Merkez Bankası doları baskılamak için 75 milyar dolar mı sattı?

Merkez Bankası doları baskılamak için 75 milyar dolar mı sattı?

Merkez Bankası'nın yüksek enflasyonla sonuçlanan faiz politikası ve sert artış gösteren döviz kuru ekonomi gündemini belirlemeye devam ediyor. Döviz kurundaki artış devam ederken Bloomberg ekonomistlerinden Selva Baziki çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Siyasi baskılarla bağımsızlığını kaybeden ve AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Faiz sebep enflasyon sonuç' politikası ekseninde faiz indirimleri yapan Merkez Bankası (MB), fiyasko üzerine fiyasko yaşıyor. MB'nin hızla yükselen döviz kuruna karşı mücadele yöntemine ilişkin çarpıcı iddialar ortaya atıldı.

Sık sık dolar satışı yaptığı iddia edilen Merkez Bankası'na ilişkin bir değerlendirme de Bloomberg ekonomisti Selva Baziki yaptı. Baziki, Merkez Bankası'nın yükselen döviz kurunu baskılamak için son 8 ayda 75 milyar dolar sattığını öne sürdü. Böylece aylık 9,5 milyar dolar satılarak piyasaya müdahale edildi.

Baziki, 5 Ağustos’ta yaptığı paylaşımda da 7 aylık rakamın 66 milyar dolar olduğunu söylemişti. Baziki, müdahalelerin yaz aylarında turizm gelirleri nedeniyle yavaşladığını da belirtti.

selva-baziki-merkez-bankasi-resim-09.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler