Millet İttifakı 278, Cumhur İttifakı 236 vekil çıkaracak

Millet İttifakı 278, Cumhur İttifakı 236 vekil çıkaracak

Polimer Çalışma Grubu, son araştırmasında hangi kentte, hangi partinin ve ittifakın kaç milletvekili çıkaracağını ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre Kemal Kılıçdaroğlu da ilk turda seçilecek.

POLİMETRE, hiçbir kuruluşla parasal ilişkisi olmayan ODTÜ'lü gönüllülerden oluşan bir çalışma grubu... 2019'da yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde Ekrem İmamoğlu'nun 500 ile 1 milyon oy farkına ulaşacağını tespit etti. Polimetre'nin hangi kentte kaç milletvekili çıkaracağına ilişkin son çalışması, iki ittifakın milletvekili sayısının birbirine yakın olduğunu ortaya koydu. Polimetre çalışma grubunun yöneticisi Mehmet Günal Ölçer, Mayıs ayı çalışmasının sonuçlarını Sözcü'den Saygı Öztürk'e açıkladı.

- Nisan ayında Cumhur İttifakı'nın çıkaracağı milletvekili sayısını 236 olarak hesaplayan Ölçer, son raporunda ise bu ittifakın milletvekili sayısının 246'ya yükseldiğini belirtti.

- HDP'nin milletvekili sayısı 77 olarak hesaplanırken, Mayıs raporunda bu sayı 76 olarak belirlendi.

- CHP'nin (Saadet, Demokrat, DEVA ve Gelecek partileriyle birlikte) Nisan'da milletvekili sayısı 246 olarak hesaplanırken, Mayıs raporunda bu sayı 227'ye indi.

- İYİ Parti'nin milletvekili sayısı 41 olarak hesaplanırken, son raporda sayı 51'e yükseldi.

Buna göre, Millet İttifakı partilerinden İYİ Parti'nin milletvekili sayısı 10 artarken, CHP'nin 19 milletvekili azaldı. İYİ Parti'nin oy oranının artmasının 'masadan kalkmanın' etkisinin zamana bağlı olarak azalması olarak değerlendirildi. CHP'nin kaybının İYİ Parti'nin kazancından fazla olması; AKP'nin oy oranındaki artış ve seçim sisteminden kaynaklandığı belirtildi.

polimetre-mehmet-gunal-resim-04.jpg
Mehmet Günal Ölçer

ARADAKİ FARK ARTTI

Ölçer, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'la arasındaki oy farkını önemli ölçüde açtığını, ilk turda Kılıçdaroğlu'nun seçileceğini belirtti. Kılıçdaroğlu'nun oy farkını bir ayda daha da yükselttiğini belirten Ölçer, "Erdoğan'la aradaki puan farkı 20'ye yükseldi" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler