Mısırda ordu yönetime el koydu

Mısır'da ordu yönetime el koydu

Mısır'da anayasanın askıya alındığını ilan eden ordu, kurulacak geçici teknokrat hükümetinin ardından cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapılacağını açıkladı.

Mısır'daki ordunun aldığı kararları Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah El Sisi açıkladı. İşte El Sisi'nin açıklamasından satır başları:
 
- Bu mesajın özünün anlaşılması gerekmektedir. Politik ortamda hızlı eylemlerin gerçekleşltirilmesi, güvenin ve sorumluluğunun olması gerekmektir.
 
- Başkan'ın dün yaptığı açıklama 48 saatlik ültimatom bu kitlelerin taleplerini karşılamamıştır.
 
- Planın içinde anayasanın geçici olarak askıya alınması bulunuyor. Geçici teknokrat hükümeti kurulacak. Anayasa Mahkemesi Başkanı, geçici devlet başkanlığını üstlenecek.
 
El Sisi ile kuvvet komutanlarının, muhalif ve dini liderlerle bir araya geldiği toplantı TSİ 21.00 suların sona ermişti. Toplantıya muhalif liderlerden Muhammed el Baradey, Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, Kardinal Tovadros ve Nur Partisi Genel Başkanı Celal Merra katılmıştı.
 
İktidardaki Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) ise davet edildiği halde toplantıya temsilci göndermemişti.
 
MISIR'DAN CANLI YAYIN / HÜRRİYET TV
 
ORDUNUN VERDİĞİ SÜRE 17.30'DA DOLDU
 
Mısır'da ordunun, halkın taleplerinin yerine getirilmesi için taraflara verdiği 48 saatlik mühletin ordunun verdiği süre TSİ 17.30'da doldu. Sürenin dolmasından dakikalar sonra Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, tüm partilerin uzlaşmasıyla belirlenecek bir geçici koalisyon hükümeti kurulmasını önerdi. Mısır güvenlik güçlerince Mursi ve bazı üst düzey Müslüman Kardeşler liderlerine seyahat yasağı getirildi. Kahire sokaklarına inen Mısır ordusu, Mursi'nin ofisinin bulunduğu kışlanın etrafında dikenli tel ve barikat kurdu.
 
Mısır'da orduya ait tanklar, başta Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Devlet Televizyonu, Tahrir ve Nahda meydanları olmak üzere gösteri yapılan alanların çevresinde konuşlanmaya başladı.
 
Tankların, mısır ordusunun "30 Haziran öncesi açıkladığı stratejik yerler korunacak, göstericilerin güvenliği sağlanacak" açıklamasının mı, yoksa darbe hazırlığı için mi konuşlandığı konusunda henüz resmi açıklama yapılmadı. Tankların meydanlara inmesiyle bazı grupların sevinç gösterileri yaptıkları gözlendi.
 
Reuters'ın haberine göre, Mısır ordusu, Mursi'nin ofisinin bulunduğu kışlanın etrafında dikenli tel ve barikat kuruyor. Görgü tanıkları, kışla yakınlarında gösteri düzenleyen Mursi yanlılarının Cumhurbaşkanlığı'na yürümesine engel olmak için bölgeye zırhlı araç ve askerlerin gönderildiğini söyledi.
 
Associated Press muhabirleri, başkent Kahire'nin çeşitli yerlerine sevk edilen askerlerin, özellikle stratejik köprülere ve Mursi yanlılarının gösteri düzenlediği bölgelere konuşlandığını bildirdi. El Cezire’nin iddiasına göre cumhurbaşkanı yardımcıları kışlayı terk ederken, içeride sadece Mursi kaldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler