Muhalefet hükümeti beklemeyecek

Muhalefet hükümeti beklemeyecek

Meclis başkanlığı seçiminin ardından CHP, MHP ve HDP başta ekonomiyi canlandırmak ve toplumsal barışı sağlamak adına hazırlayacakları kanun tekliflerini Meclis Başkanlığı’na verecek.

Taraf gazetesinden Güler Yılmaz'ın haberine göre; İhtisas komisyonlarında da bundan sonra çoğunluğun muhalefet partilerinde olması dolayısıyla bir teklifin Genel Kurul gündemine getirilmesinde sıkıntı yaşanmayacak. Yasalar arasında ekonomiyi canlandıracak düzenlemeler, dört bakanın yüce divana gönderilmesi, seçim barajının düşürülmesi, iç güvenlik yasasında düzenlemeler gibi önceliklerin bulunduğu belirtiliyor. CHP’nin hukukçu milletvekili Mahmut Tanal, yemin töreni ve Meclis başkanı seçiminin ardından harekete geçeceklerini, kendi hazırladığı kanun tekliflerini hemen meclis başkanlığına sunacağını söyledi.

MECLİS HÜKÜMETSİZ YASA ÇIKARTABİLİR
AKP’nin 2015 seçiminde aldığı oy sonuçları tek başına hükümet kurmaya yetmeyince koalisyon, azınlık hükümeti ve erken seçim seçenekleri tartışılmaya başlandı. 25. Dönem milletvekilleri mazbatalarını aldıktan sonra yemin edecek. Seçimlerin ardından oluşan 25. Dönem Meclis’i yemin töreninin ardından ilk iş olarak Meclis başkanını seçecek. Hukukçulara göre Meclis başkanlığı seçildikten sonra hükümet kurma çalışmaları devam ederken, hükümet kurulmadan da eğer isterse Meclis yasa çıkartabilme hakkına sahip. Seçimin ardından üç muhalefet partisi CHP-MHP-HDP’nin Meclis’teki sandalye sayısı 292’yi buluyor. Dolayısıyla şimdi gözler Türkiye’nin normalleşmesi adına bazı öncelikli yasaların çıkarılması için muhalefete çevrilmiş durumda. TBMM açıldığında yemin töreni ve TBMM başkanı (başkanlık divanı ve komisyon seçimi) seçiminin ardından özellikle anamuhalefet CHP cephesinde seçim beyannamesinde yer alan ekonomiyi canlandırmak adına verilen sözlerin hayata geçirilmesi öncelikli olması bekleniyor.

ÖNCELİKLİ YASA TEKLİFLERİ
CHP’nin halka söz verdiği emeklinin durumunu düzeltmek adına bayramda iki ikramiye verilmesini sağlayacak yasaların çıkartılması gerekiyor. Yine vergi ve sosyal güvenlik primlerini ödeyemeyenlere kolaylığı sağlayacak, kobilere vergi indirimi getirecek, ssk prim affı çıkartacak yasaların öncelikli gündeme getirilmesi bekleniyor. Bir başka adımın ise adı yolsuzluk ve rüşvete karışan dört bakanın Yüce Divan’a gönderilmesi konusunda ortak hareket edilmesi olacağı belirtiliyor. Yine özellikle CHP ve HDP’nin sık sık gündeme getirdiği ve daha önce de Meclis’e kanun teklifi olarak sundukları seçim barajının yüzde 5’e indirilmesinin öncelikli yasa teklifleri arasında olacağı ifade ediliyor.

MUHALEFETİN ÖNÜNDE İKİ ENGEL
Muhalefetin önünde iki engel bulunuyor. Bunlardan birisi Cumhurbaşkanının yasayı geri çevirmesi. Ancak, Cumhurbaşkanı yasayı bir kez çevirebiliyor. İkinci defa aynı yasa gönderildiğinde yasayı geri çevirme yetkisi yok. İkinci engel ise genel kurul aşaması. Meclis başkanı bir teklifi komisyonlara gönderdikten sonra yasa görüşülüyor ve komisyondan geçerek Genel Kurul’a iniyor. Buradaki görüşmeler sırasında Meclis iç tüzüğü gereği sadece milletvekilleri ve komisyonun değil aynı zamanda hükümet adına bir bakanın bulunması şartı var. İşte bu aşamada eğer bir bakan Genel Kurul’da bulunmazsa o zaman yasa çıkamıyor.

Ancak muhalefet partileri; böyle bile olsa halka verilen sözler ve samimiyeti gösterme adına bu yolun denenmesi gerektiği görüşünde. Muhalefet olarak hükümet kurulmadan da Meclis’in bu yetkisine dayanarak bir çaba ortaya koyduğunu, Türkiye’nin geleceği açısından adım atmasına rağmen hükümetin buna yanaşmadığını gösterilebileceği belirtiliyor. Kanun tekliflerini genel kurula gönderilmesi aşamasında seçilecek Meclis Başkanının tavrının da önemli olduğu belirtilirken, muhalefet temsilcileri “meclis başkanı bu cesareti gösterip teklifleri gönderir mi göndermez mi? göreceğiz” derken siyasi kulislerde “CHP, HDP ve MHP içinden çıkacak bir başkanın (zira üç partinin de seçim beyannamelerine de koydukları ve üzerinde uzlaştıkları ortak konular var) bu konuda taraflı davranmayacağı konuşuluyor.

“YETKİ TBMM’DE”
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, parlamentoda iç tüzük gereği başkanlık divanının oluştuğunu ardından Başkan’ın koltuğuna oturmasıyla birlikte de her tür iş ve işlemleri yapma hakkına sahip olduğunu söyledi. Tıpkı soru önergeleri gibi kanun tekliflerinin de verilebildiğini kaydeden Tanal, “Yetki TBMM’de. Başkanlığın komisyon çalışmalarını engelleyen bir hüküm yok. Meclis’te bir yasanın görüşülmesi için hükümetin kurulma şartı aranmıyor. Sadece iç tüzükte diyor ki; görüşme sırasında isterse bakan konuşabilir. Şu anda devam eden bir hükümet var. Konuşur mu konuşur. Kanun teklifi ile ilgili söz alıp konuşabilir derdini anlatabilir.

Anayasaya ve içtüzüğe göre görüşme sırasında hükümetin bulunması gerekiyor. Dolayısıyla devam eden hükümet adına genel kurulda birisi bulunacak.

Orada bir sorun yok. Ancak, hükümet adına orada oturmazlar, gelmezlerse o zaman kanun çıkmaz. Yine dört bakanın yüce divana gönderilmesi sürecinde de de geçerli. Teknik bir sorun yaşanabilir mi yaşanamaz mı bilmiyoruz. Teorik bilgiyle pratiğin örtüşmesi lazım.

Mazbatamı alır almaz kanun tekliflerimi vereceğim. Hazırlıklarım var. Seçim barajının yüzde 5’e indirilmesi yönünde bir kanun teklifim var. Onu vereceğim. Bayram öncesi maaş ikramiye ile ilgili (bunlar birer maddelik) bunları da hazırlayıp vereceğim. Taşeronluğun kaldırılmasıyla ilgili bir teklif hazırlıyorum. Türkiye’nin normalleşmesi adına hükümetin kurulmasını beklemeye gerek yok.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler