Kredi kartında yeni dönem

Kredi kartında yeni dönem

Ekonomi yönetimi kredi kartları ve tüketici kredilerindeki yüksek artış üzerine yeni önlemler alıyor.

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, 2014-2016 Orta vadeli mali planını açıkladı. Babacan, kredi kartlarında ve bazı tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır getirilmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Yeni tespit edilecek limit, belgelediği gelirinin 4 katını geçmeyecek" dedi.
 
Türkiye’nin büyüme hedeflerini açıklayan Babacan, "Bugün için büyüme tahmini 2013’te yüzde 3.6, 2014’te yüzde 4, 2015 ve 2016 yılları için yüzde 5’lik büyüme hedeflerimiz var. İşsizlik oranı dönem sonunda yüzde 8.9. Yıl sonunda enflasyon tahmini ise yüzde 6.8’dir. Gelecek yıl yüzde 5.3, 2015 ve 2016 yılları için de yüzde 5’lik enflasyon hedeflerimiz var. Cari işlemlere baktığımız zaman bu yılı yüzde 7.1’lik bir cari açıkla kapatmayı öngörüyoruz. Gelecek yıl bu rakamı 6.4’e, 2015’te 5.9’a, 2016 yılında da yüzde 5.5’e indirmeyi öngörmekteyiz" diye konuştu. 
 
PETROL FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR 
Petrol fiyatlarının önümüzdeki yıllarda düşeceğini öngeren Babacan, "Olumsuz global ekonomiye rağmen bugün itibariyle petrol fiyatlarının önümüzdeki yıllarda tedrici bir düşüş trendine gireceği bekleniyor" dedi. 
 
Cari açığı ve enflasyonu düşürmek için çalışmaların devam edeceğini belirten Babacan, "Cari açığı ve enflasyonu düşürmek önümüzdeki dönemde temel önceliklerimiz. Bunu yaparken, kamu maliyesinde güçlü duruşumuzu sürdüreceğiz. Mali disiplinden taviz verilmeyen üç yıllık bir dönemi önümüzde görüyoruz" diye konuştu. 
 
"TARİHİMİZİN EN DÜŞÜK TASARRUFU"
Tasarruf oranlarının beklenilenin altında olduğuna dikkat çeken Babacan, "2013 yılı itibariyle toplam yurt içi tasarruflarımız yüzde 12.6’ya düşüyor. Tarihimizin en düşük tasarrufu. Diğer ülkelerle mukayese etiğimizde de maalesef iyi bir noktada değiliz. Gelişmekte olan ülkelerin tasarruf oranının ortalaması yüzde 33.1’dir. Çin İstisnai yüzde 49.7. Bu görmek istediğimiz tablo değil" dedi.
 
KREDİ KARTLARINDAKİ ASGARİ ÖDEME TUTARI ARTTIRILIYOR
Babacan, kredi kartlarında ve bazı tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır getirilmesi konusunda çalışmaların da devam ettiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Yeni tespit edilecek limit, belgelediği gelirinin 4 katını geçemiyor. Limiti arttırmak istiyorsa ya da banka istiyorsa yeni limit gelirinin 4 katını geçemiyor. Gelir düzeyi tespit edilemeyenler için limit bin lira. Kredi kartlarındaki asgari ödeme tutarını artırıyoruz. Mesela, 15 bin liranın altında olan bir kredi kartının asgari ödeme tutarı dönem borcunun yüzde 25’i şu anda. Bu yıl sonunda yüzde 27, gelecek yıl sonu da yüzde 30 oluyor."
 
KREDİ KARTININ İPTALİNDEN BAHSETMİYORUZ,
KULLANIMA KAPATILACAK 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014-2016 Orta vadeli mali planını açıklayarak gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
 
Kredi kartlarındaki yeni uygulamaların kredi kartının iptali anlamına gelmemesi gerektiğinin altını çizen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Bir takvim yılı içerisinde asgari ödeme tutarının toplam 3 kez ödenmemesi halinde dönem borcunun tamamı ödeninceye kadar kredi kartı nakit kullanımına kapatılıyor ve limit arttırımı yapılmıyor. Bu zaten şu anda geçerli. Buna ek bir tedbir getiriyoruz. Bir takvim yılı içerisinde asgari ödeme tutarının üst üste 3 kez ödenmemesi halinde dönem borcunun tamamı kapatılıncaya kadar, kredi kartı kullanıma kapatılacak ve limit artışı yapılmayacak. Kredi kartının iptalinden bahsetmiyoruz. Sadece kullanıma kapatılacak. Zaten bir ödeme sıkıntısı varsa, daha da fazla borç batağına düşmeyi bu önlüyor" dedi. 
 
BİR AYAKKABIYA 24 TAKSİT YAPILIYORSA
BURADA BİR SORUN GÖRÜYORUZ 
Kredi kartlarında ve bazı tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır getirilmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini belirten Babacan, "Şu anda gıdada ve akaryakıtta kredi kartına taksit yapılamıyor. Benzer yaklaşımı farklı gruplar için de uygulayabilir miyiz? Bankalarla ve ilgili kesimlerle bunların hepsinin istişaresi yapılacak. Nihai karar sonra verilecek. Yani bir ayakkabıya 24 taksit yapılıyorsa burada bir sorun görüyoruz. İhracat ve KOBİ kredilerinde bankaların ve şirketlerin önünü açacak uygulamalar. Tüketim konusunda endişeliyiz. Ama söz konusu, üretim, ihracat ise, orada herhangi bir sınırlama değil. Önünü açıcı uygulama. İhracat kredilerinde artık yüzde 0, KOBİ kredilerinde yüzde 0.5’dir" diye konuştu. 
 
2013 YILINDA ÖNGÖRDÜĞÜMÜZ
ÖZELLEŞTİRME GELİRİ 4 MİLYAR LİRAYDI 
Özelleştirme gelirlerine ilişkin bilgi veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek şöyle konuştu: "2013 yılında bizim öngördüğümüz özelleştirme geliri 4 milyar liraydı. Şu ana kadar gerçekleşme 8.3 milyar lira. Muhtemelen yıl sonu da böyle kapanacak. Gelecek sene hedefimiz, 6 milyar 854 milyon lira. Şu an itibariyle 2 buçuk milyar dolarlık bir kesinleşmiş gelirimiz var. Yakında Derince Limanı. Milli Piyango için ihaleye çıkacağız. Otoyol ve köprülerin halkın arzına yönelik bir çalışmamız olabilir." 
 
KIDEM TAZMİNATI 
Kıdem tazminatı konusuna da değinen Babacan, "Türkiye’de kıdem tazminatı hakkı doğan işçilerimizin ancak yüzde 10’u bu kıdem tazminatı hakkını alabiliyor. Yüzde 90’ı alamıyor. Çalışmalarımızla tüm çalışanlarımızın kıdem tazminatı hakkından yararlanmasını sağlarken, öte yandan iş veren için kıdem tazminatını daha öngörülebilir bir hale getirebilmek. Çalışma Bakanlığımızın bu istişare ve analiz süreci bittiği zaman, önümüzdeki süreçte nihai kararı açıklayacağız" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler