Mimarlar Odası'na 'terör propagandası' davasında karar

Mimarlar Odası'na 'terör propagandası' davasında karar

Terör örgütü PKK'ya müzahir yayın organlarından JIN TV muhabirine ödül veren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulunun 7 üyesine "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan açılan davada karar açıklandı.

MİMARLAR Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyelerinin bir gazeteciye "Emre Madran Basın Ödülü" verdikleri gerekçesiyle "terör örgütü propagandası" suçundan yargılandıkları davanın karar duruşması, bugün Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme heyeti, Özgür Bayramoğlu ile Tuğba Arslan’ın beraatine; Tezcan Karakuş Candan, Nihal Evirgen, Muteber Osmanpaşaoğlu, Ünal Kara ve Ece Yoltay’a 1 yıl 8’er ay hapis cezası ve kamu görevinden menedilmelerine karar verirken hapis cezalarını erteledi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyelerinin, kent ve çevre haberi yapan bir gazeteciye "Koruma Alanında Emre Madran Basın Ödülü" verdikleri için "terör örgütü propagandası" suçundan yargılandıkları davanın karar duruşması Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapıldı.

Duruşmada sanık savunmalarının ardından Mimarlar Odası Ankara Şubesi avukatı Turgut Kazan, şöyle konuştu:

"Mahkemenizin bu iddianameyi geri çevirmesi gerekirdi. Böylece, bu şekilde hazırlanmış bir iddianameden yargılama yapılamayacağı söylenmiş olurdu. Niçin? Bir insan kendi eyleminden mesuldür, ödül veren gazetecilerin kim olduğuyla Mimarlar Odası neden ilgilensin? Ödül verilen gazeteci Berlin’de şiir okumuş diye müvekkillerim yargılanabilir mi?

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 26 gazeteciye ödül verdi diye yöneltilen suçlamaya dair iddianamede PKK yapısından bahsediliyor, ‘PKK 1978 yılında Abdullah Öcalan tarafından kurulmuştur’ diyerek dayanaklar sıralanıyor. Gazeteciye ödül vermenin PKK ile ne ilgisi var?"

6 YÖNETİM KURULU ÜYESİNE AYRI AYRI 1 YIL 8 AY HAPİS CEZASI

Duruşmaya karar için verilen bir saatlik aranın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Heyet, Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bayramoğlu ile Tuğba Arslan’ın beraatlerine; Tezcan Karakuş Candan, Nihal Evirgen, Muteber Osmanpaşaoğlu, Ünal Kara ve Ece Yoltay’ın ise ayrı ayrı 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmalarına ve kamu görevinden menedilmelerine hükmetti. Heyet, cezaların ertelenmesine karar verdi.

muteber-osmanpasaoglu-ankara-resim-02.jpg
Muteber Osmanpasaoğlu

SORUŞTURMA GEÇMİŞİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının iddianamesine göre, Mimarlar Odası Ankara Şubesince 29 Eylül 2021'de "Koruma Alanında Emre Madran Basın Ödülleri" töreninde, PKK'nın ideolojisi ve amaçları doğrultusunda Avrupa'da yayın yapan JIN TV ve programcısı Güler Yıldız Bastion'a "Uluslararası Televizyon Haberciliği" alanında ödül verilmişti.

Bunun üzerine, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulunun 7 üyesi hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talebiyle dava açılmıştı.

"BİTMEYEN SARAY SEVDASI" YAZISI

Hapis cezası alan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Kısa Dalga sitesinde 8 Ağustos 2022'de yazdığı "Bitmeyen Saray Sevdası" başlıklı yazısında, "Atatürk Orman Çiftliği alanlarında Atatürk’ün şartlı bağışına, vasiyetine ve hukuka aykırı şekilde yapılan Kaçak Saray’dan sonra, Okluk Koyu’nda yapılan yazlık saray, Ahlat Sarayı ideolojinin mekana yansımasının, saray sevdasının, zirve mekanları haline geldi. 'Yanlış yerde doğru mekân, Cumhuriyet rejiminde saray olmaz'dı." ifadelerine yer verdi.

Candan, "Nitekim Kaçak Saray yerleşkesi tamamlandıktan sonra anayasa değişikliği ile başkanlık sistemi getirildi. Bu saray ve saltanat sevdası, lüks ve şatafatın ülkeyi getirdiği durum ortada iken şimdi saray sevdası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne transfer ediliyor." dedi. (Haber fotoğrafı: Tezcan Karakuş Candan ve Nihal Evirgen)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler