Konut kredi faizleri uçtu: Bir ev vatandaşa, iki ev bankaya

Konut kredi faizleri uçtu: Bir ev vatandaşa, iki ev bankaya

Geçen sene başında İstanbul'da ortalama konut fiyatları 1,6 milyon TL iken bu yıl aynı dönemde 'ortalama fiyatlar' bile 3 milyon TL'ye koşuyor. Bankadan kredi çekebilen vatandaşların aylık yapması gereken taksitler ise 63 bin TL'ye dayandı.

SÜREKLİ artan konut fiyatları ile yükselen konut kredi faizleri, krediyle ev sahibi olmak isteyenlerin yapması gereken aylık ödeme tutarında fırlamaya neden oldu.

Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre; Merkez Bankası verilerine göre, geçen senenin başlarında İstanbul’da ortalama konut fiyatları 1,6 milyon TL iken, konut kredisi için aylık yapılması gereken ödeme tutarı 21-31 bin TL aralığında değişiyordu.

Bu yıl aynı dönemde ise, konutların ortalama fiyatı 2,8 milyon TL’yi aşarken; konut kredilerinin aylık ödeme tutarı 28 bin TL’den başlayıp 63 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Satın alınmak istenen ev sıfır değilse, kamu bankalarından kredi almak zaten pek mümkün değil; özel bankaların uyguladığı konut kredisi faiz oranları ile de neredeyse bir evi kendisine alan vatandaş, iki ev parası kadar da faiz ödemesi yapmak zorunda kalıyor.

İşte konut fiyatlarının ve kredi faizlerinin geldiği seviyeden sonra krediyle ev sahibi olmanın imkansızlığı…

Kaynak: Sozcu.com.tr

‘ORTALAMA’ KONUT FİYATLARI 2,8 MİLYON TL’Yİ AŞTI

Merkez Bankası’nın (TCMB) son verilerine göre, ülke genelindeki 100 metrekare bir evin ortalama fiyatı 2023 Ocak itibarıyla 1 milyon 868 bin 200 TL'ye çıktı.

Aynı dönemde İstanbul'da ise metrekare fiyatları 28 bin 910 TL'ye yükseldi. Yani İstanbul'da 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı ocak ayı itibarıyla 2,8 milyonu aşmış durumda.

Yine de ‘acaba kira ödemek yerine ev sahibi olabilir miyim’ diye düşünenler, ilk engeli bankaların uyguladığı kredi kısıtlamasıyla yaşıyor.

Son uygulamalara göre, ekspertiz değeri 1 milyon TL’nin altındaki evlerin yüzde 90’ı kadar kredi verilirken; ekspertiz değeri 1-2 milyon TL aralığındaki evlerin yüzde 60-70’i ve 2-5 milyon TL aralığında evlerin ise yüzde 50-60’si kadar kredi veriliyor.

Ancak bunun yazılı olarak geçerliliği olsa da uygulamada karşılığı yok; bankalar genellikle en fazla 250 bin TL kredi kullandırıyor.

Yine de İstanbul’da ortalama fiyattan (2,8 milyon TL) bir evi alabilmek için gerekli kredi verildi diyelim:

BANKA KREDİ VERSE DE 1,1 MİLYON TL’LİK BİRİKİM GEREKİYOR

Bankalar kredi kısıtlamasına gitmeyip 2,8 milyon TL’lik bir daire almak isteyene yüzde 60’ı kadar kredi verse bile, en fazla 1,7 milyon TL’sini vermiş oluyor.

Bu da, vatandaşın ortalama fiyatlı bir daireyi satın alabilmesi için bile 1,1 milyon TL’lik birikime sahip olması demek.

Bu tutar, geçen sene bu dönem İstanbul’daki ortalama fiyatlı bir daire için 332 bin TL idi.

Geriye kalan 1,7 milyon TL’lik konut kredisi için yapılması gereken aylık ödeme tutarı ise en az 28 bin TL’den başlayıp, 63 bin TL’yi aşıyor.

Kamu bankalarının konut kredi faizleri 1,29 iken, özel bankalarda bu oran yüzde 1,99’dan başlayıp 3,60’a kadar çıkabiliyor.

Bu da, eğer kamu bankasından kredi kullanılırsa, bankaya 10 yılda toplam 3,4 milyon lira ödenmesi demek.

Kredi eğer özel bir bankadan kullanıldıysa da toplam ödeme miktarı 10 yılda 7,6 milyon lirayı aşıyor. Bu ise, bir evi kendisine alan vatandaşın neredeyse iki ev parası kadar da faiz ödemesi yapması anlamına geliyor.

ÖZEL BANKALARA NEREDEYSE 2 EV PARASI KADAR FAİZ

Öte yandan, geçen sene bankalar genellikle ekspertiz değeri 500 bin lira ve altı kadar olan evler için, değerin yüzde 90'ına kadar; ekspertiz değeri 500 bin lira üstü olan evler için ise, değerin yüzde 80'i kadar kredi veriyordu.

Kamu bankalarının konut kredisi faizleri geçen sene yüzde 1,29 ila yüzde 1,34 aralığında değişirken, özellerde ise 1,95'ten başlayıp 2,40'a kadar çıkıyordu.

Yani geçen sene ancak en az 332 bin lira birikimi olanlar İstanbul'da ortalama fiyatlı bir daireyi satın alabiliyordu.

Bu da, eğer kamu bankasından kredi kullanılırsa, bankaya 10 yılda toplam 2,7 milyon lira ödenmesine, yani bir ev parası kadar da faiz ödenmesi anlamına gelirken: kredinin özel bir bankadan kullanılması durumunda ise toplam ödeme miktarının 10 yılda 3,7 milyon lirayı bulmasına; yani satın alınan evin tutarından da fazla faiz ödemesi yapılması anlamına geliyordu.

Aradan geçen bir yıl içinde durdurulamayan konut fiyatları ile artan faiz oranları, vatandaşın krediyle ev almasını iyice imkansız hale getirmiş oldu. İstanbul’da 2,8 milyon TL’lik ortalama bir daire için bankalara 5,8 milyon TL, yani iki ev parası kadar faiz ödenir hale geldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler