'Mezuniyet Sergisi'nde iki ağaç fotoğrafı ve tahtaya "erotizm öğesi' damgası

'Mezuniyet Sergisi'nde iki ağaç fotoğrafı ve tahtaya "erotizm öğesi' damgası

Karatekin Üniversitesi Sanat, Tasarım Mimarlık Fakültesi; Resim, Seramik, Grafik Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümleri 2021-2022 yılı mezunlarının eserlerinden oluşan "Mezuniyet Sergisi"nde 2 eser, sergiye 4 saat kala kırmızı kart gördü!

Çankırı Karatekin Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi son sınıf öğrencilerinin 100. Yıl Kültür Merkezi'nde dün gerçekleştirdikleri ve 24 Haziran akşamına kadar açık kalacak olan "Mezuniyet Sergisi" iki öğrencinin iki farklı çalışması, Dekanlık tarafından 'erotizm öğesi' olarak değerlendirildi ve sergiye 4 saat kala sergi dışı bırakıldı. Bunun üzerine bazı öğrenciler tepki olarak, sergide yer bulan eserlerini sergilemekten vazgeçti ve eserlerini salondan dışarıya çıkardı.

DEKAN ÇİFTÇİ: SİZ VE ESERLERİNİZ UMURUMDA DEĞİL!

Yaşanan olay başta eser sahibi öğrenciler olmak üzere sergiye katılan diğer öğrencilerin ve bazı bölüm öğretim üyelerinin de tepkisini çekmesine karşın, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı, Makine Mühendisi İbrahim Çiftçi'nin şikayetlerini dile getiren öğrencilere yönelik olarak "Siz ve eserleriniz umurumda değilsiniz, ben yukarı çıkar keyfime bakarım" şeklindeki umarsızlığı, sanata ve geleceğin sanatçı adaylarına 'kâbus' gibi çöktü!

ÖĞRENCİLERDEN AÇIKLAMA: BU DURUM
EMEĞİMİZE YAPILAN BÜYÜK BİR SAYGISIZLIK

Açılışı dün gerçekleştirilen sergiyi izlemeye gelenler arasında başta Çankırı yerel gazete temsilcileri ile bazı internet sitelerinin editörlerine de konuyu aktaran öğrenciler, karşılarında muhatap bulamayınca konuyla ilgili olarak hazırladıkları 'basın açıklaması'nı Sözcü18 Haber Merkezi'ne ulaştırdılar. 

Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi son sınıf öğrencilerinin yaşanan skandal eylem sonrası kaleme aldıkları 'yazılı açıklama' şöyle:

"Çankırı Karatekin Üniversitesi, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi'nde Resim Bölümü son sınıf öğrencileriyiz. Mezuniyet sergimizde, çıplaklık gerekçesi ile iki öğrencinin eseri sergiye dört saat kala kaldırılmıştır. Buna sessiz kalmak istemeyen üç öğrenci, arkadaşlarının başına gelenin ötesinde sanatın sınırlandırılması ve kadının objeleştirilmesi üzerine ve ek olarak, emeğimize yapılan bu büyük saygısızlığa tepki olarak eserlerimizi sergi salonundan kaldırdık.

Resim Bölümü öğrencilerinden 5 kişinin eserleri, mezuniyet sergisinde bomboş bir duvar bırakırken sayın 'Makina Mühendisi' Dekanımız durumu hiç umursamadığını, kendisinin bunu böyle uygun gördüğünü söylemekten daha fazlasını yapmadı.

Sanat Tarihi başta olmak üzere, kendimizi ifade etmek için ne yaparsak yapalım önemsenmedik. Bizimle birlikte sesini çıkartamayan Moda Tasarım, Seramik ve Grafik Bölümleri de mağdur edildi. Çankırı basını duruma tamamen sessiz kaldı ve basın mensupları bizleri sadece izledi.

Daha acı olan ise bahsedilen 'çıplak' resimlerde resmedilen figürler iki ağaç ve bir adet kuklaydı! Kadın bedeninde resmedilmiş ağaç ve tahta erotizm öğesi olduğu gerekçesiyle reddedildi ve bu sergiye dört saat kala asıldığı duvardan indirilerek yapıldı."

caku-ogrenci-eserleri-mustehcen-bulundu-resim-06.jpg
'Erotizm öğesi' taşıdığı gerekçesiyle serginin açılışına 4 saat kala Fakülte Dekanı tarafından sergilenmesine izin verilmeyen tablo.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
48 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler