Kütahya ve Eskişehire acil panzehir gönderin

"Kütahya ve Eskişehir'e acil panzehir gönderin"

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir, Kütahya'daki siyanür tehlikesine dikkat çekti.

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi: “Risk kalmadı, tehlike geçti.” Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir: “Tehlike geçmedi. Kütahya ve Eskişehir’de hastanelere panzehir gönderilmeli.” Meteoroloji bölgede üç gün boyunca yağış beklendiğini açıklarken, gün içinde olayın ciddiyetini sürekli Hurriyet.com.tr aracılığıyla aktaran Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir, heyecan ve kaygıyla meteorolojinin bölgedeki yağış tahmininde değişiklik yaptığını, daha önce 20 kg olarak açıkladığı miktarı metrekareye 30 kg’ye çıkardığını söyledi ve bölgenin bir an önce boşaltılması gerektiğini tekrarladı.

“Macaristan’daki felaketin 25 katı kapımızda… Öncelikle baraj çevresindeki dört köy boşaltılmalı… Barajın taşması halinde sular önce Porsuk Çayına ardından da Karadeniz’e ulaşabilir… Toplu ölümler meydana gelebilir... Eskişehir’de gerekli önlemler alınmalı… Kütahya ve Eskişehir’de hastanelere panzehir gönderilmeli… Kuyu sularında günde birkaç kez örnekleme yapılmalı…”

 

“ÇAMUR AKIŞI DEVAM EDİYOR”

Bu sözlerin sahibi Çevre Mühendisleri Odası Murat Taşdemir. Kütahya Valisi Kenan Çiftçi’nin gerekli önlemleri aldıklarına ve artık risk kalmadığına ilişkin açıklamalarını değerlendiren Taşdemir şu anda çamur akışının devam ettiği uyarısında bulundu.

“AYNI FELAKET YAŞANMASIN”

Akşam saatlerinde hurriyet.com.tr'yi arayan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir, Ordu'da aynı madencilik firmasının üstlendiği bir barajın 29 Eylül 2003'te çöktüğünü ve bölgede bir çevre felaketi yaşandığını anımsattı.  Bu olaydan sonra sorumlu firma hakkında Çevre Kanununa muhalefet suçundan 07 Ağustos 2009 tarihinde 77.656 TL idari para cezası kesildi ve ayrıca 31 Temmuz 2009 tarihli Valilik Olur’u ile firmanın faaliyeti durduruldu. 

“ZEMİNE ‘ZEHİRLİ ÇAMUR’ DOLUYOR” 

Önlemlerin yeterli olmadığını vurgulayan Taşdemir, “Tesisin alt sette yaptığı taş dolgu çalışması var. Ne zaman biteceği belli değil. Fakat iki günde bitemez. Suyu pompalamaya çalışıyorlar. Ancak bir şeyi unutuyorlar. Üstten suyu çekiyorlar, alttan zehirli çamur doluyor.” dedi. İkinci setteki aşınmanın devam ettiğini belirten Taşdemir, sağlam olan 1 nolu havuzunda aşınmaya başladığını ve havuzda çamur akışının artarak devam ettiğini söyledi.

“Bu baraj çökmezse yalancı olmayı kabul ediyoruz.” diye konuşan Taşdemir sözlerini şöyle sürdürdü:

“YAĞMUR TEHLİKEYİ ARTIRACAK”

“Ben şunu söyleyebilirim. Biz şu baraj çökmezse yalancı olmayı kabul ediyoruz. Ama eğer çökerse bu kararı verenler ne diyecek? Biz bu baraj kesinlikle yıkılır diyemiyoruz. Ama onlar nasıl kesinlikle yıkılmaz dediklerini anlamıyorum. Ortada bir kaos var. Olası bir yağmur etkileri daha da artıracak. Şu anda hızla devam eden bir felaket var.

“SİYANÜR ETKİSİ BİR GÜNDE ÇIKMAZ”

Siyanür hemen bugün çıkmaz. Siyanür 8-10 gün içerisinde çıkacak. Bir gram sızma yok diye halkımızı yanlış yönlendiriyorlar.

“ODTÜ FELAKETİ İKİ AY ÖNCE GÖRDÜ”

Şu soruyu sormak lazım. ODTÜ iki ay önce bu felaketi görmüştü. Çevre ve Orman Bakanlığı ne zaman gördü bunu? Buradaki kapasite artışından bakanlığın haberi var mıydı? Kapasite 360 tona çıktı, atık miktarı 3 katına çıktı. Baraj aynı baraj. Çevre ve Orman Bakanlığı bunu görüyor mu?

“FELAKETİN EŞİĞİNDEYİZ”

Bu barajlardan Erzincan'dan da var. Bergama'da da var. Sadece Kütahya'da değil. Türkiye'de bir çok nokta var. Bunların tamamına dava açtık. Bunlar tamamen rant havuzlarıdır, atık havuzlarıdır.  20 yıldır konuştuk. Raporlar yazdık. Felaketin eşiğindeyiz. Çevre ve Orman Bakanlığı gerekli önlemleri almamıştır.

“ELİMİZDE ÇOK CİDDİ BİLGİLER VAR”

Şu anda kamuoyunun dikkatini dağıtmamak için bazı açıklamaları yapmıyoruz. Özelleştirme sürecinde dönen tezgahlarla ilgili çok ciddi elimize bilgi akıyor. Biz önümüzdeki günlerde özelleştirme süreci, siyasilerle ilgili açıklama yapacağız. Özellikle halkımızdan teşekkürler geliyor. Özellikle oradaki halk çok rahatsız. Kontrolsüzlüğü görüyor.”

kaynak: hurriyet.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler