Millet İttifakı Çankırı'da 'fermuar liste' ile seçime gidiyor

Millet İttifakı Çankırı'da 'fermuar liste' ile seçime gidiyor

Millet İttifakı'nın bileşeni İYİ Parti’nin Çankırı'nın da içinde bulunduğu 15 ilde CHP ile “fermuar liste” hazırlaması bekleniyor. Kurmaylar, “Tabanlar ortak listeye sıcak bakacaktır” diyor.

Değişen seçim yasasıyla birlikte “en çok milletvekilini çıkarmak için farklı formüller arayan” Millet İttifakı, her partinin ayrı listelerle seçime girdiği yöntem yerine ortak listeyi gündemine aldı. İttifak, “parlamenter sisteme en hızlı geçiş” için Meclis’te 400 vekile ihtiyaç duyuyor.

İttifaka bu anahtarı sağlamak amacıyla CHP, diğer 5 partinin CHP listelerinden seçime girmesini önerdi. İYİ Parti’nin bu teklife sıcak bakmadığı belirtilirken kulislerde son güne dek her türlü değişikliğin olabileceği konuşuluyor.

MİLLET İttifakı daha önce milletvekili sayısı 2-5 arasında olan toplam 42 ilde ortak listeyle, kalan illerde ve 30 büyükşehirde ise kendi listeleriyle seçime girmeyi hedefliyordu. Ancak gündemdeki ortak liste formülüyle toplamda 476 milletvekili çıkaran 39 ile odaklanılıyor. Kurmaylar, ortak liste formülüyle "6’lı masa içindeki partilerin kendi içlerinde yarışması yerine Cumhur İttifakı ile Emek ve Özgürlük İttifakı’nın çıkartacağı aday listeleriyle doğrudan yarışılacağını" belirtiyor.

ORTAK SENARYO

İYİ Parti’nin ortak listeye dahil olmadığı senaryoda ise "masadaki 5 partinin tek liste ile seçime girileceği ve ittifakın yaklaşık 30 kadar daha fazla milletvekili çıkartabileceği" belirtiliyor. Daha önce 10 ilde 'fermuar' yönteminde anlaştığını açıklayan CHP ve İYİ Parti’nin de uzlaştıkları illerde seçimi bu şekilde kazanmayı hedefledikleri kaydediliyor. "İki partinin anlaştığı ve Çankırı'nın da içinde bulunduğu fermuar listeli il sayısının 15’e çıkabileceği" de konuşuluyor.

Öte yandan kurmaylar, ortak listeye karşı öne sürülen "Muhafazakâr seçmen CHP’yi tercih etmez” tezine ilişkin de "Araştırmalarda tabanların Kemal Bey’e sıcak baktığını, bu nedenle oy vermede sıkıntı olmayacağını gördük. Ortak listeye de sıcak bakacaktır" değerlendirmesini yapıyor.

ÇANKIRI'DA 'FERMUAR LİSTE'NİN FAVORİ İSİMLERİ

Sözcü18 Haber Merkezi'nin elde ettiği 'kulis bilgileri'ne göre, İYİ Parti'nin Çankırı listesinde parti tabanının ve teşkilatların tepkisine karşın ilk sırada iş insanı Mehmet Ali Karamemiş'in yer alması kuvvetli ihtimal. 'Fermuar sistemi' ile oluşturulacak İYİ Parti'nin 2'nci sırasında ise, 2019 yerel seçimlerinde CHP'nin Çankırı Belediye Başkan adayı Mustafa İbişoğlu'nun yer alacağı edinilen bilgiler arasında.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
19 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler