Mantalitenin değişmesi gerekiyor

"Mantalitenin değişmesi gerekiyor"

Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Vedat Beki'ye yaptığı açıklamada yakın geleceğin ayak seslerini ortaya koydu.

Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Sözcü18 Genel Yayın Yönetmeni Vedat Beki ile göreve geldiği ilk günden bu günlere kadar geçen süreyi değerlendirdi.

Valilik makamında gerçekleşen ve yaklaşık bir saat süren ikili görüşmede Vali Özcan, sorulan bütün soruları içten, samimi ve kendinden emin bir şekilde yanıtladı.

VEDAT BEKİ: ÇALIŞMA MASASINDAKİ BİLGİSAYAR AKTİFTİ

Görüşmenin ilk dakikaları karşılıklı tanışma amaçlı olarak kullanıldı. Odaya girdiğimde ilk dikkatimi çeken, görüş mesafesine uygun olarak oturduğum masanın sayın vali Özcan’a göre solundaki köşede laptop bilgisayarın açık ve aktif bir şekilde durmasıydı.

Bununla birlikte “Sözcü18’i düzenli olarak takip ediyorum… Sık kullanılanlara ekli” diyerek sayfamızı da bizlerle paylaşıyordu.

Ve ilk cümle; “Buyrun sizi dinliyorum”la başlayınca, doğrusunu söylemem gerekirse hayli şaşkınlık geçirdim! Neden mi?

Daha sandalyeye oturuşumun 3’üncü dakikası dolmamıştı… Karşımdaki Çankırı Valisi Vahdettin Özcan’dı ve de sorularıma hazırlıklı olduğunun ayak seslerini net bir şekilde ortaya koyuyordu…

Benim için sorun yoktu… Sormaya meraklı bir gazeteci ve ender rastlanabilecek şekilde “soruları” yanıtlamaya hazır bir yönetici…

Ancak benim sorudan önce Vali Özcan “Son haberinizle ilgili birkaç cümle söylemek istiyorum” dedi ve devam etti:

-Yapmış olduğunuz haberi okuyunca ‘sanki şahsımın MHP’den milletvekili adayı olmanın benim bir eksikliğimmiş’ gibi bir gösterilme gayreti içerisinde olduğunuzu düşündüm. Ben MHP’li değilim. Partiye de üye olmadım. Bugünkü yönetimi de tasvip etmiyorum. Bununla birlikte günümüz bürokratları siyasete girmeye karar verdiklerinde kendilerini kolay bir şekilde TBMM’ye götürecek yerleri ve sıralamaları seçerler. Ben o günlerde (2002) seçilme şansımın hayli zor olduğu bir bölge ve sıralamayı tercih etmiştim.

Diyerek kendisiyle ilgili sayfalarımızda yer alan haberle ilgili düşüncelerini de açık ve net olarak ortaya koymuş oldu.

-Vali olmadan önce Çankırı’ya gelmiş miydiniz?

Hayır… Hiç gelmedim. Çoğu bürokrat gibi Ilgaz ve Çerkeş’i biliyordum. Ancak Çankırı’yı hiç görmemiştim.

- Vali olarak atandıktan sonra, buraya gelirken kafanızda oluşturduğunuz Çankırı ile karşılaştığınız Çankırı arasında hangi oranda farklılıklar yaşadınız?

Çok büyük hüsran yaşamadım. Tahmin ettiğim düzeyde bir şehir ile karşılaştım.

-Sizce bugüne kadar geçen süre içerisinde bu şehrin en temel sorunu nedir?

- Mantalite! Bu şehirde mantalite sorunu var… Şu kapı vatandaşa sonuna kadar açık. Hergün onlarca kişi geliyor karşıma… İş istiyorlar… Taleplerini dinliyorum ve akabinde İş-Kur müdürümüzü arıyorum. Gelenlerin konumuna göre talepte bulunuyor ve müdürün yanına gönderiyorum. Daha kapıdan çıkmadan geriye dönüyorlar ve “Kaç lira maaş alacağım?” sorusu ile birlikte “Çalışacağım yer devlet dairesi mi?” diyorlar!

Bunu anlamak kolay değil ama çözeceğiz. Geçmişte bölgede birkaç özel teşebbüs çalışanını mağdur etmiş… Bugünkü durum belki bu durumların kalıntıları olabilir. Ancak yaşanan sorun eğitim meselesi ve bugünkü mantaliteyi de ortadan kaldırmak için gereken gayreti ve özeni göstereceğiz.

-Bunun paralelinde bir soru sormak istiyorum. Üniversite 3’üncü yılına doğru yol aldı. Size göre Çankırı, üniversite kenti olmaya aday mı?

Dün (görüşmenin yapıldığı 12 Ekim tarihine göre) akademik yılın açılışı yapıldı. Öğrenci barınma sıkıntısı yaşadığını dile getirdi. Dışarıdan gelen öğrenci ev bulamıyorsa ortada sorun var demektir. Biz devlet olarak önümüzdeki günlerde 1000 kişilik bir öğrenci yurdunun temelini atacağız. Ancak bu şehrin de öğrenciye kucak açması gerekir.

BÜROKRATLAR VE YÖNETİMİNİZ

-Vali olarak bir bürokrat ekibi ile mesai veriyorsunuz. Çalıştığınız bürokratların geçen süre içerisinde size ayak uydurduğunu ya da gelecekte uydurabileceğini düşünüyor musunuz?

Bugüne kadar yaptığımız toplantılarda çok büyük eksiklikler görmedim. Şu güne kadar bir iki bürokratımızla yollarımızı ayırdık. Bazı arkadaşlarımızla da önümüzdeki günlerde yollarımızı ayıracağız. Çankırı’ya layık olduğu hizmeti vermek için zaman mefhumu olmadan çalışıyoruz ve çalışacağız.

Kurban Bayramı öncesinde Ankara ve Kastamonu çıkışlarımız sıcak asfaltla kaplanacak ve şehrin giriş çıkışları istenen düzeyde düzenli bir hale bürünecek.

Bugünkü Polisevi yıkılacak. Yeni polisevi Bölge Trafiğin olduğu yerde yeniden inşa edilecek. Ve her türlü ihtiyaca cevap verecek şekilde projelendirilecek. Örnek bir polisevi olacağını söyleyebilirim.

ÇANKIRI – KASTAMONU ve D-100’DE YAŞANAN SIKINTILAR

-Çankırı-Kastamonu ile Ilgaz – Çerkeş arasındaki D-100 karayolunda yıllardır yaşanan sıkıntılar ve ölümcül kazalar… Bugüne kadar yaşanan kaos ne zaman sonlanacak?

Sözünü ettiğiniz sorunun birinci bölümü Karayolları Kastamonu 15. Bölgeye, diğer bölümü de Ankara 4. Bölgeye bağlı. Kastamonu ile ilgili olarak yaşadığımız sıkıntıyı ortadan kaldırdık. Ancak 4. Bölge ile ilgili sıkıntımız halen sürüyor. Yaşanan sıkıntıları aşmak için gereken neyse yapılacak ve bugün için Çankırı il hududu içerisinde kalan ve de sorunlu trafiğin oluştuğu D-100 en kısa sürede güvenli yol haline gelecektir.

TURİZM VE TANITIMLA İLGİLİ

-Geçtiğimiz günlerde Ilgaz-Yıldıztepe’de yaptığınız bir incelemede “Telesiyej yapılıyor da, kayak pisti nerede?” dediniz! Kayak pisti yapılacak mı?

Telesiyej 37 gün sonra (12 Ekim tarihi itibari ile) teslim alacağız. Ancak ortada kayak pisti yok! Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’nun son ziyaretinde bölge ile ilgili olarak bölge ile ilgili sorunları kendisine aktardım. Pist ile ilgili bugüne kadar alınmış bir karar yok. Bu kararı da önümüzdeki sıcak saatlerde çıkartıyoruz. Ilgaz Kaymakamımızı konuyla ilgili görevlendirdim. Gereken temasları yaparak kararı çıkartacağız. Kararla birlikte belirlenen güzergah üzerinde ağaç kesimi gerçekleştirilecek. Bununla ilgili olarak da Orman Genel Müdürlüğüne 500 bin tl dolayında para yatırılması gerekiyor. Bizim kıt kaynaklarımızla bu rakamı karşılamamız mümkün değildi. Sayın Bakanımız Eroğlu, konuyla ilgili bir çözüm bulunabileceğini belirtti. Yıldıztepe’ye bu yıl değil ama önümüzdeki kış kayak pistini de hizmete sokmuş olacağız.

- Çankırı’daki Tuz Mağaralarının bir eşi daha ülkemizde yok. Bu mağaraların turizme açılması yönünde sizin düşüncelerinizi alabilir miyim? Özellikle mağaraya giden 14 km’lik karayolunun revize edilmesi konusundaki düşünceleriniz.

Tuz mağaraları eşi benzeri olmayan bir bölge… Ancak bugünkü haliyle bu bölgenin turizme açılması mümkün değil. Şöyle ki; Buradan oraya gittiğinizde karşınızda sizi bekleyen sunum önemli. Bugün mağaralara araçla giriliyor. Bu durum çok sakıncalı. Öncelikli olarak çalışma yapılan bölge ile turizm bölgesinin ayrılması gerekiyor. Öncelikle bu durumu netleştireceğiz. Daha sonra ziyaret edilecek mağaraların önüne kadar giden yol ile birlikte o bölgedeki açık alanı tanzim edeceğiz. Otoparkı ve gerekli altyapısı ile. Daha sonra ziyaretçiler akülü araçlarla mağaranın içine transfer edilecekler. Projesini Özel İdare olarak yapmakla birlikte ödeneğini mevcut bütçemizle karşılamamız mümkün değil. Bu konuyla ilgili olarak Kültür Bakanımızla bir görüşme yaparak ülke turizmine ve Çankırı’ya katkı sağlayacak projenin hayata geçmesi yönünde kendisinden destek isteyeceğim.

- Bayramören… Dünya Yamaç Paraşütçülerinin önemli uğrak merkezi olmaya aday bir bölge. 3 yıldır yapılan çalışmalarla bir noktaya geldi. Bundan sonrası için sizin düşünceleriniz…

Evet… Bayramören’e yaptığım ziyarette Belediye Başkanımız ve kaymakamımızla konuyu görüştük. Kendileri beni konuyla ilgili olarak bilgilendirdiler. Oradaki yarışmaları düzenleyen organizatör arkadaş ile bazı sorunlar yaşanmış. İlk fırsatta taraflarla birlikte bir araya gelerek konuyla ilgili daha geniş bilgiler alacağım. Bayramören’in bu özelliğinin ön plana çıkması yönünde gereken neyse yapılacaktır.

ÇANKIRISPOR VE SPOR TESİSLERİ

-Çankırı’da spor ve spor tesisleri ile şehrin tek profesyonel takımı Çankırıspor… Neler düşündüğünüzü öğrenebilir miyim?

Öncelikle Gençlik Merkezi ve mevcut İl Gençlik Spor Müdürlüğü binalarının yapım ödenekleri çıktı. Temeller önümüzdeki günlerde atılacak. Bununla birlikte Çankırı’da sentetik saha yapımı bundan böyle yok! Yapılacak sahalar çim saha olacak. Yetişen ve yetişecek çocuklarımız çim sahalarda spor yapacaklar. Kısa süre içerisinde yaptığımız çalışma ile Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumunda kalan çocuklarımızı Vadispor Kulübünde güreş çalışacaklar. İl Özel İdaresi Güreş Kulübünü oluşturduk. Vadispor Kulübünün yetiştirdiği başarılı gençlerimizi bu külüp çatısı altında güreş liginde spor yapmalarını sağlayacağız. Böylelikle Çankırı’da var olan güreşçi potansiyelini de kaldığı yerden ayağa kaldıracağız.

Çankırıspor’a gelince… Lig maçlarını bizzat maça giderek takip ediyorum. Ya takımda ya da takımı çalıştıran hocada bir eksiklik var ki sonuçlar taraftarı mutlu etmiyor… İyi organize olamamış. Sıkıntı var. Yakın zamanda Kulüp Başkanı Sevda hanım ziyaretime geldi. Bana ‘Sizin döneminizde süper ligi göreceğiz’ (!) dedi. Nasıl olacağını hep birlikte göreceğiz…

-Çankırı’daki STK’ları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mevcut STK’lar zayıf. El-ahram Devlet güdümlü STK’lar var. Bununla birlikte ÇAYASAD gibi başarılı bir STK da var. Kendi başlarına şehirde festival yaptılar. Kendilerini kutluyorum.

Yeri gelmişken söyleyeyim Valilik yaptığım süre zarfında insan hakları sonuna kadar kullanılacak. Hak ihlalleri ile ilgili işlenmiş hiçbir suçun mazeretini kabul etmem. Özellikle polis ya da jandarma tarafından her türlü orantısız güç kullanımı Çankırı’da yasak. Şayet böyle bir güç kullanılacaksa bunu vali kullanır. Bunun dışında polisin, emniyetin ya da konumu ne olursa olsun hiç kimsenin orantısız güç kullanımına izin vermem.

FENERBAHÇE KONGRE DELEGESİ VALİ ÖZCAN

İkili görüşmede Vali Özcan’a “Hangi kulübün taraftarısınız?” şeklinde bir soru sordum ve “Ben, kongre delegesi olan iyi bir Fenerbahçe taraftarıyım” dedi. Ve yaşanan süreç de dahil olmak üzere Fenerbahçeliliğini anlattı:

“Ergani kaymakamlığı görevim sırasında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım beni kongre delegesi yaptı. Bildiğiniz gibi kendisi Erganili’dir. Ben de iyi bir Fenerbahçeliyim.”

-Fenerbahçe’nin ve Aziz Yıldırım’ın bugünkü durumu ile ilgili düşünceleriniz.

İddianame hazırlanıyor. Fenerbahçe’nin şike yaptığı ifade ediliyor. Şike tek taraflı olmaz. Bana göre bugünkü gündemde bazı eksiklikler var. İddianame yayınlandığında suçlamaları çok daha net göreceğiz. Ama şunu belirteyim, Aziz Yıldırım cezaevinden çıksın, kongre salonuna gelsin. Tekrar adaylığını açıklasın benim oyumu alır.

-Son sorum: Basın olarak, sizinle ilgili yapılacak eleştirinin sınırı neresidir?

Yaptığım icraat ve verdiğim kararla ilgili her türlü eleştiri yapmak sizlerin doğal hakkı. Ancak, iftira niteliğinde ve de ailemle ilgili yakışıksız haber ve yorumlar konusunda yasal haklarımı kullanırım. Bir hatırlatma da yapayım geçmişte Doğu Perinçek’ten maddi tazminat kazanmış birisiyim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
6 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler