Milletvekillerine 'kıyak yasa' bir saatte geçti!

Milletvekillerine 'kıyak yasa' bir saatte geçti!

İktidar ve muhalefet milletvekilleri kendilerine yeni hak ve olanaklar tanıyan kanun teklifini bir saatte komisyondan geçirdi.

Eski milletvekillerine de kırmızı pasaport hakkı getiren kanun teklifindeki tek tartışma ”Protokolde oy oranına göre yer alalım’’ önergesinde çıktı. Temsil giderinden vazgeçildi, MİT ve TSK’ya ait tesislere vekiller giremeyecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in imzasını taşıyan 22 maddelik ‘milletvekili yasasını’ görüştü. Tüm görüşme 1 saatte içinde tamamlandı. Teklife eklenen madde ile milletvekilleri için ”Etik ilkeler” de getirildi.

‘TEMSİL GİDERİ’ GERİ ÇEKİLDİ
Milletvekillerinin gelirini artıracak olan ‘temsil giderinden’ vazgeçildi. Bu madde milletvekillerinin ‘temsil niteliği’ bulunan programları için yaptıkları giderlerin Meclis bütçesinden karşılanmasını düzenliyordu. Yasa teklifinin yürürlük tarihi de seçim günü olan 7 Haziran 2015 belirlendi.

Teklifin “sosyal haklar” maddesi ile aktif ve emekli milletvekilleri ile dışarıdan atanan bakanların kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal tesis ve imkanlarından bu kurumların en yüksek yöneticilerinin tabi olduğu koşullarda yararlanmasını öngören hükmünde de değişiklik yapıldı. Verilen önerge ile TSK ve MİT’e ait tesisler kapsamdan çıkarıldı.

İLÇE PROTOKOL KRİZİ
AKP Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, ilçelerdeki protokol sıralamasında milletvekillerinin kaymakamlardan önce yer alması için önerge verdi. Bu önergede illerdeki törenlerde milletvekillerinin partilerinin aldıkları oy oranına göre sıralanması yönündeki hüküm tartışma çıkardı. Bağcı da önergesini geri çekti. Ancak bu durum AKP’de krize yol açtı. AKP’li Sadi Bilgiç  “Burası yaz boz tahtası mı niye çekiliyor?” diyerek Komisyon Başkanı Recai Berber’e tepki gösterdi. Bilgiç, ardından kendisini yatıştırmak için yanına gelen Bağcı’ya kızdı. Bağcı’nın elinden hışımla önerge metnini alan Bilgiç, ardından sinirli bir şekilde salondan ayrıldı.

HEPSİ SİLAHLANACAK
Teklif ile aktif ve eski milletvekilleri ile dışarıdan atanan bakanlara süresiz olarak silah taşıma ve bulundurma ruhsatı verilmesi de benimsendi. Ateşli Silahlar Yasasına göre, ruhsat veriliş sebepleri ortadan kalktığı için silah ruhsatı almaktan men edilenler, milletvekili seçilirse yeniden ruhsat alabilecek.

ÇİÇEK, BÖYLE SAVUNDU: KİM NE SÖYLEYECEKSE BANA SÖYLESİN
Komisyonda teklifin görüşmelerine başından sonuna kadar katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, eleştiriler için, “Değerlendirme yapılacaksa partiler üzerinden yapılmasın. Teklifi veren benim hatasıyla sevabıyla kim ne söyleyecekse bana söylesin. Hepimiz diyoruz ki Türkiye demokratik ülkedir, demokrasilerde 3 erk var. Yasama, yürütme yargı. Geriye dönüp baktığımızda yasası olmayan tek erk yasama organıdır. Milletin vekillerini devletin memurlarının peşine takılmaktan kurtaralım” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler