimize, yoksulun onuruna saygı duyan bir gelenekten geliyoruz" diye konuştu.

"LİYAKATLI KADROLARLA ÇALIŞILIYOR"
İstanbul'un nüfusunun mülteciler, misafirlerle birlikte 20 milyona dayandığını vurgulayan Kılıçdaroğlu "Bu kente hizmet etmek olağanüstü çabayı gerektiriyor. Ve bu kente hizmet etmek aynı zamanda liyakatli kadrolarla çalışmayı gerektiriyor. Dolayısıyla burayı temel attığımız süreçle, bittiğimiz sürece baktığımız zaman liyakatli kadrolarla, kararlı kadrolarla, azimli bir ekiple çalıştığınızı da görüyoruz. Bu çerçevede yine bütün İstanbulluların huzurunda yürekten teşekkür ederim" dedi.

"UYUŞTURUCU BARONLARI'NIN DESTEKLEDİĞİ BİR İKTİDAR"

Kılıçdaroğlu konuşmasından sonunda adalet vurgusu yaparak "Şu anda Türkiye’nin en çok ihtiyaç duyduğu alan adalet. Hapishaneler tıka basa doluysa adalet yoktur. Gazeteciler hapisteyse adalet yoktur. Uyuşturucu baronları dışarıda ama ekmek çaldı diye insan hapiste ise bu ülkede adalet yoktur.  Uyuşturucu baronlarının desteklediği bir siyasal iktidar varsa bu ülkede adalet yoktur, olamaz. Adaleti her alanda; ekmekte de adalet, suda da adalet, mahkemede de adalet, hakta da adalet, kurda da adalet, kuşa da adaleti sağlayacağız. Sözüm sözdür, söz. Adaleti sağlayacağız. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye, kendi içinde barışık olan bir Türkiye’yi Millet İttifakı olarak ayağa kaldıracağız. Ve beraber bu güzel Türkiye'yi hep birlikte yöneteceğiz” dedi.

"İHANETE SON VERECEK ADIMLAR ATIYORUZ"

Açılışta konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da "Biz hem demokrat hem sosyal adaletçi ve hem de yatırımcı bir belediyeyiz. Bizim kamusal makamlara gelişimizin en temel amacı hizmet üretmek, yatırım üstüne yatırım yapmaktır. Bu aziz milletin tek kuruşunu israf etmeden, yıllarca ihmal edilmiş sorunların çözümüne odaklanıyor, bu şehirde ihanete son verecek kalıcı adımlar atıyoruz. İşte bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 yılı bütçesinin yüzde 42'sini yatırımlara ayırdık. Bir başka ifadeyle, 2021 yatırım bütçemizi bu yıl tam olarak ikiye katladık. 2022 yılı bütçemizi bir yatırım bütçesi olarak tanımlıyoruz" dedi. İmamoğlu ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımın önceki dönemin 5 katına çıkardıklarını belirtti.

"DÖRTTE BİRİNİ İBB YAPIYOR"

İmamoğlu, "Türkiye'deki yerel yönetimlerin toplam yatırımlarının neredeyse dörtte birini tek başına İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak biz yapıyoruz. 150 günde İstanbul’a çok değer katacak güzel bir projenin açılışlarını hep birlikte yapacağız. Temellerini atacağız. Elbette sizi yoracağız. Sizleri yanımızda görmek istiyoruz. Elbette mümkün olduğu kadar en özel anlarımızda saygıdeğer genel başkanım, sizi yanımızda görmek istiyoruz. Sizinle beraber yaptığımız açılışların Türkiye'ye verilen önemli bir mesaj olduğunun altını çizmek istiyorum. Bizim bu millete sözümüz var. Adil, yeşil ve yaratıcı bir İstanbul vizyonuyla hizmet veriyoruz. 16 milyon vatandaşın hiçbirini diğerinden ayırmamak, adaletli olmak, kimseyi geride bırakmamak bizim düsturumuz." diye konuştu.

"HAPSE GÖNDERENLERİN ADINI BİLEN VAR MI?"

Yeni açtıkları fabrikaya “halkçı belediyeciliğin” önemli örneklerini sergileyen Halk Ekmek'in kurucusu eski başkanlardan Ahmet İsvan'ın adını verdiklerini dile getiren İmamoğlu "Ama ne yazık ki, bu ülke, bu değerli başkana iyi davranmamış... 80 darbesinden sonra da diktaya, baskıcı yönetime karşı olduğu için yargılanmış ve hapis yatmış. Peki bugün, onu hapse gönderenlerin adını sanını bilen var mı? Tabii ki hayır. Ama Ahmet İsvan ismi İstanbul'a kattığı eserlerde, bugün burada açtığımız fabrikamızda ve daha birçok tesiste yaşamaya devam ediyor. Bu nedenle Ahmet İsvan Halk Ekmek Fabrikamızı da 150 Günde 150 Proje hizmet maratonumuzdaki önemli kilometre taşlarından biri olarak kabul ettik" dedi.

 "BU ÜLKE EHİL ELLER TARAFINDAN YÖNETİLMİYOR"

Türkiye'de ciddi bir yönetim krize yaşandığını vurgulayan İmamoğlu "Bu şahane ülke artık ehil eller tarafından yönetilmiyor. Hepimiz her geçen gün fakirleşiyoruz. Türkiye ve İstanbul'da resmi gıda enflasyonu yüzde 90'ın üzerine çıkmış durumda. Her şey, özellikle de temel yiyeceklerimiz ateş pahası. Bizi yönetenler çözüm üretemedikleri gibi işsizliği, açılığı, sefaleti görmezden geliyor, vatandaşın sesine kulaklarını tıkıyorlar. Hatta normalmiş gibi millete yutturmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

"ÇARESİZLİKLERİNİ BİZE SALDIRARAK KAPATMAYA ÇALIŞIYORLAR"

İmamoğlu “Çaresizliklerini de bize ve bizim İstanbul'a yaptığımız hizmetlere saldırarak kapatmaya çalışıyorlar” diyen İmamoğlu “Peki bu durum karşısında karamsarlığa, umutsuzluğa kapılıyor muyuz? Elbette ki hayır.  Bu şehir için, 16 milyon için hizmet üretmeye, verimli  çözümler getirmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

"YÜZDE 1'İ TAMAMLANMIŞTI"

Yeni açılan fabrika hakkında bilgi veren İmamoğlu şunları söyledi:

"Bugün açılışını yaptığımız eser İstanbul Halk Ekmek'in dördüncü fabrikası. Yapımına daha önce planlanmış ama sadece planlanmış. Uzunca bir süre, çivi üstüne çivi çakılmamış. 2019'da biz göreve başlayana kadar yalnızca yüzde 1'i tamamlanabilmiş. Biz elimizi hızla projeye atarak, içindeki makine parkuruyla birlikte 110 milyon Euroluk yatırım yaptık. Kısa bir sürede hizmete hazır hale getirdik. Önceki dönemin Halk Ekmek genel müdüründen teşekkür telefonu aldım çok mutlu oldu. Bu tesisin önemini yönetime anlatamadığını söyledi. Nevşehir'den bilet bulamadığı için gelemediğini ifade etti. Kendisini bu tesisi akıl ettiği için teşekkür ediyoruz. Ve ne mutlu ki, bugün 16 Milyon İstanbullunun hizmetine açıyoruz.Fabrikamız kendi alanındaki yani ekşi mayalı ekmek üretimi yapan en büyük tesis olma özelliğini taşıyor. Fabrika bünyesindeki üç adet hattımızda sağlıklı, modern, üstün kalitedeki üretimle günde yaklaşık 1 milyon 500 adet ekmeği halkımıza sunacağız. Birinci hattımızla İstanbul Halk Ekmek'in günlük normal kapasitesine 250 bin adet ilave kapasite ekliyoruz. Fabrikamızdaki ikinci üretim hattında günlük bir milyon adet paketli Akdeniz ekmeği üretiyoruz. Üçüncü hatta ise 200-250 bin adete yakın farklı gramajlarda ve farklı tiplerde tost ekmeği, hamburger ekmeği veya yuvarlak ekmek üretimi yapıyoruz. Öncelikli amacımız tabii ki dar gelirli ve ihtiyaç sahibi ailelerimizin en temel ekmek ihtiyacını karşılamak. Bunun yanında İstanbullunun besleyici, sağlıklı ekmek ve unlu mamullere ulaşmasını da sağlayacağız. Çölyak ve PKU gibi sağlık sorunları yaşayan, glutensiz ve düşük proteinli beslenen vatandaşlarımız da bu ürünlerimizden faydalanabilecek."

"ÖNÜMÜZE NE ENGEL ÇIKARILIRSA ÇIKARILSIN"

Yıl sonuna kadar en az 150 projenin açılışını yapıp temelini atacaklarını ifade eden İmamoğlu “2023 yılında hizmetlerimizi ve projelerimizi katlayarak daha da büyüteceğiz. Bu kadim şehre ve aziz millete sahipsiz olmadıklarını göstermeye devam edeceğiz. Bu şehrin geçlerine, çocuklarına, annelerine ve kimsesizlerine umut olmaya devam edeceğiz. Önümüze ne denli engel çıkarılırsa çıkarılsın. Ne denli tuhaf icatlar çıkarılırsa çıkarılsın. Yılmayacağız, vazgeçmeyeceğiz” dedi. Konuşmaların ardından toplu halde kurdele kesimi yapıldı. Daha sonra İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu beraberindeki heyetle fabrikayı gezerek üretilen ilk ekmeklerin tadına baktılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler