Mali’de rehine krizi kanlı bitti

Mali’de rehine krizi kanlı bitti

Mali'nin başkenti Bamako'da bulunan Radisson Blue Otel'e düzenlenen rehine kurtarma operasyonun sona erdiği ve 27 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi

Paris saldırılarından bir hafta sonra Fransa’nın Kuzey Afrika’daki eski sömürgesi Mali’de lüks otele giren silahlı saldırganlar yaklaşık 170 kişiyi dokuz saat rehin aldı.Dün akşam saatlerinde rehinelerin tamamı kurtarıldı. Mali Devlet Başkanı İbrahim Bubakar Keita hayatını kaybedenlerin sayısını 21 olarak açıkladı. Eylemi daha önce öldürüldüğü söylenen Afrika’nın en tehlikeli teröristi denilen ‘Tek gözlü’ lakaplı Muhtar Belmuhtar’ın El Kaide bağlantılı örgütü Murabitun üstlendi. Otelde bulunan 7 kişilik THY personeli kurtarıldı.

Fransa’daki kanlı saldırıların üzerinden sadece bir hafta geçmişken terör bu kez kendisini Kuzey Afrika ülkesi Mali’de gösterdi. Fransa’nın İslamcı militanlara karşı operasyonlar düzenlediği Mali’nin başkenti Bamako’da dün sabah yerel saatle 07.00’de, özellikle yabancıların tercih ettiği Radisson Blu Oteli’ne giren yaklaşık 10 silahlı saldırgan, yaklaşık 170 kişiyi rehin aldı.

Rehinelerden 130’u Fransız ve ABD destekli Mali emniyet birimleri tarafından düzenlenen operasyonla, onlarcası da kendi çabalarıyla kurtulurken, bazıları da teröristler tarafından serbest bırakıldı. Otelde kalan 7 Türk Hava Yolu (THY) personeli de saldırıdan yara almadan kurtarıldı. İlk aşamada kurtarılan THY personelinden 5’inin isimleri İsmail Yerli, Mehmet Atmaca, Şerife Taşcı Kabacık, Lütfiye Deniz Kıvrak ve Sadık Murat Arat olarak açıklandı. Daha sonra kabin görevlileri Eray Sevim ile Murat Gündüz’ün de kurtulduğu bildirildi. Dokuz saat süren rehine krizi TSİ ile 17.45’te sona erdi. 

3 GÜNLÜK ULUSAL YAS
Mali lideri İbrahim Bubakar Keita olay sırasında en az 21 kişinin öldüğünü, 7 kişinin de yaralandığını bildirildi. Keita ölenlerin arasında 2 saldırganın da bulunduğunu aktardı. Öte yandan ülkede geceyarısına kadar olağanüstü hal ve üç günlük ulusal yas ilan edildi. 

İNGİLİZCE KONUŞUYORLARDI
Haber ajansları, tekbir getirerek oteli basan saldırganların, rehinelerden bazılarını Kur’an-ı Kerim ayetlerini ezbere okuma karşılığında serbest bıraktığını ifade etti. Otelin misafirlerinden Gineli şarkıcı Sekouba Bambino Diabate, el bombaları olan saldırganların kendi aralarında İngilizce konuştuğunu duyduğunu anlattı. 

OBAMA BİLGİ ALDI
Afrika’da üstlenmiş Amerikan birliklerinin sözcüsü Albay Mark Cheadle, ABD özel kuvvetlerinin operasyona destek sağladığını açıkladı. Malezya’da bulunan ABD Başkanı Barack Obama, durumla ilgili Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’dan bilgi aldı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da Mali güvenlik güçlerine her türlü yardıma hazır olduklarını söyledi. Fransız ‘Acil Müdahale Ekibi’nden 50 güvenlik gücü, Mali’nin başkenti Bamako’ya gönderildi.

THY PERSONELİ SERBEST
THY personelinden kaptan pilot İsmail Yerli, ikinci pilot Sadık Murat Arat, THY istasyon şefi Mehmet Atmaca, kabin memurları Şerife Taşcı Kabacık, Lütfiye Deniz Kıvrak ve kabin amiri Murat Gündüz ile steward Eray Sevim kurtarıldı.

Otel baskınından sağ olarak kurtulan 7 kişilik THY ekibinin, kaldıkları odalarda yatak altlarında saklandıkları öğrenildi. Kurtarıldıktan sonra başkent Bamako’daki Türk Büyükelçiliği ikametgahına getirilen 7 personelin sağlık durumları iyi. Türkiye’nin Bamako Büyükelçisi Renan Şekeroğlu, otel baskınının sona ermesi ve THY personelinin sağ olarak kurtulmasının ardından telefonda Hürriyet’e şunları anlattı: “Otelde kalan THY personeli baskın olduğunu anlayınca hemen odalarına geçerek kapılarını kilitlemişler. Güvenlik birimlerine personelin kaldığı odaların numaralarını verdik. Teröristlerle hiç karşılaşmamışlar. Bu nedenle rehin alınma yerine, odalarında mahsur kaldılar demek daha doğru olur... Hepsinin sağlığı iyi. Tabii ki yaşadıkları korku dolu anlar nedeniyle sinirleri biraz gerilmiş. Hepsi aileleriyle konuştu ve durumlarının iyi olduğunu bildirdi. THY’nin gönderdiği özel uçakla yarın (bugün) sabaha karşı Türkiye’de olacaklar.”

ERDOĞAN’DAN ‘GEÇMİŞ OLSUN’ TELEFONU
Büyükelçi Şekeroğlu, “THY personeli, odalarında yatak altı veya güvenli gördükleri başka bir yere saklanmışlar mı?” sorusuna, “Fazla ayrıntıya girmeyeyim ama evet dediğiniz yerlere saklanmışlar” yanıtını verdi. Şekeroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da THY personelini telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini ilettiğini söyledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu rehine krizinden kurtarılan THY personeliyle telefonla görüşerek, “geçmiş olsun” dileğinde bulundu.

BAŞBAKAN'DAN GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mali'deki otel baskınında rehin alınan ve daha sonra kurtarılan Türk Hava Yolları (THY) personelini telefonla arayarak "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Başbakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Türkiye'nin Bamako Büyükelçisi Renan Şekeroğlu'nun konutunda bulunan ikinci kaptan pilot Sadık Murat Arat, kabin amiri Murat Gündüz, kabin memurları Lütfiye Deniz Kıvrak, Şerife Taşçı Kabacık ve Aray Sevim'i telefonla arayarak, "Geçmiş olsun" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler