Kızılay'da yaşanan skandal TMMOB raporu ile ortaya çıktı

Kızılay'da yaşanan skandal TMMOB raporu ile ortaya çıktı

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, deprem bölgesindeki çalışmalarının ardından bir ön rapor yayımladı. Raporda, depremzedelere son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin gönderildiği bilgisi yer aldı.

KAHRAMANMARAŞ'ta meydana gelen ve 11 ilin etkilendiği 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, "6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Merkezli Depremler Ön Gözlem Raporu"nu yayımladı.

Yıkımın yaşandığı 11 ildeki afet bölgesinde yapılan incelemelerin yer aldığı raporda, bölgede koordinasyonsuzluk ve sorumlulukların yerine getirilmemesi sebebiyle gıda yardımlarının geç ulaştığı, yardım dağıtım alanlarında son tüketim tarihi geçmiş ürünlerle karşılaşıldığı yer vererek Kızılay yazısının bulunduğu kıyma konservesini örnek olarak gösterdi.

Koordinasyon sorununun vurgulandığı raporda, şu tespitler sıralandı:

"Soğuk zincir ile taşınması ve depolanması gereken ürünlerin bazı noktalarda havanın soğuk olması olumsuz riskleri görece azaltmış olsa da deprem alanlarında açıkta ve soğuk zincir kuralları takip edilmeden bulunduğu gözlenmiştir.

"SON TÜKETİM TARİHİ GEÇMİŞ ÜRÜNLERLE KARŞILAŞILDI"

Su ve kanalizasyon ekiplerinin çalışmaları hala tamamlanmış değildir.

Su ile ilgili denetleme izleme çalışmalarına devam edilmeli, bulanıklık ve mikrobiyal kontroller dışında radyoaktivite değerleri de mutlaka analiz edilmelidir.

Bazı noktalarda sıcak yemek üretimleri başladıktan sonra alana ulaşan konserve vb. dayanıklı gıdalara ihtiyaç kalmadığı için bu ürünler atıl durumda kalmıştır.

Hayvan kaybımızla ilgili hala bir açıklama yapılmamış ve hasar tespit çalışması sonucu yayınlanmamıştır.

Alanda ve yardım dağıtım alanlarında STT ve TETT geçmiş ürünlerle karşılaşılmıştır. Bu, zaten bağışıklık ve sinir sistemleri zayıflamış olan depremzede ve yakınlarının, gıda zehirlenmesi ve gıda kaynaklı risklerle karşılaşmasına sebebiyet verebilecek bir durumdur."

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, son kullanma tarihi geçmiş gıda ürününe Kızılay yazısının bulunduğu kıyma konservesini örnek gösterdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler