Kütahyada deprem - İZLE

Kütahya'da deprem - İZLE

Kütahya'da 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.


Depremden ilk görüntüler! | video.mynet.com

Kütahya'nın Simav İlçesi'nde dün gece meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde, 3 kişi hayatını kaybetti1, 85 kişi de yaralandı. Şiddetli sarsıntı sonrasında 5 katlı binanın alt katındaki işyerinin çökmesiyle apartman, bitişikteki binanın üzerine yan yatarak mucize eseri yıkılmaktan kurtuldu. Deprem sırasında bazı dairelerde sobaların devrilmesiyle küçük yangınlar çıktı. Hasar gören ve evdeki eşyaların çoğunluğunun yıkıldığı binalara giremeyen insanlar, 7 dereceye kadar düşen sıcaklıkta geceyi sokaklarda yaktıkları ateşin çevresinde geçirdi. Çoğunluğu öğrenci yüzlerce kişi ise ilçeden ayrılmak için otogara akın etti.

Dün saat 23.15'te merkez üssü Simav olan 5.9 büyüklüğünde deprem, Kütahya'nın yanısıra Türkiye'nin Marmara, Ege İçanadolu bölgesindeki illerde de hissedildi. 10'u aşkın ilde insanları sokaklara döken depremde 3 kişi hayatını kaybetti, 85 kişi de yaralandı. Depremde en büyük hasar, merkez üssü Simav'da meydana geldi. Evlerin büyük çoğunluğunda, derin çatlaklar meydana geldi. Özellikle televizyon, buzdolabı gibi elektronik ürünler ile mutfak ve vitrinlerdeki eşyalar sarsıntıların etkisiyle devrildi.

5 KATLI BİNADAN MUCİZE ESERİ YIKILMADI
Sarsıntıda en fazla hasar, 4 Eylül Mahallesi Hamza Özcan Sokak'daki 5 katlı apartmanda meydana geldi. Binanın alt katındaki işyerinin çökmesiyle birlikte birinci kattaki daire, zemin kat seviyesine düştükten sonra yandaki 4 katlı binanın üzerine yan yatarak mucize eseri yıkılmadı. Bu sırada apartmandaki dairelerin bazılarında ısınmak için kullanılan sobaların devrilmesiyle küçük yangınlar çıktı. Sarsıntı sırasında üzerine dolap düştüğü için yaralanan Alpay Özen, eşi Cansel Özen 14 yaşındaki kızı Şeyma Özen ile 3 yaşındaki oğlu Ali Mert Özen ve diğer apartman sakinleri, itfaiye ekiplerinin yardım merdiveni ile kurtarıldı. Hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edilen Alpay Özen, "Çocukları uyutmaya çalışırken önce öncü ardından da büyük deprem meydana geldi. Sonra büyük bir gürültüyle apartmanda yıkılma oldu. Kendimizi güçlükle kurtarabildik dedi. İlçedeki çok sayıda işyeri ve evin camları kırıldı, binaların sıvaları döküldü.

10 ÖĞRENCİ TAHLİYE EDİLDİ
İlçede Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı yurtlardan Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nin yurdunda kalan 10 öğrenci daha yeni bina olan Anadolu Öğretmen Lisesi'nin yurduna götürüldü. Okulların 19 Mayıs nedeniyle tatil olmasından dolayı da yurtlarda öğrenci bulunmadığı bildirildi. İlçede incelemelerde bulunan Kütahya Milli Eğitim Müdürü Muhammet Şahinkaya, 2009 depreminde zarar gören ve güçlendirmeleri yapılan okullarda hasarın daha büyük olduğunu, ancak kullanılan okullarda eğitimi aksatacak zararın meydana gelmediğini, kesin incelemenin daha sonra yapılacağını bildirdi.

HALK İLÇEYİ TERKEDİYOR
Depremden sonra elektriklerin kesildiği ve artçı şoklarla beşik gibi sallanan ilçedeki öğrenciler, Simav'dan ayrılmak amacıyla otogara gitti. Yüzlerce öğrencinin bir anda akın ettiği otogorda yeterli otobüsün bulunmaması zaman zaman tartışmalara neden oldu. Ailelerin yanlarına dönmek isteyen öğrencilerin otogardaki endişeli bekleyeşi sürerken, ilçe halkından otomobillerle ilçeden çok sayıda ayrılan oldu. Otomobilleri olmayanların ise çevre yoluna çıkarak yoldan geçen araçlarla ilçeden ayrılmaya çalışması dikkati çekti.

İNSANLAR SOKAKTA ATEŞ ETRAFINDA SABAHLADI
Çok sayıda artçı sarsıntının da meydana geldiği ilçede yeni depremlerin olmasından endişe eden vatandaşlar, sokaklarda, parklarda ateş yakarak topluca ısınmayla çalıştı. Bazı vatandaşlarda geceyi araçlarında geçirmeye tercih etti. İlçe garajında evlerine gitmeyi bekleyen birçok üniversite öğrencisi, 2009 yılındaki depremi de yaşadıklarını dile getirdi. Öğrencilerden Mehmet Akif Erol, 2009 yılındaki depremde balkondan atlayınca kolunun kırıldığını, bu kez de kaçmaya çalışırken dolaba çarparak kaşının yarıldığını, burnunun kırıldığını söyledi.

HALK FUTBOL SAHASINDA TOPLANDI
Simav ilçe merkezinde depremin ardından panik uzun süre devam etti. Elektriklerin kesik olduğu ilçede halk belediye araçlarıyla futbol sahasında toplandı. Burada toplananların ihtiyaçlarının karşılanması için çalışma başlatıldı. Bazı kişiler ise araçlarında beklemeyi tercih etti.Depremin merkez üssünün ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Simav Vadisi olmasının, daha büyük yıkımı engellediği belirtildi.

Bölgede daha önce kaydedilen 25 önemli depremin büyüklüğünün 5'i geçmediğini belirten uzmanlar, bu geceki 5.9'luk depremin bugüne kadar meydana gelen en büyük deprem olduğunu söyledi. Orta ölçekte hasar beklediklerini kaydeden uzmanlar, bu depremin Marmara depremiyle ilişkilendirilemeyeceğini söyledi.

226 EKİP SEVK EDİLDİ
Simav'a İzmir'den 25, İstanbul'dan 25, Bursa'dan 17, Afyonkarahisar'dan 20, Uşak'tan 4, Kütahya'dan 15, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nden 120 olmak üzere toplam 226 personel ile arama kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere 51 araç ile 5 köpek sevk edildi.

TAKVİYE POLİS EKİPLERİ GÖNDERİLDİ
İlçedeki dehşet anlarının ardından vatandaşların evlerine girmemeleri üzerine Kütahya ve çevre illerden çok sayıda polis ekibi, bölgeye kaydırıldı. Ekipler ikişerli, üçerli gruplar halinde sokak aralarında dolaşarak güvenliği özellikle de hırsızlık olaylarına karşı önlem aldı.

VEYSEL EROĞLU KRİZ MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ
Kütahya’nın Simav İlçesi’nde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, incelemelerde bulunmak üzere İlçede kurulan kriz merkezine geldi. Burada vatandaşlarla sohbet eden Bakan Eroğlu, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Ancak az hasarlı, çok hasarlı diye bir ayrımdan çok vatandaşlarımıza yardımda bulunmak için hareket ettik” dedi. Bakan Eroğlu, Kızılay aracılığıyla bölgeye 4 bin adet 4 kişilik çadır, 9 tane 40 metrekarelik, 4 tane de 90 metrekarelik çadır ile 7 bin 30 battaniye, 3 seyyar bir sahra mutfak getirdiklerini belirterek, “Çok süratli bir şekilde çalışan Kızılay ekiplerimiz saat 06.00’dan itibaren vatandaşlarımıza çorba ve kahvaltı vermeye başladı. Çadırların kurulması için de 100 asker bölgeye gelecek. Bunun yanı sıra 103 arama kurtarma personeli 22 araçla bölgede hazır olarak bekliyor” dedi.

BAKAN EROĞLU, SİYANÜR HAVUZUNUN SETİNDE BİR SORUN YOK
Depremin ardından siyanür havuzunda da inceleme yapıldığını bildiren Bakan Eroğlu, havuzda herhangi bir hasar tespit edilmediğini söyledi. Kendisine bölgenin afet yeri kabul edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine Bakan Eroğlu, “Bu benim yetkimde olan bir durum değil. Bölgenin afet yeri kabul edilip edilmeyeceğine kurul karar verecek. Ben de TOKİ projelerinin bölgede biran önce başlaması için başbakanla görüşeceğim” dedi.
Eroğlu kriz merkezindeki incelemenin ardından en büyük hasarın meydana geldiği ve yan yatan 5 katlı binada da incelemelerde bulundu. Burada ölümden dönen Alpay -Cansu Özen çiftinin sıkıntılarını dinledi.

HASTALAR BAHÇEYE ÇIKARILDI
2 kişinin öldüğü 79 kişinin yaralandığı depremde Doç. Dr. İsmail Karakuyu Devlet Hastanesi'nde yatan hastalar ise bahçeye çıkarıldı

Başhekim Yardımcısı Dr. Şeref Seven, hastanede yatılı olarak tedavi gören 75 hastanın korku ve panik nedeniyle bahçeye çıkarıldıklarını söyledi. Yaralı sayısının 80'e yükseldiğini belirten Seven, büyük bölümüne acil serviste müdahalede bulunduklarını kaydetti. Türk Kızılay'ının bölgeye ulaşmasını beklediklerini ifade eden Seven, vatandaşların getirilecek çadırlara alınacağını söyledi.

UŞAK'A GİDERKEN ÖLDÜ
Bu sırada Doç. Dr. İsmail Karakuyu Devlet Hastanesi'nden Uşak'a sevk edilen 80 yaşındaki Mustafa Akıllan'ın yolda kalp krizinden öldüğü öğrenildi. Kafasına beton düşen 18 yaşındaki Hüseyin Oran hastanede, yüksekten atlayan Halil Yıldırım (48) da Hisarcık İlçesi'nde hayatını kaybetti.

DEPREM SIRASINDA KALP KRİZİNDEN ÖLDÜ
Merkez üssü Kütahya'nın Simav İlçesi olan Richter ölçeğine göre 5.9 büyüklüğündeki deprem, Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde de paniğe neden oldu. İstanbul'dan yakınlarını ziyaret için İnegöl'e giden Müyesser Pehlivan misafir olarak kaldığı evde sarsıntı ile birlikte fenalaştı. Kalp krizi geçirdiği belirlenen Müyesser Pehlivan, kaldırıldığı İnegöl Devlet Hastanesi'nde doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.

Bursa kent merkezinde ise balkondan atlayan, kaçarken düşen ve sinir krizine giren 15 kişi hastanelerde tedaviye alındı.

HASTANEDE KURTARILAMADI
Dört Eylül Mahallesi Tevfik Fikret Caddesi'ndeki evinden yaralı olarak Doç. Dr. İsmail Karakuyu Devlet Hastanesine getirilen 18 yaşındaki Hüseyin Oran da doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.

DEMİRCİ'DE BİNALARDA HASAR VAR
Manisa'nın Demirci İlçesi'nde, Simav depremi nedeniyle bazı binalarda hasar meydana geldiği, ancak herhangi bir can kaybı olmadığı belirtildi.

Kütahya'nın Simav İlçesine en yakın yerleşim merkezlerinden biri olan Demirci'de, 5.9 büyüklüğündeki depremi en çok hisseden ilçelerden biri oldu. Vatandaşlar panik halinde sokaklara çıktı.

Demirci Kaymakamı Yalçın Sezgin, saat 23.16'da meydana gelen depremin hemen ardından, ilçe merkezinde incelemelerde bulundu. Devlet Hastanesi, Kaymakamlık binası, Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı öğrenci yurdu binalarında hasar meydana geldiğini belirten Sezgin, SGK binasının da camlarının kırıldığını söyledi. Sezgin, Demirci Devlet Hastanesi'nde yatarak tedavi gören yaklaşık 15 hastanın tahliye edildiğini ve bir otobüse alındığını belirtti. Sezgin, "Çok önemli boyutta olmasa da maddi hasar var. Ancak tesellimiz can kaybının olmaması" dedi.

İSTANBUL'DA DEPREM PANİĞİ

5.9 büyüklüğündeki deprem, Marmara Bölgesi'nde de hissedildi. İstanbul'da yaşayan vatandaşlar, saat 23.16'de meydana gelen depremin ardından adeta evlerinden kaçıp sokaklara çıktı. DHA kameralarına konuşan vatandaşlar, depremin şiddetiyle evlerinde oldukça fazla sallandıklarını belirterek, çok korktuklarını söyledi.

İNTERNET SİTESİ ÇÖKTÜ

Depremin merkes üssü ve büyüklüğünü öğrenmek için Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nün internet sitesine yoğun giriş siteyi çökertti. Rasathaneye telefonla da uluşmak da mümkün olmadı. Bu nedenle depremin yerini öğrenmek isteyenler gazete ve televizyonların telefonlarına yöneldi. Yaklaşık 20 dakika sonra depremin merkes üssünün Kütahya’nın Simav ilçesinin olduğunun öğrenilmesinin ardından İstanbul’da sokağa çıkalar tekrar evlerine girdi.

BURSA'DA 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Richter ölçeğine göre 5.9 büyüklüğündeki deprem, Bursa'da da paniğe neden oldu. İstanbul'dan yakınlarını ziyaret için İnegöl'e giden Müyesser Pehlivan misafir olarak kaldığı evde sarsıntı ile birlikte fenalaştı. Kalp krizi geçirdiği belirlenen Müyesser Pehlivan, kaldırıldığı İnegöl Devlet Hastanesi'nde doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.

Bursa kent merkezinde ise balkondan atlayan, kaçarken düşen ve sinir krizine giren 15 kişi hastanelerde tedaviye alındı.Deprem sonrası Bursa Valiliği, depremin merkez üssü olan Simav’a, ambulans ve sivil savunma ekiplerini gönderdi.

İZMİR VALİSİ KIRAÇ: BİZE İLETİLEN CAN VE MAL KAYBI BİLGİSİ YOK

İzmir Valisi Cahit Kıraç, merkez üssü Simav olan deprem nedeniyle İzmir'de can ve mal kaybı bilgisi iletilmediğini söyledi.Deprem nedeniyle İzmir'de halkın bir kısmının panik yaşayarak evlerinden çıktığı ve parklarda bir süre bekledikten sonra evlerine girdiği görüldü.

EDİRNE VALİSİ SÖZER: ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM YOK

Depremi kendisinin hissetmediğini, ancak başta merkez ilçe olmak üzere Keşan, İpsala'da da hissedildiğini öğrendiğini ifade eden Edirne Valisi Gökhan Sözer, “Edirne'de endişe edilecek bir durum yok. Vatandaşlarımız rahat olsunlar” dedi.

YALOVA'DA PANİK

Bu arada, depremin hissedildiği Yalova'da da vatandaşlar evlerini terk ederek sokak ve caddelere çıktı.17 Ağustos 1999 tarihindeki Marmara Depremi'ni de yaşayan Yalova'da hissedilen sarsıntı nedeniyle paniğe kapılan bazı vatandaşlar sokaklara çıktı. Deprem nedeniyle Yalova'da herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadı.

KOCAELİ’NDE DEPREM KORKUSU

Kütahya’da meydana gelen deprem Kocaeli’nde de korku ve paniğe neden oldu. Sarsıntının ardından halk, evlerinden çıkıp battaniyelerle sokakta ve otomobillerinde bekledi. Bazıları ise korku nedeniyle kısa süreli panik yaşadı. Deprem korkusunu yaşayanları yakınları sakinleştirdi.

ÇANAKKALE'DE HERHANGİ BİR OLUMSUZLUK YOK

Deprem sırasında Çanakkale'de herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığı bildirildi.Özellikle yüksek binalarda şiddetli şekilde hissedilen sarsıntının ardından vatandaşlar evlerinden dışarı çıktı.Çanakkale Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, telsiz anonsuyla ekipleri vatandaşlara yardımcı olmaları konusunda uyardı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler